5.9 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022

Energie – Alro „a încercat cu degetul” piața angro. Nu reușește să cumpere curent nici după intervenția Guvernului – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din România, "a încercat cu degetul" piața angro, lansând o ofertă de cumpărare la bursa de specialitate OPCOM, după ce Guvernul i-a obligat, prin ordonanță de urgență, pe producătorii de electricitate ca, de la 1 septembrie, să vândă energia pe care o mai au disponibilă până la finalul anului, prin contracte bilaterale negociate direct, doar furnizorilor care au în portofoliu clienți finali, distribuitorilor de energie, operatorului de transport Transelectrica, precum și celor mai mari clienți noncasnici care, precum Alro, beneficiază de subvenționarea de la bugetul de stat a costurilor certificatelor CO2 incluse în prețul energiei.

″Prin contracte bilaterale negociate direct începând cu data de 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică au obligația să vândă direct energia electrică disponibilă cu livrare până la 31 decembrie 2022 doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienți finali...

115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, aprobată cu modificări prin Legea nr.

Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din România, „a încercat cu degetul” piața angro, lansând o ofertă de cumpărare la bursa de specialitate OPCOM, după ce Guvernul i-a obligat, prin ordonanță de urgență, pe producătorii de electricitate ca, de la 1 septembrie, să vândă energia pe care o mai au disponibilă până la finalul anului, prin contracte bilaterale negociate direct, doar furnizorilor care au în portofoliu clienți finali, distribuitorilor de energie, operatorului de transport Transelectrica, precum și celor mai mari clienți noncasnici care, precum Alro, beneficiază de subvenționarea de la bugetul de stat a costurilor certificatelor CO2 incluse în prețul energiei.

Oferta de licitație a fost lansată pe platforma dedicată clienților finali mari.

Cantitatea vizată de Alro pentru cumpărare era una infimă pentru nevoile companiei, ridicându-se la numai 11.045 MWh, cu livrare în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022.

Prețul propus de producătorul de aluminiu, de 750 lei/MWh, era însă cu mult sub cotațiile medii ponderate consemnate în august pe diferitele platforme de tranzacționare a contractelor bilaterale de la OPCOM, care s-au situat între 1.880 și peste 2.500 lei/MWh. Pe piața spot pentru ziua următoare (PZU), prețul mediu ponderat a ajuns la 2.420 lei/MWh.

Potențialii ofertanți trebuiau să se înscrie pentru licitație până miercuri, însă nu s-a prezentat nimeni, astfel că procedura de achiziție a fost anulată.

Prin contracte bilaterale negociate direct începând cu data de 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică au obligația să vândă direct energia electrică disponibilă cu livrare până la 31 decembrie 2022 doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora, distribuitorilor de energie electrică, operatorului național de sistem Compania Națională de Transport Energie Electrica Transelectrica – S.A., precum și consumatorilor care au beneficiat de prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 262/2021, cu modificările și completările ulterioare″, prevede OUG nr. 119/2022, care a modificat recent OUG nr. 27/2022.

În plus, încă de la începutul anului, în Legea energiei a fost introdusă prevederea că, ″În vederea menținerii unei lichidități adecvate a pieței de electricitate, producătorii au obligația să tranzacționeze cel puțin 40% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe piețele de energie electrică, pe alte piețe decât Piața pentru Ziua Următoare (PZU), Piața Intrazilnică (PI) și Piața de Echilibrare (PE)″.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spunea atunci că le-a dat asigurări sindicaliștilor de la Alro că ″va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali″.

Președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, Marian Năstase, declara luna trecută pentru Agerpres, înainte de modificarea legislației, că producătorii de energie ar trebui să fie obligați să vândă o parte din producție direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursa OPCOM, eliminându-se în acest fel intermediarii.

″Nu există o obligație legală pentru producătorii de energie să vândă o anumită cantitate pe Piața Marilor Consumatori (PMC). Noi am propus asta de când s-a revizuit Legea energiei, dar nu s-a acceptat. Au fost reacții foarte puternice din partea unora dintre actorii din piață, inclusiv a reglementatorului, dar astăzi ar fi rezolvat problema. Adică, dacă fiecare producător de energie are obligația să pună 20% din energie pe PMC, practic energia respectivă va ajunge către distribuții și către industriași la un preț neintermediat, fără speculatori. Deci nu va fi un preț speculativ, va fi un preț corect, va fi un preț cu care să fie mulțumit și producătorul și cu care să fie mulțumiți și consumatorii″, spunea Năstase.

Liderul de sindicat al combinatului Alro a susținut recent că societatea riscă să fie închisă în primăvara anului viitor, dacă prețurile la energie și gaze vor continua să crească, și că cei peste 2.000 de angajați ar fi fost deja anunțați cu privire la acest risc.

″La Tulcea am închis capacitatea, peste 600 de oameni au plecat în șomaj, sunt în a doua lună de când s-a închis activitatea totală. Nu se știe dacă se va mai deschide vreodată, în contextul în care acolo folosim foarte mult gaz. La Slatina mai lucrăm la 30%, Alro a trimis peste 700 de oameni în șomaj tehnic, încă 1.700 de oameni vor pleca în șomaj sau șomaj tehnic până la sfârșitul anului, iar la anul, cel târziu în luna mai, cred că ne vom închide activitatea de tot”, a afirmat acesta, la un protest în fața Ministerului Energiei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!