4 C
București
sâmbătă, decembrie 4, 2021

Energie – Centrale termice – Guvernul le interzice ULTIMA ORĂ – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Una dintre ideile absurde de atunci era ca proprietarii locuințelor dotate cu centrale termice individuale să fie obligați să plătească și pentru "căldura care le vine din pereți" de la vecini fără centrale termice... Și Guvernul Adrian Năstase a luptat, în principal prin ministrul de atunci al Administrației Publice, veteranul Octav Cozmâncă, împotriva centralelor termice de apartament, confruntat cu valul debranșărilor populației de la sistemul centralizat de termoficare, din 2001-2004, încercând să oprească un eventual faliment al RADET... Astfel, în 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, declara că, potrivit reglementărilor europene, din 2016, proprietarii de centrale individuale de încălzire vor fi obligați să plătească o taxă și au circulat zvonuri potrivit cărora cuantumul acesteia ar urma să fie de 30 lei/gigacalorie..

Ministerul Mediului pregătește un set de măsuri prin care va institui interdicția de a fi instalate centrale termice în apartamentele noi de bloc, a anunțat ministrul interimar de resort, Barna Tanczos.

De ce este important: Profit.ro a relatat anul trecut că și în Parlament există o “telenovelă-fluviu” a interzicerii debranșărilor. În ultimii 20 de ani, în principal politicienii PSD au căutat diferite variante pentru a interzice debranșările și a salva sistemul de încălzire de stat, fără însă să se și preocupe real pentru a-l moderniza.

De asemenea interesant: Subiectul introducerii unei taxe de mediu pentru centralele termice de apartament a mai făcut valuri în 2014 și 2015. Astfel, în 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, declara că, potrivit reglementărilor europene, din 2016, proprietarii de centrale individuale de încălzire vor fi obligați să plătească o taxă și au circulat zvonuri potrivit cărora cuantumul acesteia ar urma să fie de 30 lei/gigacalorie. Ulterior, în 2015, pe fondul criticilor publice, Ponta a revenit asupra temei și a declarat că Guvernul nu intenționează să taxeze centralele de apartament, iar ulterior subiectul s-a stins.

Și Guvernul Adrian Năstase a luptat, în principal prin ministrul de atunci al Administrației Publice, veteranul Octav Cozmâncă, împotriva centralelor termice de apartament, confruntat cu valul debranșărilor populației de la sistemul centralizat de termoficare, din 2001-2004, încercând să oprească un eventual faliment al RADET. Una dintre ideile absurde de atunci era ca proprietarii locuințelor dotate cu centrale termice individuale să fie obligați să plătească și pentru “căldura care le vine din pereți” de la vecini fără centrale termice, idee la care, evident, s-a renunțat tot pe fondul criticilor publice, cu demiterea directorului din Ministerul Administrației Publice care lansase public ideea.

 „Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenția asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată.

Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține, printre altele, și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile în care locuiesc acum”, a transmis acum ministrul Tanczos.

Oficialul a adăugat că, în cazul locuințelor noi, soluția ar putea fi instalarea unei o centrale termice comună sau conectarea rețelelor de încălzire ale orașelor.

“Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a subliniat ministrul Mediului.

La jumătatea lunii octombrie, șefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara, citată de Euractiv, că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament “peste noapte”. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!