6.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Energie – Comisia parlamentară de anchetă a preţului energiei va solicita un studiu privind potenţialul hidroenergetic al României – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Comisia Parlamentară de anchetă cu privire la cauzele scumpirii energiei va solicita Ministerului Energiei şi Ministerul Mediului realizarea unui studiu privind potenţialul hidroenergetic al ţării, a afimat preşedintele comisiei... “Nu mi-e clar dacă statul român, prin Ministerul Mediului şi cel al Energiei, îşi asumă un astfel de studiu, care nu reprezintă o serie de date pe care să le extragem de la nu ştiu ce institut. Dacă vrem să ne asumăm în numele comisiei, dacă nu, eu pot face acest demers şi personal, să adresăm această solicitare şi în scris celor două ministere, să ştim negru pe alb dacă se poate sau nu se poate (să fie construite noi hidrocentrale – n.r.) Ideea acestei comisii nu este să discutăm discuţii, ci să luăm măsuri clare şi cred că este o oportunitate”, a spus Prună, potrivit Agerpres.Anterior, în aceeaşi şedinţă, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat că România va ajunge în scenariul apocaliptic în care va trebui să stingem lumina, dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricităţii din surse nepoluante.

Comisia Parlamentară de anchetă cu privire la cauzele scumpirii energiei va solicita Ministerului Energiei şi Ministerul Mediului realizarea unui studiu privind potenţialul hidroenergetic al ţării, a afimat preşedintele comisiei, Daniel Zamfir, în cadrul şedinţei de joi.

Propunerea a venit din partea deputatului USR Cristina Prună.

“Nu mi-e clar dacă statul român, prin Ministerul Mediului şi cel al Energiei, îşi asumă un astfel de studiu, care nu reprezintă o serie de date pe care să le extragem de la nu ştiu ce institut. Un studiu reprezintă o chestiune mult mai serioasă. Dacă vrem să ne asumăm în numele comisiei, dacă nu, eu pot face acest demers şi personal, să adresăm această solicitare şi în scris celor două ministere, să ştim negru pe alb dacă se poate sau nu se poate (să fie construite noi hidrocentrale – n.r.). Ideea acestei comisii nu este să discutăm discuţii, ci să luăm măsuri clare şi cred că este o oportunitate”, a spus Prună, potrivit Agerpres.

Propunerea a fost susţinută şi de Varujan Pambuccian, deputat din partea minorităţilor.

“Este ca la resursele minerale. Statul român trebuie să ştie de ce resurse dispune şi care este dinamica lor în timp. Este o chestiune care ţine de statul român şi se adresează autorităţilor. Aceste studii să conţină şi potenţialul pentru următoarele decenii, ca să ştim dacă investim, să ştim ce se va întâmpla cu agricultura, cu deşertificarea, sunt lucruri care ţin de predicţie”, a arătat Pambuccian.

Prezent la şedinţă, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost de acord cu această propunere. “Dacă specialiştii comandă un studiu, facem un studiu”, a răspuns ministrul.

“Vom solicita acest studiu din partea comisiei, propunerea este binevenită. Este evident că trebuie să cunoaştem potenţialul şi domnul Pambuccian a folosit foarte bine comparaţia cu resursele minerale. Trebuie să cunoaştem dacă putem conta pe potenţialul hidroenergetic”, a spus deputatul PSD Daniel Zamfir, preşedintele comisiei de anchetă.

Anterior, în aceeaşi şedinţă, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat că România va ajunge în scenariul apocaliptic în care va trebui să stingem lumina, dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricităţii din surse nepoluante.

El explicat că multe dintre investiţiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate şi întârziate de autorităţile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale.

Badea a susţint că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate, iar zonele în care au fost construite hidrocentrale au fost ulterior desemnate situri Natura 2000.

“Targetul (de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România – n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea”, a subliniat şeful Hidroelectrica.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!