19.5 C
București
marți, octombrie 3, 2023

Energie – Criza energiei din Europa: industria lemnului duduie înaintea iernii nemulţumirii – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Petr, un constructor ceh, petrece câte 30 de minute în plus la muncă strângând bucăţi de lemn după ce colegii săi pleacă.

În anti ci parea creşterii facturilor la energie, un număr în creştere de europeni recurg la lemne pentru a se încălzi în această iarnă.

Preţurile peleţilor de lemn s-au dublat aproape, la 600 de euro pe tonă în Franţa.

Petr, un constructor ceh, petrece câte 30 de minute în plus la muncă strângând bucăţi de lemn după ce colegii săi pleacă. Într-o zi bună, acesta poate strânge câteva kilo­grame de bucăţi de lemn nefolo­sit în camioneta sa, pe care le depo­zitează în grădină, ştiind că acestea îl vor ajuta să economisească câteva coroane în iarnă.

„Bineînţeles că nu este uscat cum trebuie sau de calitate, dar orice mă ajută să economisesc gaze e bun“, spune acesta.

În contextul crizei energetice cu care se confruntă Europa, Cehia su­feră una dintre cele mai pronunţate creşteri ale costurilor, notează Euronews.

Cehii spun că plătesc acum aproape la fel de mult pe energie ca pe creditele ipotecare sau chirii, deşi guvernul ţării a plafonat preţurile la mijlocul lunii septembrie.

Este clar că Europa se îndreaptă către o iarnă a nemulţumirii. În anti­ci­parea creşterii facturilor la energie, un număr în creştere de europeni recurg la lemne pentru a se încălzi în această iarnă.

Însă povestea este aceeaşi pe întreg continentul: preţurile lemnului de foc sunt în creştere dramatică, depozitele şi-au umplut listele de aşteptare până anul viitor, iar teme­rile privind impactul asupra mediului sunt în creştere.

Agenţiile guvernamentale se declară îngrijorate cu privire la exploa­tările forestiere ilegale, deşi unii politicieni sunt mai permisivi decât alţii.

Preţurile peleţilor de lemn s-au dublat aproape, la 600 de euro pe tonă în Franţa.

În Bulgaria, care se bazează masiv pe lemnele de foc pentru încăl­zire, preţurile s-au dublat de aseme­nea, la aproape 100 de euro pe metru cub. În Marea Britanie, vânzările de lemne de foc au crescut de cinci ori în acest an.

În iulie, UE a interzis importul de lemn şi peleţi din Rusia, iar activiştii avertizează că creşterile de preţuri vor fi resimţite cel mai acut de cei mai săraci, în special de cei din Europa Centrală şi de Est, unde gospodăriile cu venituri mici tind să depindă mai mult de lemne de foc, decât de gaze.

Pe fondul goanei după lemne, delictele se înmulţesc.

Criza energiei aduce şi pagube şi beneficii industriei lemnului de pe continent, potrivit lui Paul Brannen, de la Confederaţia Europeană a Industriilor de prelucrare a lemnului.

Pe de o parte, aceasta a afectat facilităţile care consumă un volum ridicat de energie, ca gaterele, pe de altă parte criza a adus o creştere fără precedent a cererii de consum pentru lemne de foc, peleţi şi alte reziduuri folosite pentru ardere, împingând în sus preţurile acestor produse.

Toate acestea pe fondul dezbaterilor în creştere privind impactul consumului de lemne de foc asupra mediului.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!