20 C
București
luni, mai 23, 2022

Energie – Comisia Europeană a demarat o anchetă la Gazprom, suspectat că a majorat prețul gazelor naturale – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Executivul comunitar a recunoscut, într-un comunicat publicat joi, că a efectuat inspecții, împreună cu Autoritatea de reglementare în domeniul concurenței din Germania "la birourile mai multor companii care activează în domeniul furnizării, transportului și stocării gazelor naturale din Germania".

Bruxelles-ul nu a confirmat că ancheta sa a vizat grupul rus Gazprom, însă două surse europene au dezvăluit pentru AFP că investigațiile care au avut loc miercuri au vizat birourile grupului rus, precum și ale filialei sale de distribuție de gaze naturale Wingas...

Invazia Ucrainei, lansată la 24 februarie, a dus la explozia prețului european de referință la gaze naturale, care în data de 7 martie a atins maximul istoric de 345 euro pentru un MWh.

Comisia Europeană a efectuat o inspecție surpriză la birourile din Germania ale companiei rusești Gazprom, pe care o suspectează că a provocat o majorare a prețului gazelor naturale în Europa prin de abuz de poziție dominantă pe această piață, informează AFP.

Rusia este suspectată încă de anul trecut că a limitat oferta de gaze naturale în Europa pentru a provoca o creștere a prețurilor, creștere care s-a agravat odată cu lansarea ofensivei rusești în Ucraina la finele lunii februarie, scrie Agerpres.

Executivul comunitar a recunoscut, într-un comunicat publicat joi, că a efectuat inspecții, împreună cu Autoritatea de reglementare în domeniul concurenței din Germania “la birourile mai multor companii care activează în domeniul furnizării, transportului și stocării gazelor naturale din Germania”.

Bruxelles-ul nu a confirmat că ancheta sa a vizat grupul rus Gazprom, însă două surse europene au dezvăluit pentru AFP că investigațiile care au avut loc miercuri au vizat birourile grupului rus, precum și ale filialei sale de distribuție de gaze naturale Wingas.

“Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă preliminară a anchetei privind presupusele practici anticoncurențiale. Faptul că Comisia efectuează astfel de inspecții nu înseamnă că întreprinderile se fac vinovate de un comportament anticoncurențial și nu prejudiciază rezultatul investigației în sine”, a precizat Executivul UE.

Invazia Ucrainei, lansată la 24 februarie, a dus la explozia prețului european de referință la gaze naturale, care în data de 7 martie a atins maximul istoric de 345 euro pentru un MWh. Între timp cotațiile au mai scăzut, fără a reveni sub pragul de 100 de euro, iar joi dimineața se situau la 125 euro pentru un MWh, față de mai puțin de 50 de euro în aceiași perioadă a anului trecut.

Războiul din Ucraina a scos la lumină dependența extremă a Uniunii Europene de gazele naturale rusești, care asigură 40% din consumul său, ceea ce limitează capacitatea de acțiune a UE împotriva Moscovei. De la debutul războiului cele 27 de state UE au adoptat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, dar s-au abținut să vizeze sectorul gazelor naturale, chiar dacă acesta constituie o sursă esențială de venituri pentru Rusia, care poate astfel să își finanțeze efortul de război, mai scrie AFP.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!