2.6 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Energie – DACĂ E VOLUNTARĂ, ATUNCI NU E Reducerea voluntară a consumului de gaze – fără efect la Bucureşti – 28.07.2022 – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Decizia Consiliului UE, luată în urmă cu două zile la Bruxelles, privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze pare, la prima vedere, că nu are niciun impact asupra autorităţilor de la Bucureşti, ai căror reprezentanţi au declarat nonşalant, ieri, după şedinţa de guvern, că industria de stat nu va avea de suferit, consumatorii casnici pot să stea liniştiţi şi că industria privată este liberă să decidă dacă va reduce consumul sau nu.

"Fiecare companie îşi analizează capacităţile de producţie şi fluxurile de producţie în contextul întreruperii lanţurilor de aprovizionare sau în contextul unei pieţe care este în continuă schimbare", a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

În schimb, reprezentantul Ministerului Energiei, secretarul de stat George Niculescu a arătat: "În momentul de faţă nu avem niciun fel de situaţie, de corespondenţă cu vreun mare consumator de gaze naturale ca să vă pot spune dacă are intenţia ca de la 1 august să îşi reducă voluntar, cu 15%, consumul de gaze naturale.

Decizia Consiliului UE, luată în urmă cu două zile la Bruxelles, privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze pare, la prima vedere, că nu are niciun impact asupra autorităţilor de la Bucureşti, ai căror reprezentanţi au declarat nonşalant, ieri, după şedinţa de guvern, că industria de stat nu va avea de suferit, consumatorii casnici pot să stea liniştiţi şi că industria privată este liberă să decidă dacă va reduce consumul sau nu.

„Fiecare companie îşi analizează capacităţile de producţie şi fluxurile de producţie în contextul întreruperii lanţurilor de aprovizionare sau în contextul unei pieţe care este în continuă schimbare”, a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

În schimb, reprezentantul Ministerului Energiei, secretarul de stat George Niculescu a arătat: „În momentul de faţă nu avem niciun fel de situaţie, de corespondenţă cu vreun mare consumator de gaze naturale ca să vă pot spune dacă are intenţia ca de la 1 august să îşi reducă voluntar, cu 15%, consumul de gaze naturale. Având în vedere că nu este instituită o obligaţie, Guvernul nu poate interveni să solicite imperativ acest lucru vreunui grup de firme sau vreunei companii. Vă confirm că Guvernul nu va cere acest lucru; dacă o companie doreşte să facă acest lucru voluntar, o poate face”.

Cu alte cuvinte, de luni, 1 august, în ţara noastră nu va opera vreo reducere a consumului de gaze, nici măcar la companiile cu capital majoritar de stat, chiar dacă Guvernul s-a angajat, prin acordul de la Bruxelles, să demareze o campanie de conştientizare a populaţiei şi a mediului de afaceri cu privire la reducerea voluntară a acestui consum.

Reducerea va opera doar în cazul în care Comisia Europeană şi Consiliul UE vor decide că este obligatoriu să scădem consumul de gaze cu minimum 15%.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a precizat că, în cazul în care reducerea consumului de gaze naturale cu 15% va deveni obligatorie, atunci toate companiile, mai puţin cele din industria critică şi din zona serviciilor critice, vor trebui să reducă acest consum.

„Industria grea nu intră în categoria industriei critice. Nu vorbim aici despre companii din subordinea Ministerului Economiei, ci vorbim despre companii private din economia românească. Companiile din subordinea Ministerului Economiei cu siguranţă nu intră în categoria industriei critice. Ele vor trebui să îşi analizeze producţia şi fluxurile de producţie astfel încât să poată să se încadreze în acest targhet de 15%. Dar să ştiţi că o parte din ele, din dinamica economică, din piaţa şi din fluxurile de aprovizionare, deja au făcut un astfel de demers”, a spus Florin Spătaru.

Ministrul Economiei a precizat că a avut discuţii pe marginea reducerii consumului de gaze cu companiile care acoperă 80% din piaţa de gaze şi energie în domeniul industrial.

„Este vorba despe companiile mari. Fiecare dintre ele îşi analizează în acest moment bugetul. Dacă reducerea voluntară se va transforma în reducere obligatorie, asta va duce la o cifră de afaceri scăzută şi costuri reduse. Nu avem informaţii în acest moment că vor apela la instrumente de tip şomaj tehnic sau reducerea unor fluxuri de producţie. Deocamdată ne-au transmis că îşi vor reorganiza aceste fluxuri astfel încât să poată să funcţioneze corespunzător, dar cu o capacitate redusă”, a spus Florin Spătaru.

George Niculescu, reprezentantul Ministerului Energiei, a precizat că, în urma deciziei luată marţi, la Bruxelles, de Consiliul UE, Guvernul are obligaţia ca până la 31 octombrie 2022 să modifice HG 715/2022 privind Planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în ţara noastră şi să îl adapteze cerinţelor din Regulamentul temporar adoptat de forurile europene pentru perioada 1 august 2022-31 martie 2023.

„După modificarea HG 715/2022, după discuţia cu marii consumatori şi cu sectorul energetic, vom stabili cum se vor face reducerile de gaze. În principiu, reducerile se vor face proporţional până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor consumatoare de gaze naturale, ca să nu fie afectate/avariate din punct de vedere tehnic de o reducere bruscă. În momentul în care se va declanşa o situaţie de alertă la nivel european, reducerea respectivă va deveni obligatorie, iar ea va fi aplicată potrivit noului regulament”, a spus secretarul de stat George Niculescu, care a menţionat că, în situaţia actuală, ţara noastră poate face faţă unei reduceri obligatorii de 15% a consumului de gaze naturale.

El a arătat că în acest moment, conform documentului aprobat la Bruxelles, consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de obligaţia de reducere a consumului de gaze naturale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!