3.2 C
București
luni, decembrie 5, 2022

Energie – Alternativele energetice ale Europei, dacă fluxurile de gaz rusești se opresc (Reuters) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Conducta Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Germania, va fi supusă lucrărilor de întreținere planificată începând de luni, stârnind îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu gaz către Europa dacă întreruperea se va prelungi, scrie Reuters.

De asemenea, Ucraina a oprit o rută de tranzit de gaze către Europa în luna mai, dând vina pe interferența forțelor ruse de ocupare, iar mai multe țări europene au fost afectate de întreruperea aprovizionării cu gaze rusești ca urmare a nerespectării unui nou mecanism de plată.

Rutele alternative către Europa care nu trec prin Ucraina includ conducta Yamal-Europe, care traversează Belarus și Polonia până în Germania și Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania.

Conducta Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Germania, va fi supusă lucrărilor de întreținere planificată începând de luni, stârnind îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu gaz către Europa dacă întreruperea se va prelungi, scrie Reuters.

Fluxurile de gaze rusești prin Nord Stream 1 au fost deja reduse la 40% din capacitate.

De asemenea, Ucraina a oprit o rută de tranzit de gaze către Europa în luna mai, dând vina pe interferența forțelor ruse de ocupare, iar mai multe țări europene au fost afectate de întreruperea aprovizionării cu gaze rusești ca urmare a nerespectării unui nou mecanism de plată.

CARE SUNT PRINCIPALELE RUTE PENTRU GAZUL RUSESC ÎN EUROPA?

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei, mai ales prin conducte. Livrările anul trecut au fost de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi (bcm).

Coridorul de tranzit al Ucrainei trimite în mare parte gaze către Austria, Italia, Slovacia și alte state est-europene. Ucraina a închis conducta de tranzit Sokhranovka care trece prin teritoriul ocupat de ruși în estul țării.

Țările europene au încercat să reducă dependența de gazul rusesc. Unii au fost deja tăiați de la aprovizionarea Rusiei, după ce au respins cererea Kremlinului de a plăti în ruble. Alții, inclusiv Germania, încă mai au nevoie de gaz rusesc și încearcă să reumple depozitele de gaze epuizate.

Rutele alternative către Europa care nu trec prin Ucraina includ conducta Yamal-Europe, care traversează Belarus și Polonia până în Germania și Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania.

Conducta Yamal-Europa are o capacitate de 33 de miliarde de metri cubi (bcm), aproximativ o șesime din exporturile de gaze rusești către Europa. Gazul curge spre est prin conducta din Germania spre Polonia, de la începutul acestui an.

Moscova a aplicat sancțiuni proprietarului părții poloneze a conductei Yamal-Europa care transportă gaz rusesc în Europa. Cu toate acestea, Polonia se poate descurca fără flux invers de gaz pe conducta Yamal, a spus ministrul climatului.

Austria, Germania, Italia, Slovacia și Republica Cehă au primit volume mai mici prin Nord Stream 1.

Bruno Le Maire, Franţa: Întreruperea totală a gazelor din Rusia este scenariul „cel mai probabil”

 

Kremlinul a spus că rezervele reduse prin Nord Stream 1 nu au fost premeditate, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru o întârziere în returnarea echipamentelor trimise pentru întreținere în Canada.

Dar debitele vor scădea la zero când va începe oprirea anuală de întreținere a Nord Stream 1 pe 11 iulie, potrivit Reuters.

DE UNDE POATE OBŢINE EUROPA ALTE GAZE?

Unele țări au opțiuni alternative de aprovizionare, iar rețeaua de gaz a Europei este conectată, astfel încât livrările să poată fi partajate, deși piața globală a gazelor era problematică chiar înainte de criza din Ucraina.

Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc din Europa, care a oprit certificarea noii conducte Nord Stream 2 din Rusia din cauza războiului din Ucraina, ar putea importa gaze din Marea Britanie, Danemarca, Norvegia și Olanda  prin conducte.

Norvegia, al doilea cel mai mare exportator al Europei, după Rusia, a crescut producția pentru a ajuta Uniunea Europeană să-și atingă obiectivul de a pune capăt dependenței de combustibilii fosili din Rusia până în 2027.

Compania  britanică Centrica (CNA.L) a semnat un acord cu Equinor din Norvegia (EQNR.OL) pentru furnizarea suplimentară de gaz către Regatul Unit pentru următoarele trei ierni. Marea Britanie nu se bazează pe gazul rusesc și poate exporta și în Europa prin conducte.

Gazprom reduce fluxurile de gaze către Italia cu o treime, printr-o reducere suplimentară

 

Europa de Sud poate primi gaze azere prin Conducta Trans Adriatică către Italia și Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP) prin Turcia.

Statele Unite au declarat că pot furniza 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) Uniunii Europene în acest an.

Fabricile de GNL din SUA produc la capacitate maximă, dar o explozie luna trecută la un terminal important de export de GNL din Texas îl va menține inactiv până în septembrie și va funcționa doar parțial de atunci până la sfârșitul anului 2022.

Terminalele de GNL din Europa au, de asemenea, o capacitate limitată pentru importuri suplimentare, deși unele țări europene spun că sunt în căutarea unor  modalități de extindere a importurilor și stocării.

Germania se numără printre țările care doresc să construiască noi terminale GNL. Planifică să construiască două în doar doi ani.

Polonia, care acoperă aproximativ 50% din consumul de gaz cu gaz rusesc sau aproximativ 10 miliarde de metri cubi, a spus că poate obține gaz prin două legături cu Germania.

În octombrie, va fi deschisă o conductă care permite fluxul de până la 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an între Polonia și Norvegia.

EXISTĂ ALTE OPȚIUNI PENTRU A FACE FAŢĂ CRIZEI GAZELOR?

Frans Timmermans avertizează: Risc de „conflict și dispută” în Europa din cauza crizei energetice; Revenirea pe termen scurt la combustibilii fosili este necesară

 

Mai multe națiuni ar putea încerca să acopere decalajul în aprovizionarea cu energie, apelând la importurile de energie electrică prin interconectoare de la vecinii lor sau prin stimularea producerii de energie din energie nucleară, regenerabile, hidroenergetică sau cărbune.

Disponibilitatea nucleară este în scădere în Belgia, Marea Britanie, Franța și Germania, centralele care se confruntă cu întreruperi pe măsură ce îmbătrânesc sunt dezafectate sau eliminate treptat.

Europa a încercat să treacă de la cărbune pentru a îndeplini obiectivele climatice, dar unele centrale pe cărbune au fost repornite de la jumătatea anului 2021 din cauza creșterii prețurilor la gaze.

Recent, Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, potrivit The Guardian, a avertizat că Europa este în pericol să aibă un „conflict și dispute foarte, foarte puternice” în această iarnă din cauza prețurilor ridicate la energie și ar trebui să se întoarcă pe termen scurt la combustibilii fosili pentru a evita amenințarea cu tulburările civile. 

Germania a declanșat etapa a doua din trei a planului său de urgență pentru gaze, iar ministrul Economiei, Robert Habeck, a avertizat că țara sa se îndreaptă către o penurie de gaz dacă livrările Rusiei vor rămâne la fel de scăzute ca acum, iar unele industrii vor trebui să se închidă în iarnă.

Ministrul olandez al energiei a spus că zăcământul olandez Groningen ar putea fi folosit pentru a ajuta țările vecine în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării rusești, dar creșterea producției ar risca să provoace cutremure.

 

Rusia întrerupe fluxul de gaze prin Nord Stream-1 spre Germania pentru lucrări de mentenanţă

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!