24.2 C
București
duminică, august 14, 2022

Energie – Cristian Buşoi, mesaj la Forumul Energiei: Trebuie să facem Europa, și implicit România, independentă de gazul rusesc – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -masuri, metode, obiective, strategii, idei, plan, cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit domniei sale, este necesar să avansăm discuțiile în ceea ce primește independența și securitatea energetică: “În primul rând, trebuie să facem Europa, și implicit România, independentă de gazul rusesc.

Pe fondul crizei actuale, Comisia a propus, la 23 martie, o modificare specifică a ambelor regulamente din pachetul de gaz din decembrie, cu scopul de a asigura de urgență un nivel suficient de stocare a gazelor înainte de iarna viitoare și de a fi mai bine pregătită pentru potențiale crize cu aprovizionarea necesară.

Propunerea inițială stabilește un obiectiv de 90% a capacității de stocare a gazelor umplute până la 1 noiembrie a fiecărui an, cu obiective intermediare de umplere pentru statele membre deja pentru august 2022, ceea ce impune că regulamentul să intre în vigoare cât mai curând posibil...

Energia a fost folosită în scopuri geopolitice de Rusia de multă vreme. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei ne-a arătat că ceea ce părea o posibilitate îndepărtată era, în schimb, un adevărat pericol imediat pentru stabilitatea și bunăstarea noastră. Este momentul acum să luăm măsuri decisive pentru a reduce cât mai mult posibil vulnerabilitatea sistemului nostru împotriva undelor de șoc ale războiului, a transmis Cristian BUȘOI, Președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Parlamentul European, într-un mesaj la Forumul Energiei, care a avut loc ieri. 

Invazia rusă a Ucrainei și dependența UE de gazul natural rusesc arată că o diversificare a aprovizionării cu energie este esențială pentru stabilirea securității energetice, consideră Cristian Buşoi.

Potrivit domniei sale, este necesar să avansăm discuțiile în ceea ce primește independența și securitatea energetică: “În primul rând, trebuie să facem Europa, și implicit România, independentă de gazul rusesc. Parlamentul este gata să lucreze cât mai repede posibil la propunerile concrete care urmează. Aceste măsuri nu au sens doar în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei, ci și în sens economic și de mediu pe termen lung”.

Citiţi, mai jos, mesajul integral: 

“Este o onoare pentru mine să vă adresez câteva cuvinte la Forumul Energiei şi aş vrea să multumesc pe această cale tuturor celor implicaţi în organizarea evenimentului de astăzi, cât si pentru invitaţie.

Sunt bucuros să constat că agenda discuțiilor pregătite de dumneavoastră pentru astăzi au corespondent în activitatea Comisiei pe care eu o conduc. Fie că vorbim de gaz, de independența și securitate energetică, de nuclear sau de energii regenerabile, Comisia ITRE este prezentă și implicată.

În ceea ce privește gazul, în decembrie am primit cel de-al treilea pachet de gaze. Pachetul privind piața internă pentru gaze și hidrogen rămâne piesa centrală pentru măsurile noastre pe termen lung de decarbonizare a sectorului gazelor naturale, creșterea diversificării (surse precum hidrogenul, biometanul, precum și gazele naturale, facilitarea intrării pe piață și promovarea interconexiunilor și a fluxurilor inverse), reducând în cele din urmă vulnerabilitatea noastră viitoare la șocuri externe.

Am asistat la creșterea dramatică a prețurilor la energie și la vârful acesteia în decembrie și am salutat Setul de instrumente (toolbox) din octombrie propus de Comisia Europeană ca un sprijin necesar pentru a ajuta statele membre să găsească soluții la îndemâna lor pentru a atenua efectul acestei creșteri puternice asupra consumatorilor și întreprinderilor vulnerabili.

Am salutat RePowerEU, ca al doilea set de instrumente în luna martie a acestui an pentru a consolida cadrul de securitate a aprovizionării cu gaze cu măsuri specifice pentru a coordona mai bine stocarea și pentru a permite achiziționarea în comun de stocuri strategice, precum și pentru consolidarea solidarității între statele membre. Aceasta include o propunere de revizuire a Regulamentului UE privind securitatea aprovizionării, care ar permite achiziționarea comună voluntară de stocuri strategice de rezervă. Astăzi așteptăm pachetul de măsuri RePowerEU care se previzionează a fi ambițios.

Am asistat, de asemenea, la agresiunea îngrozitoare a Rusiei în Ucraina și la efectele subiacente asupra aprovizionării noastre cu energie. Invazia rusă a Ucrainei și dependența UE de gazul natural rusesc arată că o diversificare a aprovizionării cu energie este esențială pentru stabilirea securității energetice.

Situația s-a schimbat drastic și trebuie să abordăm acest lucru cu urgența necesară. Energia a fost folosită în scopuri geopolitice de Rusia de multă vreme. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei ne-a arătat că ceea ce părea o posibilitate îndepărtată era, în schimb, un adevărat pericol imediat pentru stabilitatea și bunăstarea noastră. Este momentul acum să luăm măsuri decisive pentru a reduce cât mai mult posibil vulnerabilitatea sistemului nostru împotriva undelor de șoc ale războiului.

Și este necesar să avansăm discuțiile în ceea ce primește independența și securitatea energetică. În primul rând, trebuie să facem Europa, și implicit România, independentă de gazul rusesc. Parlamentul este gata să lucreze cât mai repede posibil la propunerile concrete care urmează. Aceste măsuri nu au sens doar în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei, ci și în sens economic și de mediu pe termen lung.

Pe fondul crizei actuale, Comisia a propus, la 23 martie, o modificare specifică a ambelor regulamente din pachetul de gaz din decembrie, cu scopul de a asigura de urgență un nivel suficient de stocare a gazelor înainte de iarna viitoare și de a fi mai bine pregătită pentru potențiale crize cu aprovizionarea necesară.

Propunerea inițială stabilește un obiectiv de 90% a capacității de stocare a gazelor umplute până la 1 noiembrie a fiecărui an, cu obiective intermediare de umplere pentru statele membre deja pentru august 2022, ceea ce impune că regulamentul să intre în vigoare cât mai curând posibil.

Parlamentul și-a arătat angajamentul când, în calitate de președinte al Comisiei ITRE, am solicitat ca această propunere să fie tratată de urgență în conformitate cu articolul 163. În prezent suntem pe ultima sută de metri. Am avut un trilog de 15 ore luni și vom avea un ultim trilog mâine dimineață pe care este foarte probabil că îl voi conduce în calitate de Președinte ITRE.

Trebuie să ne asigurăm că cetățenii europeni vor avea suficient gaz în iarna viitoare. Dar asta este doar parțial ceea ce va trebui să facem. Am arătat că putem reacționa și propune măsuri extraordinare pe termen scurt care sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze pentru iarnă viitoare și pentru a proteja și sprijini gospodăriile și industriile din UE de creșterea prețurilor la energie (care duc la sărăcia energetică și inflație).

Dar, în timp ce Parlamentul este gata să-și intensifice jocul pentru a permite măsuri extraordinare, dorim să garantăm că măsurile pe termen lung sunt reflectate în mod corespunzător și se construiesc din experiența ultimilor zece ani, dar și din experiența din lunile următoare. În consecință, credem că diversificarea triplă rămâne soluția finală pentru securitatea și independența energetică în UE.

Diversificarea este, de asemenea, cheia securității energetice, în ceea ce privește furnizorii și sursele de energie. Suntem de acord că generarea locală de surse cu emisii scăzute de carbon ar trebui să fie crescută în continuare, precum și intensificarea eforturilor de eficiență energetică în toate domeniile economiei noastre.

În cele din urmă, Comitetul ITRE pe care îl conduc, iar eu, în calitate de președinte, ne angajăm, de asemenea, să oferim partea să din pachetul „Fit for 55”, privind sursele regenerabile, eficiența energetică, performanța energetică a clădirilor și propunerea legislativă privind gazul și hidrogenul. Acestea vor defini bazele viitoare ale economiei noastre în următorii 30 de ani. Cu cât putem avansa mai repede, cu atât mai bine pe termen lung”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -idei, plan, strategii, dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!