-
Consumul de cărbune a atins un nivel record de 8,3 miliarde de tone metrice în 2022, furnizând aproximativ 36% din producția de energie electrică la nivel mondial, în ciuda creșterii cererii de surse de energie curată.
-
Pe măsură ce economiile globale se confruntau cu securitatea energetică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, China și India au răspuns prin stimularea industriilor de cărbune, ceea ce a umbrit scăderea utilizării cărbunelui în Statele Unite și Uniunea Europeană.
-
Se estimează că tranziția Indiei și Chinei de la cărbune va costa aproximativ un trilion de dolari, dar este esențială pentru atingerea obiectivelor de emisii globale
De ani de zile, experții în climă au implorat cele mai mari economii ale lumii să nu mai folosească combustibilii fosili. În schimb, utilizarea cărbunelui este la un nivel maxim, atingând un nou record de 8,3 miliarde de tone în 2022, în creștere cu 3,3% față de anul precedent, potrivit cifrelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Creșterea cererii de cărbune a fost concomitentă cu un boom al energiei curate, deoarece țările din întreaga lume s-au orientat către alte surse de energie, anul trecut, din cauza creșterii prețurilor la petrol și gaze. În total, lumea a produs 10.440 terawatt/oră din cărbune în 2022 – aproximativ 36% din producția mondială de energie electrică.
Invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat un război în aprovizionarea cu energie și sancțiuni europene în cursul anului 2022, a trimis unde de șoc pe piețele globale de energie. Pentru a consolida securitatea energetică, economiile globale au încercat să găsească lanțuri alternative de aprovizionare cu energie. În Occident, acest lucru s-a manifestat în mare parte ca o creștere intensă a sectorului energiei regenerabile. În China și India, însă, afacerea cu cărbune este în plină expansiune. Cu toate acestea, imaginea este puțin mai complexă în China, unde creșterea energiei din surse regenerabile a depășit de mai multe ori orice altă țară de pe pământ, dar cărbunele încă domnește suprem în mixul energetic global, scrie oilprice.com.
Drept urmare, „pe regiune, cererea de cărbune a scăzut mai repede decât se aștepta anterior, în prima jumătate a acestui an, în Statele Unite și Uniunea Europeană — cu 24% și, respectiv, 16%”, a declarat AIE într-un raport de actualizare a pieței cărbunelui. „Cu toate acestea, cererea din partea celor mai mari doi consumatori, China și India, a crescut cu peste 5% în prima jumătate a anului, compensând mai mult decât scăderile din alte părți”, se mai spune în raport.
Din punct de vedere istoric, China și India au fost ambele oponenți majori ai acordurilor climatice care insistau asupra retragerii treptate a cărbunelui. La summitul climatic COP26 al Națiunilor Unite din 2021 de la Glasgow, China și India au impus o intervenție de ultim moment pentru a schimba limbajul Pactului conferinței, astfel încât părțile au convenit să „reducă treptat”, mai degrabă decât să „elimine treptat” cărbunele. „Cum se poate aștepta cineva ca țările în curs de dezvoltare să facă promisiuni cu privire la eliminarea treptată a subvențiilor pentru cărbune și combustibili fosili”, a spus ministrul indian al Mediului, Bhupender Yadav, într-un discurs în cadrul lucrărilor conferinței. „Țările în curs de dezvoltare încă trebuie să se ocupe de agenda lor de reducere a sărăciei.”
Eliminarea cărbunelui este un imperativ complicat din punct de vedere politic pentru giganții India și China. India a criticat puternic națiunile dezvoltate, care s-au îmbogățit de pe urma utilizării combustibililor fosili și spun acum că națiunile în curs de dezvoltare că nu au voie să facă același lucru. Oficialii indieni au îndemnat țările bogate să se uite în oglindă și să-și reducă consumul de energie înainte de a arăta cu degetul către economiile mai puțin dezvoltate. Dacă un singur frigider din SUA utilizează mai multă energie într-un an decât o persoană medie dintr-o țară în curs de dezvoltare, spun ei, atunci poate că acesta ar trebui să fie adevăratul obiectiv al discuțiilor privind clima.
Pentru Beijing, cărbunele este, de asemenea, extrem de politic, dar din motive diferite. În China, cărbunele este sinonim cu securitatea energetică – obiectivul energetic principal, dacă nu unic, al administrației Xi Jinping. Când alte forme de putere au eșuat, cărbunele a fost întotdeauna o soluție de încredere și adesea esențială pentru China, iar renunțarea la acest colac de salvare este un gând terifiant pentru mulți. Cărbunele nu este doar esențial pentru strategia de securitate energetică a Chinei, ci este un simbol cultural al fiabilității și siguranței. Potrivit Joannei Lewis, profesor asociat de energie și mediu la Universitatea Georgetown, China se teme că o eliminare treptată a cărbunelui ar duce la un risc crescut de instabilitate economică și politică.
Tranziția Indiei și Chinei de la cărbune nu va fi ușoară sau ieftină. Un raport recent a calculat că costul tranziției Indiei de la cărbune este undeva la un trilion de dolari. Dar este un pas necesar pentru toate căile fezabile către atingerea obiectivelor globale de emisii și, prin urmare, evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Acest lucru va necesita o cooperare globală fără precedent, care este o sarcină descurajantă din cauza relațiilor politice înrădăcinate ale Chinei și Indiei cu cel mai murdar combustibil fosil. Se estimează că utilizarea cărbunelui va rămâne aproape de niveluri record cel puțin pentru această perioadă.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).