-4.1 C
București
luni, ianuarie 24, 2022

Energie – București și Constanța pot rămâne fără căldură și apă… – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Bucureștiul și Constanța riscă scenariul de la Timișoara, dacă Guvernul nu va aloca bani mai repede primăriilor pentru subvenția la căldură, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă. "Important este să înceapă acest proces pentru că, dacă vom mai întârzia, riscăm din nou să se repete scenariul de la Timișoara, în care practic producătorii de energie termică să nu mai poată să-și achite gazele naturale pe care trebuie să le cumpere și să fie astfel nevoiți să sisteze energia termică sau apa caldă. Măsurile de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă vor avea un cost bugetar total de circa 4 miliarde de lei... Suma reprezintă totalul estimat al decontării de către stat către furnizorii, distribuitorii și transportatorii de energie și gaze a diferențelor dintre prețurile reale din contracte și cele plafonate/reduse aplicate consumatorilor în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022...

Bucureștiul și Constanța riscă scenariul de la Timișoara, dacă Guvernul nu va aloca bani mai repede primăriilor pentru subvenția la căldură, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

“Cauzele sunt multiple, dar mărimea acestor orașe este un element important pe care trebuie să-l luăm în considerare. În aceste orașe probabil că s-au făcut cele mai puține demersuri pentru îmbunătățirea termoficării. De asemenea, aceste orașe erau practic dimensionate pentru un număr mult mai mare de consumatori de energie termică. Acei consumatori care fie s-au închis, fie au trecut pe alte forme de energie. Deci trebuie să gândim și dimensiunea sistemului pe care îl regăsim în aceste orașe”, explică Chisăliță.

Guvernul a anunțat recent că va aloca primăriilor 310 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru mai multe municipii, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației. Însă, dacă procedura de plată va întârzia să înceapă, Bucureștiul și Constanța ar putea rămâne fără căldură și apă caldă, atrage atenția Președintele Asociației Energia Inteligentă.

“Important este să înceapă acest proces pentru că, dacă vom mai întârzia, riscăm din nou să se repete scenariul de la Timișoara, în care practic producătorii de energie termică să nu mai poată să-și achite gazele naturale pe care trebuie să le cumpere și să fie astfel nevoiți să sisteze energia termică sau apa caldă. Dacă la Timișoara s a întâmplat în octombrie,suntem în decembrie și iarna vedem că bate la ușă puternic. Nu este deloc de dorit o astfel de situație în oricare oraș din România”, semnalează Chisăliță.

În schimb, scumpirea gigacaloriei și subvenționarea prețului plătit de populație au fost amânate pentru 2022. 

“Ca soluție imediată, pentru a sprijini autoritățile locale, la nivelul Guvernului va fi inițiat un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică. De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din București, Constanța, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice. Discuțiile cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022”, a transmis Guvernul, la începutul lunii.

Măsurile de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă vor avea un cost bugetar total de circa 4 miliarde de lei, potrivit unor surse apropiate procesului de elaborare a bugetului de stat pe 2022. Suma reprezintă totalul estimat al decontării de către stat către furnizorii, distribuitorii și transportatorii de energie și gaze a diferențelor dintre prețurile reale din contracte și cele plafonate/reduse aplicate consumatorilor în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Cele 4 miliarde de lei vor fi incluse în proiectul de buget pe anul viitor, linia bugetară fiind creată anul acesta, au explicat sursele citate. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!