12.6 C
București
joi, martie 23, 2023

Energie – Comisia Europeană vrea să schimbe regulile de pe piaţa gazelor naturale pentru a scădea preţurile – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În contextul în care există divergenţe profunde în rândul celor 27 de state membre cu privire la plafonarea preţurilor, Bruxelles-ul mizează pe cel mai mic numitor comun: este vorba de măsuri “care fac obiectul unui consens maxim”, a subliniat Executivul comunitar...

Potrivit AFP, Comisia Europeană ar urma să prezinte marţi în primul rând o reformă a indicelui de referinţă de pe piaţa gazelor naturale, TTF, care este utilizat în tranzacţiile efectuate de operatorii europeni, şi a cărui creştere ar fi, potrivit Executivului comunitar, alimentată în mod “artificial” de speculaţie.

Potrivit unei surse europene, ar fi vorba de un “coridor dinamic” (un interval flexibil în limitele căruia preţurile ar fi autorizate să fluctueze), pentru a încadra tranzacţiile de pe piaţa TTF, care ar permite temperarea volatilităţii şi evitarea oricărei creşteri brutale.

La presiunile statelor membre şi îngrijorată de apropierea iernii, Comisia Europeană urmează să îşi prezinte marţi propunerile pentru atenuarea exploziei preţurilor la energie, aplecându-se asupra volatilităţii cotaţiilor pe piaţa gazelor naturale, informează AFP, potrivit Agerpres.

În contextul în care există divergenţe profunde în rândul celor 27 de state membre cu privire la plafonarea preţurilor, Bruxelles-ul mizează pe cel mai mic numitor comun: este vorba de măsuri “care fac obiectul unui consens maxim”, a subliniat Executivul comunitar.

Dezvăluite la Strasbourg, aceste propuneri ale Executivului comunitar vor fi examinate joi şi vineri de şefii de stat şi de guvern, reuniţi la summitul lor de la Bruxelles, înaintea posibilei adoptări în cursul lunii noiembrie.

Potrivit AFP, Comisia Europeană ar urma să prezinte marţi în primul rând o reformă a indicelui de referinţă de pe piaţa gazelor naturale, TTF, care este utilizat în tranzacţiile efectuate de operatorii europeni, şi a cărui creştere ar fi, potrivit Executivului comunitar, alimentată în mod “artificial” de speculaţie. Ideea este de a îl înlocui peste şase luni de un indice alternativ mai reprezentativ pentru aprovizionările reale.

Până atunci, Bruxelles preconizează “un mecanism temporar” pentru a corecta preţul gazelor naturale. Potrivit unei surse europene, ar fi vorba de un “coridor dinamic” (un interval flexibil în limitele căruia preţurile ar fi autorizate să fluctueze), pentru a încadra tranzacţiile de pe piaţa TTF, care ar permite temperarea volatilităţii şi evitarea oricărei creşteri brutale.

De asemenea, Bruxelles-ul vrea să forţeze mâna statelor membre pentru a concretiza, în sfârşit, achiziţiile comune de gaze la scara UE în vederea următorului sezon de umplere a depozitelor, pentru a obţine astfel preţuri mai bune de la furnizorii “de încredere” (Norvegia, SUA) şi să evite ca cele 27 de state membre să se concureze între ele.

Ţările UE şi-au dat acordul în luna martie pentru o platformă de achiziţii comune, dar până acum nu a fost încheiată nicio tranzacţie iar ţările au continuat să negocieze separat. Comisia vrea acum să implice mai mult sectorul privat, via un consorţiu de firme importatoare.

În sfârşit, Comisia Europeană va propune un cadru de solidaritate consolidat pentru ţările vulnerabile la riscul de penurie, precum şi instrumente suplimentare pentru a reduce consumul de gaze: având în vedere eforturile foarte variabile ale ţărilor membre, Germania şi Ţările de Jos solicită “obiective mai ambiţioase şi mai constrângătoare”.

Pe de altă parte, Comisia Europeană nu ar urma să propună marţi plafonarea preţului gazelor naturale achiziţionate de furnizorii de electricitate pentru termocentralele lor, susţine o sursă europeană citată de AFP. Acest dispozitiv, care se aplică deja în Portugalia şi Spania, permite o reducere automată a preţului electricităţii. Acest mecanism s-a lovit de neîncrederea unor ţări precum Germania şi Ţările de Jos, care se tem că există riscul să provoace o creştere a cererii de gaze ca urmare a apetitului crescut al furnizorilor de electricitate.

De asemenea, ideea unei plafonări a preţurilor la importurile de gaze, evocată de Comisia Europeană şi solicitată de 15 state membre, pare a fi dată uitării. Berlinul se opune unei astfel de propuneri, de teamă că va agrava tensiunile pe partea aprovizionării cu gaze naturale lichefiate pe o piaţă mondială tensionată.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!