2.4 C
București
luni, decembrie 5, 2022

Energie – CREŞTE RISCUL UNUI RĂZBOI ECONOMIC CU OCCIDENTUL Rusia preia controlul proiectului de gaze Sahalin-2 – 04.07.2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Decretul, semnat săptămâna trecută, instituie o nouă companie care să preia toate drepturile şi obligaţiile de la compania Sakhalin Energy Investment, în cadrul căreia Shell şi două companii japoneze de trading, Mitsui şi Mitsubishi, deţin puţin sub 50%.

Preşedintele Vladimir Putin alimentează riscul unui război economic cu Occidentul prin semnarea unui decret de preluare a controlului deplin asupra proiectului de gaze şi petrol Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, decizie care ar putea obliga investitorii străini să plece...

Compania Gazprom deţine o cotă de 50% plus o acţiune în cadrul Sahalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din gazele naturale lichefiate (GNL) la nivel mondail.

Preşedintele Vladimir Putin alimentează riscul unui război economic cu Occidentul prin semnarea unui decret de preluare a controlului deplin asupra proiectului de gaze şi petrol Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, decizie care ar putea obliga investitorii străini să plece, relatează Reuters.

Decretul, semnat săptămâna trecută, instituie o nouă companie care să preia toate drepturile şi obligaţiile de la compania Sakhalin Energy Investment, în cadrul căreia Shell şi două companii japoneze de trading, Mitsui şi Mitsubishi, deţin puţin sub 50%.

Decretul de cinci pagini, care urmează sancţiunilor occidentale impuse Moscovei în urma invaziei în Ucraina, indică că faptul că Rusia va decide dacă partenerii străini pot rămâne, conform news.ro.

Compania Gazprom deţine o cotă de 50% plus o acţiune în cadrul Sahalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din gazele naturale lichefiate (GNL) la nivel mondail.

Decizia poate afecta o piaţă de GNL deja strâmtorată şi poate creşte riscurile întâmpinate de companiile occidentale care se află încă în Rusia.

„Decretul Rusiei expropriază efectiv acţionarii străini ai companiei Sakhalin Energy Investment, marcând o nouă escaladare a tensiunilor în curs”, a declarat Lucy Cullen, analist principal al companiei de consultanţă Wood Mackenzie.

Multe companii occidentale au părăsit deja piaţa rusă, în timp ce altele au anunţat că vor pleca, dar decizia lui Putin complică procesul deja complex pentru cei care vor să plece. Moscova a pregătit o lege, care se aşteaptă să fie adoptată în curând, menită să permită statului să confişte activele companiilor occidentale care decid să plece.

Shell, care şi-a anulat deja valoarea tuturor activelor ruseşti, a precizat acum câteva luni că intenţionează să renunţe la proiectul Sahalin-2 şi a purtat negocieri cu potenţialii cumpărători. Compania credea că există riscul ca Rusia să naţionalizeze activele deţinute de străini, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Gigantul energetic a anunţat, vineri, că evaluează implicaţiile decretului rusesc.

Proiectul Sahalin-2, în care Shell deţine 27,5% minus o acţiune, este unul dintre cele mai mari proiecte de GNL din lume, cu o producţie de 12 milioane de tone. Principalii clienţi sunt Japonia, Coreea de Sud, China, India şi alte ţări asiatice.

Compania japoneză Mitsui deţine un pachet de 12,5% din Sahalin-2, iar Mitsubishi – 10%.

Japonia, care depinde foarte mult de energia importată, a menţionat că nu va renunţa la interesele sale în proiect.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat, vineri, că decizia Rusiei nu va opri imediat importurile de GNL din dezvoltare, în timp ce ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, a afirmat că Guvernul nu consideră decretul o rechiziţie.

„Decretul nu înseamnă că importurile de GNL din Japonia vor deveni imediat imposibile, dar este necesar să se ia toate măsurile posibile pentru a se pregăti pentru circumstanţe neprevăzute”, a spus Hagiuda.

Japonia are stocuri de GNL pentru 2-3 săptămâni deţinute de companii utilităţi şi furnizori de gaze urbane, iar Hagiuda le-a cerut omologilor săi din SUA şi Australia aprovizionări alternative, a subliniat oficialul nipon.

Japonia importă aproximativ 6 milioane de tone pe an sau 10% din GNL sale anual din Rusia, în mare parte prin contract pe termen lung de la Sahalin-2.

Potrivit decretului, Gazprom îşi păstrează pachetul de acţiuni, dar alţi acţionari trebuie să ceară Guvernului rus un pachet de acţiuni la noua companie în termen de o lună. Guvernul va decide apoi dacă le permite să păstreze un procent de acţiuni.

Gazprom, Sakhalin Energy şi ministerul rus al Energiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Producţia rusă de GNL din proiecte precum Sahalin-2 ar putea avea de suferit în timp, deoarece expertiza străină şi piesele au devenit indisponibile, a declarat Saul Kavonic, şeful Departamentului de Cercetare Integrată pentru Energie şi Resurse la Credit Suisse.

„Acest lucru va afecta în mod semnificativ piaţa GNL în acest deceniu”, a spus acesta, adăugând că orice creştere a proiectelor de GNL cu implicarea statului rus i-ar face pe unii cumpărători să fie mai precauţi în achiziţia mărfurilor.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 150 de euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a coborât la 145,3 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.39 atingea 145,50 euro.

–––––––––

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a crescut cu 2,8% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de vineri, atingând 112,07 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a urcat tot cu 2,8%, la 108,68 dolari barilul la ora locală 08.36.

–––––––––

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a coborât cu 1,2%, la 1. 786.60 dolari uncia la Comex New York, vineri la ora locală 08.37, cea spot – tot cu 1,2%, la 1.786.50 dolari/uncie.

–––––––––

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,7% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.38, ajungând la 8,90 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în urcare cu 0,5%, la 6,22 dolari/buşel.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!