-0.9 C
București
joi, ianuarie 16, 2025

Energie – Bulgaria a ales tehnologia americană pentru a-şi extinde industria nucleară, după o aventură cu final nefericit cu ruşii – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit ministrului Radev, costul electricităţii produse de viitoarele unităţi VII şi VIII ale centralei va fi plafonat la 65 de euro pe MWh.

Radev a subliniat că guvernul bul gar vede construcţia celor două unităţi ca pe un efort naţional, parti ciparea statului fiind de 25-30% şi finanţarea asigurată prin credite, parţial susţinute de garanţii de stat...

În decembrie anul trecut, parla mentul bulgar a aprobat o propunere guvernamentală de injectare a până la 1,5 miliarde de leva (766,9 milioa ne de euro) în centrala nucleară pen tru construirea a două nouă reactoa re utilizând tehnologia AP1000.

Bulgaria şi Statele Unite au încheiat în mod oficial un acord de colaborare pentru construirea a două noi unităţi la centrala nucleară de la Kozlodui, relatează Novinite.

Pactul a fost semnat de ministrul bulgar al energiei Rumen Radev şi secretarul american pentru afaceri internaţionale Andre Light.

Potrivit ministrului Radev, costul electricităţii produse de viitoarele unităţi VII şi VIII ale centralei va fi plafonat la 65 de euro pe MWh.

Costurile totale de construire a noilor unităţi sunt estimate să atingă 14 miliarde de euro. Compania ame­ricană Westinghouse va fi cea care va furniza reactoarele pentru proiect. Aceasta va veni în martie cu un raport privitor la preţul reactoarelor.

Acordul de cooperare acoperă construirea facilităţilor nucleare la centrala de la Kozlodui, cât şi schimbul de expertiză, tehnologie şi cercetare, notează Seenews.

Radev a subliniat că guvernul bul­gar vede construcţia celor două unităţi ca pe un efort naţional, parti­ciparea statului fiind de 25-30% şi finanţarea asigurată prin credite, parţial susţinute de garanţii de stat.

În decembrie anul trecut, parla­mentul bulgar a aprobat o propunere guvernamentală de injectare a până la 1,5 miliarde de leva (766,9 milioa­ne de euro) în centrala nucleară pen­tru construirea a două nouă reactoa­re utilizând tehnologia AP1000.

Kozlodui este singura centrală nucleară a Bulgariei.

Polonia este singura ţară est-eu­ro­peană membră a Uniunii Europe­ne care nu produce energie nucleară. În noiembrie 2022, guvernul polonez a anunţat că prima centrală nucleară va fi construită în Pomerania utili­zând tehnologia AP1000 de la compania americană Westinghouse.

La începutul anului trecut, com­pa­nia poloneză de stat PGE şi gigan­tul sud-coreean KHNP au intrat într-un parteneriat pentru construirea unei centrale nucleare comerciale lângă satul polonez Patnow.

Un alt colos polonez, KGHM, a intrat într-un acord cu americanii de la NuScale Power pentru aducerea în ţară a şase reactoare modulare de dimensiuni mici.

În Cehia, guvernul ţării şi-a confirmat decizia de a depinde de energia nucleară a principală sursă de energie pentru viitor, potrivit Czech Radio. Acesta a anunţat planuri de extindere a licitaţiei de la centrala nucleară Dukovany la patru reactoare nucleare în loc de unul.

Compania americană Westinghouse nu a întrunit condiţiile licitaţiei, iar guvernul a anunţat că va invita cei doi ofertanţi rămaşi, compania franceză EDF şi sud-coreeană KHNP, să depună oferte angajante până pe 15 aprilie.

Tot în regiune, Ungaria merge în continuare pe mâna ruşilor în sectorul energiei nucleare.

 

 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!