2.9 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Energie – Criza energetică. ANRE a retras 10 licențe unor furnizori de gaze și 4 unor furnizori de de electricitate, la cererea titularilor. BRM n-a suspendat niciun participant – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Oricum, nu am fi în măsură să divulgăm numele clienților suspendați fără acordul acestora”, susține BRM, într-un răspuns la o solicitare Profit.ro... În ceea ce-i privește pe cei patru furnziori de electricitate cărora ANRE le-a ridicat licența de furnzizare, FIDELIS ENERGY SRL, UNIT ENERGY TRADE S.R.L., VERBUND TRADING ROMANIA SRL și Z CONSULTING SRL S.R.L., aceștia sunt inactivi pe piața de retail sau activi doar pe piața angro... Consumatorii Hargaz Harghita Gaz SRL și cei ai Măcin Gaz SRL au fost preluați în regim de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) de Electrica Furnizare S.A., iar cei ai Progaz P&D SRL... Cei preluați înainte de 1 noiembrie sunt facturați pentru energia consumată înainte de această dată cu 1.033 de lei/MWh și cu prețul plafonat de 370 de lei/MWh după 1 noiembrie... Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a retras de la începutul anului doar 10 licențe de furnizare gaze naturale, dintr-un total de peste 80 licențe acordate, și doar 4 licențe de furnizare de energie electrică.

În timp ce în alte state, mai ales în Marea Britanie, furnizorii de gaze și energie electrică falimentează într-un număr masiv ca urmare a exploziei prețurilor de achiziție angro, cei de pe piața autohtonă par mai rezistenți. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a retras de la începutul anului doar 10 licențe de furnizare gaze naturale, dintr-un total de peste 80 licențe acordate, și doar 4 licențe de furnizare de energie electrică, dintr-un total similar acordate, 80 avize, pentru piața angro și retail.

Consumatorii Hargaz Harghita Gaz SRL și cei ai Măcin Gaz SRL au fost preluați în regim de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) de Electrica Furnizare S.A., iar cei ai Progaz P&D SRL, de ENGIE ROMÂNIA S.A.

Cei preluați înainte de 1 noiembrie sunt facturați pentru energia consumată înainte de această dată cu 1.033 de lei/MWh și cu prețul plafonat de 370 de lei/MWh după 1 noiembrie, până în momentul în care vor semna un contract cu alt furnizor concurențial. Clienții Progaz P&D SRL, preluați de Engie începând cu 2 noiembrie, vor achita prețul plafonat de 370 de lei/MWh până își vor găsi un alt furnzior concurențial.

Interesant este că Bursa Română de Mărfuri (BRM), operatorul piețelor centralizate de gaze susține că nu are niciun participant la piață suspendat, ceea ce înseamnă că cele 10 companii fie nu participau la licitațiile BRM, fie unele au licență de trader.

„În pofida actualei crize de pe piață energiei nu avem participanți suspendați de la tranzacționare și nici participanți care s-au retras de pe platformele operate de BRM în perioada menționată de dvs. Oricum, nu am fi în măsură să divulgăm numele clienților suspendați fără acordul acestora”, susține BRM, într-un răspuns la o solicitare Profit.ro.

În ceea ce-i privește pe cei patru furnziori de electricitate cărora ANRE le-a ridicat licența de furnzizare, FIDELIS ENERGY SRL, UNIT ENERGY TRADE S.R.L., VERBUND TRADING ROMANIA SRL și Z CONSULTING SRL S.R.L., aceștia sunt inactivi pe piața de retail sau activi doar pe piața angro.

„Toate cele patru retrageri ale licențelor pentru activitatea de furnizare a energiei electrice au fost procesate la solicitarea titularilor”, a precizat ANRE.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!