5.8 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022

Energie – Bulgaria face un pas mare spre independența de gaz rusesc cu un… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

CITEȘTE ȘI FOTO Shinzo Abe, împușcat la un eveniment electoral, a fost primul premier nipon care a călătorit 8.700 de kilometri pentru o vizită istorică în România.

Mai mult decât atât, relațiile dintre cei doi foști aliați ai blocului sovietic s-au răcit în ultimele luni, iar în luna iunie, Bulgaria a ordonat expulzarea a 70 de diplomați ruși, decizie care a declanșat un răspuns furios din partea Moscovei.

Gazoductul de 182 de kilometri inaugurat vineri leagă orașul Komotini, din nord-estul Greciei, de orașul Stara Zagora, din centrul Bulgariei, și are o capacitate inițială de 3 miliarde de metri cubi de gaz.

Interconectorul de gaze GreciaBulgaria a fost inaugurat, relatează The Associated Press.

Premierul bulgar interimar Kiril Petkov spune că noul gazoduct joacă un rol serios pentru ca țara sa să scape de monopolul rusesc în ceea ce privește gazele, arată news.ro.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și omologul său bulgar Kiril Petkov spun că noul gazoduct va aproviziona Bulgaria cu gaze naturale din Azerbaidjan, deoarece aprovizionarea vitală a Sofiei cu gaze provenite din Rusia a fost întreruptă în aprilie, pe fondul consecințelor invaziei Moscovei în Ucraina.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat importanța noului gazoduct ca o linie alternativă de alimentare pentru Bulgaria, întrucât Grecia încearcă să devină un hub regional de transport al energiei.

„Acesta nu este doar o conductă de gaz, ci un pod energetic sud-nord crucial”, a declarat Mitsotakis în timpul unei ceremonii în nord-estul Greciei.

Premierul bulgar interimar, Kiril Petkov, a subliniat rolul gazoductului în înlăturarea monopolului rusesc al gazelor în țara sa.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria, după ce oficialii au refuzat cererea Moscovei de a plăti facturile în ruble, conform Hotnews.

Mai mult decât atât, relațiile dintre cei doi foști aliați ai blocului sovietic s-au răcit în ultimele luni, iar în luna iunie, Bulgaria a ordonat expulzarea a 70 de diplomați ruși, decizie care a declanșat un răspuns furios din partea Moscovei.

Gazoductul de 182 de kilometri inaugurat vineri leagă orașul Komotini, din nord-estul Greciei, de orașul Stara Zagora, din centrul Bulgariei, și are o capacitate inițială de 3 miliarde de metri cubi de gaz. De asemenea, există perspectiva extinderii în viitor la 5 miliarde de metri cubi.

Livrările sunt estimate să ajungă în Bulgaria în săptămânile următoare.

Grecia își dorește să își atribuie rolul de centru energetic în regiunea Balcanilor, folosind combustibili fosili din Marea Caspică și sud-estul Mării Mediterane și, precum și energie regenerabilă din Egipt, pentru a aproviziona regiunea pe fondul consecințelor războiului din Ucraina.

De asemenea, Grecia construiește un terminal de gaze naturale lichefiate în largul portului din nord-estul orașului Alexandroupolis, în apropiere de Komotini.

Și România ar putea primi gaze prin noul gazoduct

Miniștrii Energiei din România și Grecia vor semna un memorandum pentru continuarea proiectelor comune în domeniul energiei, pe termen mediu și lung, a scris, joi, pe Facebook, ministrul român de resort, Virgil Popescu.

„Astăzi am participat alături de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, la întâlnirea de lucru cu prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, și ministrul Energiei, Kostas Skrekas. Salut anunțul premierului grec de reactualizare a colaborării noastre în domeniul energetic, având în vedere că Grecia va deveni un nod de transport a gazului natural, care va acoperi inclusiv nevoile României”, a precizat Popescu.

Inaugurarea interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria este o veste bună pentru România, a mai spus ministrul român.

„Iar asta este o veste foarte bună și pentru țara noastră, din perspectiva diversificării rutelor și surselor de aprovizionare. În urma discuțiilor de astăzi, urmează ca împreună cu omologul meu Kostas Skrekas să semnăm un memorandum care să asigure continuarea proiectelor noastre comune în domeniul energiei, pe termen mediu și lung. Cooperarea dintre România și Grecia în domeniul energiei este una puternică”, a completat oficialul executivului de la București.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!