26 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Energie – Cum se va împărţi gazul de 200 mld. euro din Marea Neagră. Statul a renunţat la a-i obliga pe producători să vândă 50% din volume în România. Ce pune în loc? – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Una dintre schimbările majore pe care proiectul le include este renunţarea la obligaţia producătorilor de a vinde 50% din cantităţile extrase în România.

Mai mult, nu se vor putea impune restricţii de preţ, comercializare, ofertare sau vânzare după data de 31 decembrie 2022, singurul caz în care statul poate interveni fiind cel al unei crize energetice.

Ministrul energiei dă asigurări că gazul din Marea Neagră va ajunge mai întâi la români în case şi apoi în regiune, dar în acelaşi timp obligaţia producătorilor de a vinde jumătate din volume  În România a fost scoasă din lege. Au fost introduse însă alte pârghii de control. Vor fi de ajuns?

La finalul săptămânii trecute, proiectul de Lege Offshore, esenţial pentru deblocarea resurselor din Marea Neagră, a fost depus în parlament. Iniţiatorii proiectului sunt Nicolae-Ionel Ciucă, premierul României, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, Virgil Popescu, ministrul energiei, dar şi Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian. Una dintre schimbările majore pe care proiectul le include este renunţarea la obligaţia producătorilor de a vinde 50% din cantităţile extrase în România.

„Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliaţi acestora au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preţurile şi în cantităţile determinate de către aceştia, în acord cu legislatia naţională precum şi cu principiile Uniunii Europene de piaţă liberă“, se arată în proiect. Mai mult, nu se vor putea impune restricţii de preţ, comercializare, ofertare sau vânzare după data de 31 decembrie 2022, singurul caz în care statul poate interveni fiind cel al unei crize energetice.

Apar însă câteva prevederi importante. „În vederea protejării siguranţei energetice a României, contractele bilaterale de tran­zacţionare a cantităţilor de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege vor fi notificate spre avizare Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei“, se mai arată în proiectul de lege. Mai departe, pentru contractele bilaterale, „Statul Român prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – A.N.R.S.P.S va avea drept de preemţiune pentru achiziţionarea cantităţilor de gaze ce urmează a fi tranzacţionate, în condiţiile con­tractuale negociate de cei doi operatori economici.“

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!