20 C
București
luni, mai 23, 2022

Energie – ANRE: Furnizorii trebuie să înmagazineze minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților lor finali – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

ANRE a aprobat noi condiții privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a-l constitui în perioada aprilie-octombrie 2022.

27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în ședința Comitetului de Reglementare ce a avut loc în data de 13.04.2022...

66/2022 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a-l constitui în perioada aprilie 2022 - octombrie 2022; Ordinul ANRE nr.

ANRE a aprobat noi condiții privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a-l constitui în perioada aprilie-octombrie 2022. Astfel, furnizorii trebuie să înmagazineze minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților din portofoliu, scrie News.ro.

”În vederea armonizării legislației secundare cu modificările și completările aduse legislației primare prin adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în ședința Comitetului de Reglementare ce a avut loc în data de 13.04.2022, ANRE a aprobat următoarele acte normative: Ordinul ANRE nr. 66/2022 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a-l constitui în perioada aprilie 2022 – octombrie 2022; Ordinul ANRE nr. 68/2022 privind modificarea și completarea Codului rețelei pentru Sistemul național de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013”, anunță ANRE.

Având în vedere faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 a intrat în vigoare la 22 martie, ANRE a aprobat în regim de urgență noile prevederi care vizează în principal următoarele modificări:

– în perioada aprilie – octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale/producătorii de energie termică (PET) clienți direcți au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali/asigurarea consumului propriu și suportabilității prețului de către aceștia;

– cantitățile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor/PET client direct vor reprezenta minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliu.

Furnizorii de gaze naturale/PET, după caz, își îndeplinesc obligația privind constituirea stocului minim de gaze naturale prin:

– înmagazinarea gazelor naturale în nume propriu, prin încheierea de contracte de înmagazinare subterană a gazelor naturale cu unul dintre titularii licenței de operare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale și/sau

– încheierea, până la 31 octombrie, de contracte de vânzare-cumpărare ce au ca obiect cantități de gaze naturale provenite din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, înmagazinate de un alt furnizor de gaze naturale și/sau

– încheierea de contracte de mandat cu un alt furnizor, în vederea înmagazinării gazelor naturale.

Prin Ordinul ANRE nr. 68/2022 s-au adus modificări la Codul Rețelei cu privire la tranzacționarea în cadrul pieței de echilibrare a cantităților de gaze naturale destinate consumului clienților casnici (CC) și ai producătorilor de energie termică, numai pentru gazele naturale utilizate la producerea energiei termice pentru populație (PET).

De asemenea, aceste modificări permit utilizatorilor de rețea de gaze naturale să defalce și să reducă dezechilibrul în cazul consumatorilor CC (clienți casnici) și producătorilor de energie termică care au optat pentru achiziția gazelor naturale direct de la producătorii de gaze naturale (PET) ale căror cantități de gaze naturale au fost achiziționate conform prevederilor OUG nr. 27/2022.

”Noile prevederi vor contribui la constituirea stocului minim de gaze naturale care vizează interesul general public și constituie o măsură pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților finali”, precizează ANRE.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!