0.6 C
București
duminică, ianuarie 29, 2023

Energie – CONFERINŢA „ENERGIA ÎN PRIZĂ” / DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR: „Problema pieţelor de energie este manipularea” – 03.10.2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Principala problemă a pieţelor de energie este că sunt manipulate, a afirmat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în cadrul Conferinţei "Energia în Priză", organizată săptămâna trecută de ziarul BURSA.

Domnia sa a afirmat: "După această perioadă cu volatilitate mare în care preţul energiei a crescut de zece ori, ANRE a făcut o analiză şi a aplicat o serie de amenzi traderilor de energie în valoare de 15 milioane de lei...

Nu cumva cineva sabotează această piaţă? Ce s-a întâmplat cu preţul de a crescut de zece ori, în condiţiile în care producătorii sau ceilalţi jucători din lanţ nu şi-au crescut costurile de zece ori!?".

Principala problemă a pieţelor de energie este că sunt manipulate, a afirmat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în cadrul Conferinţei „Energia în Priză”, organizată săptămâna trecută de ziarul BURSA.

Domnia sa a afirmat: „După această perioadă cu volatilitate mare în care preţul energiei a crescut de zece ori, ANRE a făcut o analiză şi a aplicat o serie de amenzi traderilor de energie în valoare de 15 milioane de lei, la o piaţă de 20 de miliarde. Adică a aplicat o amendă de 0,075% (n.r. din valoarea pieţei), ceea ce cred că este o glumă. Iar amenda a fost dată pentru «manipularea sau intenţia de manipulare a pieţei». Chiar se menţionează că este o infracţiune. Dar dacă este infracţiune, atunci este ceva penal. Nu cumva cineva sabotează această piaţă? Ce s-a întâmplat cu preţul de a crescut de zece ori, în condiţiile în care producătorii sau ceilalţi jucători din lanţ nu şi-au crescut costurile de zece ori!?”.

Din punctul său de vedere, problema nu ţine de preţul energiei ci ce modul în care se fixează preţurile. „Nu cred că este momentul să discutăm despre modelul de piaţă, pentru că de fapt nu avem nicio piaţă. De ce suntem obligaţi să vindem pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare), de ce nu avem încă o Contraparte Centrală care să garanteze tranzacţiile? Nu preţul este problema, ci modul în care se fixează preţul. Pentru ca o piaţă să nu fie manipulată există nişte reguli prin care se interzice, se stopează şi se sancţionează manipularea. Există un tunel de preţ, există momente în care piaţa se opreşte dacă este prea volatilă şi momente în care piaţa este liberă. Manipularea este infracţiune, ANRE recunoaşte că este infracţiune şi dă o contravenţie de 0,075%! Piaţa nu are reguli, iar ANRE, Ministerul Energiei care controlează OPCOM prin Transelectrica, trebuie să impună reguli. Cred că soluţia în România şi în Europa în general ţine de reglementarea pieţelor. O reglementare reală, pentru că în momentul de faţă nu sunt reguli sau sunt ineficiente”.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a subliniat că, spre deosebire de alte ţări, în ultimii zece ani România nu şi-a crescut capacitatea de producţie de energie electrică, iar autorităţile statului nu se procupă deloc de acest lucru.

„Conform unui membru al Comisiei de Buget Finanţe, acum zece ani România avea o capacitate de producţie a energiei electrice de 20.000 de MW, care acum a mai scăzut şi are o capacitate în jur de 18.000-19.000. Deci România are energie pentru ea. Dar Polonia care acum zece ani avea o capacitate de 37.000 de MW şi-a crescut producţia şi are acum 50.000 de MW. Polonia şi-a crescut capacităţile de producţie, dar noi nu am adăugat nimic. Eu voi dezvolta un parc fotovoltaic de 100 de MW, dar autorităţile nu ajută cu nimic. Nu interesează pe nimeni, din considerentele cunoscute, a «motivării» unui ministru sau a unui funcţionar al statului. Te rogi ca autorităţile să nu te încurce”, a spus Dan Paul.

Întrebat despre motivele pentru care proiectul Contrapărţii Centrale (CCP) este în întârziere, preşedintele Asociaţiei Brokerilor a precizat că, în opinia sa, nu toţi jucătorii din piaţă îşi doresc o contraparte în ţara noastră.

Dan Paul a afirmat: „Contrapartea Centrală este o entitate la care Bursa de Valori Bucureşti deţine pachetul de control, iar OPCOM este al doilea acţionar ca mărime. Eu nu pot să vorbesc despre acest proiect decât în calitate de investitor indirect, prin faptul că sunt acţionar al bursei. Proiectul este în întârziere şi de multe ori mă gândesc că traderii din energie sau alte «fenomene supranaturale» nu doresc acest proiect. În acţionariat sunt doar doi traderi din energie, cu toate că din ceea ce ştiu a fost invitată toată lumea. În ceea ce priveşte băncile – este doar o singură bancă. Şi cred că băncile nu vor să fie în acţionariatul Contrapărţii Centrale şi nu îşi doresc acest proiect pentru că acum dau acele scrisori de garanţie către traderii de energie care sunt foarte împovărătoare şi i-au dus pe mulţi la faliment. Nu cred că toată lumea este aliniată în dorinţa de a avea o Contraparte Centrală în România. Pentru că acum cineva poate să denunţe un contract făcut la OPCOM, îşi declară falimentul şi nu mai plăteşte. Toate aceste lucruri pot fi evitate printr-o Contraparte Centrală. Dar, acestea sunt doar supoziţii personale”.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a adăugat: „Eu sunt printre puţinii care mai cred în acest proiect. Cred că este un proiect necesar României, în primul rând pentru că o piaţă de instrumente derivate, inclusiv pentru energie, are nevoie Contraparte Centrală. Şi în al doilea rând pentru că ar regla preţul produselor energetice, ar regla această speculaţie care duce la manipularea pieţei. Nu sunt împotriva speculatorilor de bună credinţă, care există în orice piaţă, ci sunt împotriva manipulării care denaturează preţul. Dar probabil că nu toţi jucătorii din piaţa de energie îşi doresc o Contraparte Centrală. Cred că acesta este principalul motiv pentru care proiectul întârzie”.

Constituirea Contrapărţii Centrale a fost aprobată de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti în luna noiembrie a anului 2019, iar conform planului de afaceri iniţial, CCP-ul şi implicit piaţa derivatelor trebuia să fie funcţională pe parcursul anului 2020. Au apărut mai multe întârzieri iar anul trecut conducerea executivă a BVB vehicula finele acestui an drept moment pentru intrarea în funcţiune a CCP-ului. Acum se vorbeşte despre anul viitor.

CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!