4.1 C
București
miercuri, noiembrie 30, 2022

Energie – Benzina vs motorina: Prețuri schimbate TABEL – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Prețul benzinei a coborât sub 7 lei/l în 3 stații Petrom din capitală, după decizia de ieftinire a carburanților cu 13 bani/l în ultimele 2 zile luată de liderul pieței.

Prețuri similare la benzină erau înregistrate în stațiile Petrom și OMV în urmă cu aproape o lună, pe 26 octombrie, interval în care inițial combustibilii s-au scumpit, iar apoi s-au ieftinit ca urmare a scăderii cereri interne, dar și a evoluției cotațiilor internaționale, influențate de restricțiile anti-Covid impuse de China și informațiile privind o eventuală majorare a producției OPEC.

Ieftiniri masive a efectuat în ultimele 2 zile și Rompetrol, de 22 de bani/l la motorină și de 18 bani/l la benzină, prețurile ajungând la 8,25-8,30 lei/l, respectiv 7,04-7,10 lei/l, similare celor practicate și de MOL.

Prețul benzinei a coborât sub 7 lei/l în 3 stații Petrom din capitală, după decizia de ieftinire a carburanților cu 13 bani/l în ultimele 2 zile luată de liderul pieței. Prețuri similare la benzină erau înregistrate în stațiile Petrom și OMV în urmă cu aproape o lună, pe 26 octombrie, interval în care inițial combustibilii s-au scumpit, iar apoi s-au ieftinit ca urmare a scăderii cereri interne, dar și a evoluției cotațiilor internaționale, influențate de restricțiile anti-Covid impuse de China și informațiile privind o eventuală majorare a producției OPEC.

Ieftiniri masive a efectuat în ultimele 2 zile și Rompetrol, de 22 de bani/l la motorină și de 18 bani/l la benzină, prețurile ajungând la 8,25-8,30 lei/l, respectiv 7,04-7,10 lei/l, similare celor practicate și de MOL.

Lukoil, care de obicei, practică prețuri apropiate de cele din stațiile Petrom, se situează în prezent mai aproape de cele din stațiile MOL și Rompetrol.

Benzina standard putea fi achiziționată miercuri seară cu 6,95 lei/l (inclusiv cu reducerea de 50 de bani convenită de guvern și companii) în stația Petrom de pe strada Doctor Herescu din capitală și cu 6,96 la cele de pe strada Jiului și de pe Șoseaua Străulești. În alte 24 stații Petrom din capitală prețul benzinei era de 7 lei/l.

Evoluția prețului motorinei și benzinei în stațiile din capitală din ultima lună

Evoluția prețului motorinei și benzinei în stațiile din capitală din ultima lună

În stațiile OMV, benzina standard putea fi achiziționată cu 7,06-7,10 lei/l

În urma reducerilor considerabile și prețul motorinei standard a coborât în stațiile Petrom la 8,19-8,22 lei/l, iar în cele OMV la 8,27-8,30 lei/l, minimele ultimei luni.

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 1,2 lei/l, după ce în urmă cu o lună atinsese un nivel record de 1,5 lei/l. 

La prima vedere, situația este paradoxală, atât timp cât România își acoperă necesarul de benzină din producția internă, însă importă aproximativ o treime din motorina consumată, ca multe di celelalte state europene. Iar motorina era importată în principal din Rusia.

Probabil că anticipând intrarea în vigoare a embragoului impus de UE importului de țiței rusesc (pe 5 decembrie) și de produse petroliere, inclusiv motorină, (pe 5 februarie), companiile autohtone, dar și cele europene, au importat masiv motorină, făcându-și stocuri pentru vremuri mai dificile.

Potrivit Oil Terminal, cantitatea de motorină manipulată a crescut în primele trei trimestre cu 72,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. E adevărat că o parte din aceasta este exportată în Ucraina, care recent a reintrodus accizele la importul de carburanți, însă evoluția prețurilor sugerează că importurile sunt în prezent suficiente pentru a acoperi cererea internă.

De altfel, potrivit OMV Petrom, și cererea internă de carburanți a avut o evoluție descendentă comparativ cu cea de anul trecut, reducându-se cu 3% în trimestrul al treilea, după ce în primul trimestru avansase cu 7%, iar în trimestrul al doilea coborâse cu 2%.

Potrivit Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) al Companiei de Drumuri, consumul anual de carburanți pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale este de 5,53 miliarde litri, din care 1,17 miliarde litri benzină (877 mii tone sau 21.12 % din totalul de combustibil consumat anual) și 4,36 miliarde litri (3,6 milioane tone sau 78,87% din totalul de combustibil consumat anual).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!