Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), unicul producător de energie nucleară din România, a semnat cu Banca Europeană de Investiţii un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a susţine finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la centrala de la Cernavodă, potrivit unui raport de la BVB
Mai exact, instalaţia va elimina tritiul – un izotop radioactiv al hidrogenului – din agentul de răcire şi din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului si a sănătăţii şi securităţii ocupaţionale a angajaţilor, în linie cu obiectivele ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă).
„Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavoda va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune”, spune Cosmin Ghiţă, CEO-ul Nuclearelectrica.
Proiectul va spori securitatea radiologică a centralei electrice, va reduce volumul deşeurilor radioactive, acordând prioritate sănătăţii angajaţilor şi permiţând reutilizarea agentului de răcire şi a moderatorului, după îndepărtarea tritiului. Finalizarea proiectului va permite ca întreţinerea regulată, retehnologizarea şi, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai uşor şi sigur, scriu reprezentanţii societăţii.
„Abordarea BEI cu privire la proiectele nucleare a fost definită în Criteriile sale de împrumut pentru energie din 2013 şi a rămas neschimbată de atunci. Banca adoptă o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, în conformitate cu obiectivul de decarbonizare al Uniunii Europene şi cu obiectivele de asigurare a securităţii aprovizionării cu energie şi a competitivităţii într-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficient, sigur şi acceptabil din punct de vedere social”, reiese din raportul publicat la Bursă.
Cu 14,4% s-au apreciat acţiunile SNN în 2023, pe tranzacţii de 450,1 milioane de lei şi un indice BET în urcare cu 31%. Compania de stat este evaluată la circa 15 miliarde de lei.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).