2.4 C
București
luni, decembrie 5, 2022

Energie – CNBC: „Noua criză a gazelor provocată de Putin condamnă Europa la recesiune” – 28.07.2022 – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Intrarea Europei într-o recesiune economică pare să fi fost confirmată, după ce Rusia a redus livrările sale de gaze, iar pentru industrie urmează raţionalizări severe în următoarele luni, conform CNBC.

Conform ministrului german al economiei, Robert Habeck, scuza potrivit căreia aprovizionarea este redusă din necesitatea unor lucrări de întreţiere este o "farsă", arată CNBC.

Reducerea livărilor de gaze pune Europa într-o situaţie dificilă, în condiţiile în care ţările deja se confruntă cu o inflaţie record, războiul din Ucraina şi probleme în lanţurile de aprovizionare apărute în urma pandemiei Covid-19...

Intrarea Europei într-o recesiune economică pare să fi fost confirmată, după ce Rusia a redus livrările sale de gaze, iar pentru industrie urmează raţionalizări severe în următoarele luni, conform CNBC.

Intrarea Europei într-o recesiune economică pare să fi fost confirmată, după ce Rusia a redus livrările sale de gaze, iar pentru industrie urmează raţionalizări severe în următoarele luni, conform CNBC.

La doar câteva zile după ce europenii au răsuflat uşuraţi, odată cu anunţul că gigantul energetic Gazprom va relua livările prin conducta Nord Stream 1, luni Rusia a anunţat că debitele vor fi reduse din nou. Gazprom susţine că reducerea fluxurilor de gaze este cauzată de lucrări de mentenanţă ale unei turbine, dar Europa priveşte cu neîncredere şi condamnă poziţia Rusiei, mai scrie publicaţia americană.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că mişcarea – care duce la scăderea fluxurilor către Germania la 20% din capacitate, de la un nivel deja redus la 40% – echivalează cu un „război al gazelor” cu Europa. Conform ministrului german al economiei, Robert Habeck, scuza potrivit căreia aprovizionarea este redusă din necesitatea unor lucrări de întreţiere este o „farsă”, arată CNBC.

Reducerea livărilor de gaze pune Europa într-o situaţie dificilă, în condiţiile în care ţările deja se confruntă cu o inflaţie record, războiul din Ucraina şi probleme în lanţurile de aprovizionare apărute în urma pandemiei Covid-19.

Germania, cea mai mare economie a regiunii şi motorul tradiţional de creştere al Europei, are un motiv în plus de îngrijorare. Ţara se bazează în mare parte pe gazul rusesc şi se află foarte aproape de intrarea în recesiune. Guvernul este foarte îngrijorat pentru ceea ce se va întâmpla la iarnă, Robert Habeck declarând luni la un post german că „situaţia este gravă; este timpul ca toată lumea să înţeleagă asta”.

De asemenea, ministrul economiei germane a subliniat că ţara trebuie să-şi reducă consumul de gaz, menţionând că „se lucrează la asta”. Habeck a afirmat că, într-un scenariu cu livrări reduse, cantitatea de gaze folosită în industrie va fi diminuată înaintea celei pentru locuinţele private sau a infrastructurii critice precum spitalele, conform CNBC.

„Desigur că este o mare îngrijorare, pe care o împărtăşesc – acest lucru se poate întâmpla. Atunci, cu siguranţă că anumite lanţuri de producţie din Germania sau Europa pur şi simplu nu ar mai funcţiona. Trebuie să facem totul pentru a evita asta”, a spus Habeck.

Dependenţa de Rusia

Deoarece Rusia se află sub o serie de sancţiuni internaţionale ca răspuns la invazia din Ucraina, gazul este o armă pe care Moscova o poate folosi împotriva Europei. Înaintea războiului, aproximativ 45% din aprovizionarea regiunii cu gaze provenea din Rusia, iar sursele alternative, cum este gazul natural lichefiat din Statele Unite, nu pot înlocui suficient de repede hidrocarburile ruseşti, conform CNBC.

Cu excepţia cazului în care situaţia se schimbă puternic, analiştii prevăd o iarnă dificilă pentru Europa.

„Costurile mari ale energiei împing Europa de Vest către recesiune”, a scris S&P Global Market Intelligence într-un raport publicat duminică. „Prognoza noastră din iulie încorporează deja contracţii uşoare ale PIB-ului real din trimestrul al doilea în Regatul Unit, Italia, Spania şi Ţările de Jos. Inflaţia aflată surprinzător de sus face ca băncile centrale să accelereaze ritmul înăspririi politicii monetare. Dacă revenirea turismului şi a serviciilor poate da regiunii o uşoară creştere în trimestrul de vară, este probabil să apară un alt regres în trimestrul al patrulea, având în vedere nesiguranţa aprovizionării cu energie”.

Recesiune „clară”

Preţurile foarte ridicate ale gazelor naturale şi electricităţii vor afecta competitivitatea industrială a Germaniei şi a altor centre de producţie europene. S&P avertizează că războiul dintre Rusia şi Ucraina va dura probabil pe întregul an 2022, ceea ce va slăbi încrederea consumatorilor şi va afecta fabricile europene.

Agenţia preconizează că dinamica PIB-ului real din zona euro va încetini, de la o creştere de 5,4% în 2021, la un avans de 2,5% în 2022 care va scădea la 1,2% în 2023, pentru ca în 2024 creşterea economiei zonei euro să fie de 2%.

În această săptămână, Guvernele Uniunii Europene au convenit să raţionalizeze consumul de gaze naturale, în încercarea de a se proteja în faţa reducerilor de aprovizionare din Rusia, prin aprobarea unui proiect de lege ce vizează diminuarea cererii de gaze cu 15% până în primăvara viitoare.

Simon Tucker, şeful global pentru energie, utilităţi şi resurse la Infosys Consulting, a spus: „Există o cerere uriaşă pentru gaze naturale şi în special gaze naturale lichide (GNL) în Europa. Raţionalizarea, care va afecta în special industriile consumatoare de energie, cum ar fi producătorii de maşini, companiile chimice şi mineritul de criptomonede, nu poate fi exclusă”.

El a adăugat: „Ţările din UE şi Regatul Unit trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pentru a umple depozitele de gaz înainte să înceapă frigul – asta înseamnă să analizeze toate modurile posibile pentru a reduce consumul de energie şi a îmbunătăţi furnizarea. Asistăm deja la o creştere mare a transporturilor de GNL din Orientul Mijlociu şi America de Nord. Dar ţările trebuie să accelereze modernizarea infrastructurii. Dezvoltarea masivă a alternativelor energetice interne cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi minireactoarele nucleare şi sursele regenerabile comunitare, a devenit ceva imperativ, dacă vrem să ieşim mai puternici din această criză”.

Dar, deoarece un astfel de program de modernizare a infrastructurii va dura, probabil că Europa va fi afectată economic tot mai mult pe termen scurt, conform sursei menţionate.

Economiştii şi strategii de la Citi spun că posibilitatea unei recesiuni în Europa pare acum „clară”. În opinia lor, decizia Rusiei de a reduce din nou fluxurile de gaze probabil că va „împinge Europa într-o recesiune mai profundă”, a scris echipa de la Citi, într-o notă publicată marţi şi preluată de CNBC.

„Pe măsură ce planurile de raţionalizare a energiei pentru iarnă sunt agreate, ne aşteptăm ca înăsprirea condiţiilor financiare din Europa să înrăutăţească econimia reală (…). Iarna bate la uşa Europei”, au adăugat strategii.

Bineînţeles că există posibilitatea ca Rusia să crească fluxul gazelor către Europa prin conducta Nord Stream 1, odată ce aşa-zisele lucrări de mentenaţă sunt finalizate.

Analiştii de la Deutsche Bank au scris, într-o notă publicată marţi: „Este neclar dacă această restricţie de aprovizionare va fi de scurtă durată sau dacă va trebui să trăim cu livrări de doar 20% (n.r. din capacitate) pentru o perioadă îndelungată”.

În opinia lor, prin astfel de manevre, probabil Rusia caută garanţii mai clare pentru scutiri de la viitoare sancţiuni.

Strategii băncii cred că, dacă livrările de gaze s-ar menţine la 40% din capacitatea conductei, Germania ar putea trece peste iarnă, chiar dacă o raţionalizare uşoară a consumului va fi necesară. „La 20% probabil că va fi nevoie de raţionalizări semnificative – asta dacă nu taie exporturile de gaze, ceea ce ar fi foarte delicat de făcut, din punct de vedere politic”, au spus aceştia.

De asemenea, echipa de la Deutsche Bank crede că reducerea cu 15% a consumului, ce a fost agreată de toate statele membre, va fi greu de pus în aplicare, şi se aşteaptă la o mulţime de derogări şi compromisuri, conform CNBC.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!