FacebookTwitterLinkedIn

Sustenabilitatea devine tot mai importantă în alegerile companiilor care caută să închirieze spații de birouri, arată un raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE. În semestrul întâi din 2023, ponderea proprietăților de birouri care dețin certificare verde, pe 19 piețe europene analizate, a crescut la 22%, de la 15% în 2019.

Cu un stoc modern de birouri relativ recent, orașele analizate din România se află în topul celor incluse în studiul CBRE, cu o pondere medie de peste 70% a stocului de birouri certificate: 60% în Iași, 70% în Cluj-Napoca, 75% în București, respectiv peste 80% în Timișoara. În regiunea CEE, doar Varșovia mai apare în acest top cu aproape 70% stoc de clădiri certificate.

„Cifrele agregate privind gradul de ocupare al birourilor certificate prezentate în acest raport, confirmă tendința că activitatea de închiriere și investiții se concentrează din ce în ce mai mult pe clădirile certificate”, a declarat Valeriu Toma, Head of Property Management în cadrul CBRE România.

Raportul semnalează că legislația privind standardele de performanță energetică va deveni tot mai strictă, lucru benefic pentru clădirile cu standarde ridicate  de sustenabilitate, în special privind aspecte legate de fluxul de numerar, cum ar fi rata de creștere a chiriei, rata de ocupare, deprecierea și randamentul.

Piața de birouri va rămâne în continuare sub impactul sustenabilității, potrivit cercetării CBRE. Proprietarii și investitorii urmăresc constant obținerea de certificări de mediu pentru proprietățile lor de birouri. Clădirile sustenabile reprezintă o proporție din ce în ce mai mare din stocul de birouri, iar activitatea de închiriere merge în aceeași direcție. Gradul de ocupare a birourilor certificate a crescut în toate orașele din cele 19 țări analizate, în medie, de la 31% în 2019 la 34% în S1 2023.

În plus, clădirile cu certificări de sustenabilitate au o rată a chiriei mai mare cu 7%, după ajustarea în funcție de dimensiunea clădirii, amplasare, vechime și istoricul renovărilor. În același timp, activele cu un nivel de performanță energetică mai scăzut generează niveluri de ocupare mai mici.

Efectul certificărilor de sustenabilitate asupra nivelului chiriilor este vizibil pe piața românească, chiriile pentru spațiile de birouri certificate fiind cu 10% mai mari în București, cu aproape 15% mai mari în Cluj-Napoca, cu 25% mai mari în Brașov și chiar cu puțin peste 35% mai mari în Timișoara.