Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest: Evoluţia evaluării nu mi se pare deloc surprinzătoare. Dacă ne uităm pe datele financiare la cum a evoluat profitul net din 2018 până acum, asta spune totul. (…) Evaluarea a cunoscut creşteri exponenţiale din 2018 până acum. Creşterea mai puternică a început prin 2021, iar în S1/2022 a fost vârful, cu toate că nu a fost un an hidrologic foarte bun, dar societatea se simte foarte bine în perimetrul acesta al creşterii preţului energiei.
♦ La S1/2022, compania cântărea 76,9% în portofoliul Fondului Proprietatea.
Listarea Hidroelectrica, cea mai valoroasă şi cea mai profitabilă companie a statului român, ar urma să aibă loc, doar la Bursa de Valori Bucureşti, în cel mai potrivit moment din perspectiva evaluării, întrucât FP îşi evalua deţinerea de 19,94% la un nivel record de 12,55 de miliarde de lei (2,6 mld. euro) la finele primului semestru din 2022.
Prin urmare, evaluarea producătorului de energie electrică se ridica la aproape 63 de miliarde de lei (12,8 mld. euro), ceea ce înseamnă că vânzarea unei deţineri de către FP în 2023 ar putea fi cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istoria României.
Spre comparaţie, la S1/2021, când criza energiei nu îşi făcea încă simţite efectele, FP îşi evalua deţinerea de aproape 20% la Hidroelectrica la puţin peste 6 mld. lei (1,2 mld. euro), ducând cel mai mare producător de energie la nivel local la o evaluare totală de circa 30 mld. lei (6,2 mld. euro), ceea ce înseamnă că în numai un an creşterea preţurilor la energie a dus la dublarea evaluării. De altfel, evaluarea participaţiei FP a cunoscut creşteri în fiecare din ultimii ani, de la 3,5 mld. lei în S1/2018 la 4,1 mld. lei în S1/2019 şi la 4,7 mld. lei în S1/2020. În această perioadă, evaluarea a urcat de 3,5 ori, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din rapoartele financiare semestriale ale FP.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).