0.2 C
București
joi, martie 30, 2023

Energie – Complicata ecuaţie a operaţiunilor Lukoil din România. Este bătaie pentru benzinării, nimeni nu vrea rafinăria, iar de vânzare ar fi şi proiectele din Marea Neagră. Cine este „peştele cel mare“ care le-ar putea lua pe toate? Potenţialul exit al Lukoil din România devine un subiect extrem de delicat – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cele 315 unităţi, aşa cum figurează ele pe site-ul Lukoil România, au locaţii foarte bune, unele dintre ele chiar în centrul oraşelor, acolo unde în condiţiile de avizare de azi este aproape imposibil ca vreun investitor să mai construiască o staţie de alimentare de la zero.

Cele 315 staţii de ali mentare, cu răspândire na ţio nală, sunt grupate pe compania Lukoil România, un business de 7,9 miliarde de lei anul trecut, cu un profit net de 160 de milioane de lei.

Activităţile de rafinare sunt concentrate de Petro tel-Lukoil, ruşii deţinând o rafinărie în Ploieşti, cea mai mică din Ro mânia încă funcţională, cu o capacitate de 2,4 mi lioane de tone.

Cele 315 unităţi, aşa cum figurează ele pe site-ul Lukoil România, au locaţii foarte bune, unele dintre ele chiar în centrul oraşelor, acolo unde în condiţiile de avizare de azi este aproape imposibil ca vreun investitor să mai construiască o staţie de alimentare de la zero.

Cert este că reţeaua de benzinării reprezintă „perla coroanei“, dar intenţia este ca vânzarea să includă şi rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti, unitate pe care însă nimeni nu o prea vrea în portofoliu Potrivit informaţiilor pe surse, la masa celor interesaţi se află gigantul Shell şi kazahii de la KazMunayGas, ultimii având motive foarte întemeiate pentru preluarea staţiilor Lukoil Interesant este că şi despre KazMunayGas au existat zvonuri privind un potenţial exit Cine ar putea fi la capătul firului, peştele cel mare, într-un moment în care tranziţia energetică şi războiul de la graniţă reaşază complet forţele din segmentul energetic local?

Ruşii de la Lukoil deţin pe plan local trei businessuri ges­tionate prin firme dife­rite. Cele 315 staţii de ali­mentare, cu răspândire na­ţio­nală, sunt grupate pe compania Lukoil România, un business de 7,9 miliarde de lei anul trecut, cu un profit net de 160 de milioane de lei.

Activităţile de rafinare sunt concentrate de Petro­tel-Lukoil, ruşii deţinând o rafinărie în Ploieşti, cea mai mică din Ro­mânia încă funcţională, cu o capacitate de 2,4 mi­lioane de tone. În cazul Petrol-Lukoil, cifra de afa­ceri din 2021 a fost de circa un miliard de lei, în scă­dere cu 72% faţă de 2020, dar cu un mic profit de 27 de milioane de lei. Rafinăria funcţiona cu petrolul rusesc, marfă care de anul trecut este sub embargo la nivelul UE. Potrivit celor mai recente informaţii, rafinăria încă funcţionează, dar nu este clar la ce capacitate se derulează operaţiunile. Mai departe, Lukoil este implicat în acţiuni de explorare în Marea Neagră, în perimetrul Trident, alături de Romgaz. În perimetru ar fi o rezervă de 30 de miliarde de metri cubi, dar proiectul nu a avansat semnificativ în ultimii ani.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!