FacebookTwitterLinkedIn

Casa Noastră, producătorul ușilor și ferestrelor QFort și unul dintre cei mai mari producători de soluții de tâmplărie termoizolantă din regiune, investește peste 20 milioane euro într-o nouă fabrică lângă Craiova, în județul Dolj.

Noua unitate de producție face parte dintr-un plan de investiții mai amplu, ce vizează extinderea activității pe segmentul profilelor din aluminiu, valoarea totală a investiției depășind 20 milioane de euro. Pentru acest proiect, Casa Noastră a apelat la un ajutor de stat în valoare de peste 9 milioane euro, gestionat de echipa REI, grup de companii specializat în atragerea de finanțări nerambursabile.

Acordul de finanțare pentru ajutorul de stat a fost obținut de Casa Noastră – QFort la începutul anului 2020, iar în ultimii doi ani s-au realizat investițiile în dezvoltarea halei și achiziția echipamentelor, fabrica urmând să își înceapă activitatea completă în cursul anului viitor, după ce în acest an producția s-a realizat doar parțial. Situată în localitatea Pielești din județul Dolj, la 6 km de Municipiul Craiova, noua unitate de producție va genera peste 200 de noi locuri de muncă.

„Investiția, realizată și cu aportul unui ajutor de stat de circa 45% din valoarea totală a proiectului, ne va ajuta să ne poziționăm mult mai bine oferta de produse atât pe plan local, cât și la export, acolo unde suntem prezenți cu o parte importantă din producția noastră, pe piețe precum Italia, Franţa, Austria, Germania, Elveţia, Olanda, Belgia sau Spania”, a declarat Ștefan Cherciu, proprietarul Casa Noastră – QFort.

Potrivit datelor furnizate REI de către Neomar Consulting, companie specializată în elaborarea de studii de specialitate pe piața materialelor de construcții, piața de tâmplărie termoizolantă s-a ridicat la peste 900 milioane euro în 2021, fiind într-un trend continuu de creștere, 80% din vânzări reprezentând profilele PVC, în timp ce 20% – tâmplărie de aluminiu.

Grupul REI a depus, în ultimii ani, proiecte ce au totalizat peste 200 de milioane euro, investiții prin intermediul Schemei de finanțare reglementată de HG 807/2014.

„Companiile din domeniul producției de materiale de construcții au fost printre cele mai active în investiții în ultimii ani, în special cele din domeniul tâmplăriei termoizolante, cu un apetit foarte ridicat pentru dezvoltare. Piața de tâmplărie a cunoscut o creștere mult peste nivelul pieței de construcții, datorată consumului în creștere, a construcțiilor noi, dar și renovărilor, unde tot mai multe companii au apelat la sprijinul nerambursabil pentru proiectele de investiții.”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Din totalul celor peste 200 milioane de euro investiții realizate prin ajutor de stat în portofoliul REI, circa 30% a fost reprezentat de proiectele companiilor specializate în producția de tâmplărie termoizolantă. 

Schema de ajutor de stat reglementată de HG 959/2022, singura măsură de sprijin cu componentă de investiții disponibilă în prezent pentru companii: bugetul disponibil, peste 300 milioane de euro. Aceasta este singura măsură de finanțare cu sprijin nerambursabil destinată investițiilor, care se adresează atât companiilor la început de drum, microîntreprinderilor, IMM, dar și companiilor mari. Sesiunea de finanțare este deja deschisă, proiectele se pot depune în mod continuu, iar proiectele se pot depune până cel târziu pe 16 decembrie 2022.

„Mediul de afaceri a așteptat cu mare interes lansarea acestei noi Scheme de finanțare. Avem peste 20 de proiecte în lucru pe această nouă măsură de finanțare. Companiile solicită sprijin pentru construirea de hale și achiziția de echipamente, iar valoarea totală a proiectelor depășește 300 milioane euro”, a adăugat Roxana Mircea.