0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Energie – Daniela DĂRĂBAN, ACUE: În perioada acesta de criză pe piața energiei, toată lumea a conștientizat că prețul energiei electrice este conectat la prețul gazelor – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În perioada aceasta de criză pe piața energiei, toată lumea a conștientizat că prețul energiei electrice este conectat la prețul gazelor, a spus Daniela DĂRĂBAN Director Executiv, Federația ACUE, la cea de-a patra ediție a evenimentului FORUMUL GAZELOR NATURALE: Criza Energetică – Risc sau Oportunitate pentru FIT FOR 55, organizat de Financial Intelligence, pe 9 noiembrie 2022.

Ea a spus: „În datele Eurostat, există un grafic cu creșterea prețului la energie electrică și un comentariu arată că, în a doua parte a anului 2021, prețul energiei electrice fără taxe, deci “marfa” și furnizarea și costurile de rețea, a fost crescut cel mai mult de când ei observă aceste date.

Apoi, am văzut OUG 119, o altă ordonanță în septembrie 2022, înainte de sezonul rece, care, în afara chestiunilor de detalii – câteva clarificări în segmentul de furnizare, cum se alocă și cum se selectează consumatorii, a adus și o prelungire a măsurilor, până în august 2023.

În  perioada aceasta de criză pe piața energiei, toată lumea a conștientizat că prețul energiei electrice este conectat la prețul gazelor, a spus Daniela DĂRĂBAN Director Executiv, Federația ACUE,  la cea de-a patra ediție a evenimentului FORUMUL GAZELOR NATURALE: Criza Energetică – Risc sau Oportunitate pentru FIT FOR 55, organizat de Financial Intelligence, pe 9 noiembrie 2022.

Ea a spus: „În datele Eurostat, există un grafic cu creșterea prețului la energie electrică și un comentariu arată că, în a doua parte a anului 2021, prețul energiei electrice fără taxe, deci “marfa” și furnizarea și costurile de rețea, a fost crescut cel mai mult de când ei observă aceste date. În prima jumătate din 2022, prețurile au continuat să crească, cu câteva excepții – sunt câteva state, Țările de Jos, Slovenia, Polonia, Ungaria. La primele, ține de modul în care au intervenit autoritățile, deci politici de alocare și subvenții, iar Ungaria, după cum știm, are preț reglementat. Deci prețul a continuat să crească”.

Daniela DĂRĂBAN a prezentat și poza locală: „În România, s-a intervenit cu OUG 118, în octombrie 2021, pentru sezonul rece. S-a revenit, după aceea, în primăvară, și s-a prelungit perioada de intervenție. Apoi, am văzut OUG 119, o altă ordonanță în septembrie 2022, înainte de sezonul rece, care, în afara chestiunilor de detalii – câteva clarificări în segmentul de  furnizare, cum se alocă și cum se selectează consumatorii, a adus și o prelungire a măsurilor, până în august 2023. Pentru că energia, vrem, nu vrem, afectează cam toți indicatorii macroeconomici. În primul rând, extinderea termenul de aplicare a fost necesar pentru a da un pic mai multă încredere investitorilor și pentru a mai ajuta puțin și zona de politică fiscală monetară.

E nevoie de această încredere. Eu cred că va trebui să venim cu un pachet de măsuri, care să fie realist, să se uite la toate cauzele, să aibă în vedere și scăderea prețului, nu doar protejarea populației sau a unor beneficiari selectați în funcție de cum se dorește. Bineînțeles, trebuie să se asigure corectitudinea tuturor măsurilor, adică toate costurile trebuie recunoscute, dar și fluiditatea finanțărilor. Cred că este total nepotrivit ceea ce s-a creat în sectorul de furnizare. Pe lângă presiunea din cauza evoluțiilor din piață, s-a pus o presiune suplimentară din cauza unui sistem birocratic și cu o schemă foarte complexă de decontare. Noi trebuie să înțelegem că, în această perioadă, trebuie să luăm decizii simple, să fim siguri că funcționează și perspectiva este foarte importantă.”

Este decizia suverană a statului român să spună cine trebuie ajutat, considera directorul ACUE: „Un lucru pe care l-am spus întotdeauna și îl spunem în continuare este să te asiguri că măsura este corectă și ajută într-adevăr pe cei care au nevoie. Pentru consumul casnic, ar fi foarte bine ca sprijinul să fie dat în funcție de venit. Auzim că nu se poate, că nu avem acces la cifre, că nu putem să implementăm astfel de măsuri. Eu cred că trebuie să începem de undeva.

Apoi, e foarte util ca aceste decizii să se bazeze pe cifre și date de impact real. Dacă decizi să plafonezi o parte din cantitatea de energie la consumatori, asigură-te că ai banii necesari și asigură-te că faci plățile, pentru că, altfel, introduci elemente suplimentare, care ulterior se tot acutizează, deficitul de cash la furnizori tot crește și creezi o altă problemă. Suntem în situația în care, astăzi, vedem consumatori nemulțumiți, pentru că nu primesc oferte de la furnizori. Noi am admis că prin modul în care s-a intervenit, cu acea limită maximă de decontare, probabil ca efect nedorit, s-a creat acest efect, deci așteptăm o clarificare.”

Întrebată despre situația decontărilor, din punctul de vedere al furnizorilor, Daniela DĂRĂBAN a spus: „ANRE, cu toată sinceritatea, după o perioadă în care am șchiopătat, a recuperat foarte mult în modul în care analizează dosarele depuse. Dar, sunt multe dosare depuse pentru că se plafonează foarte mult, iar modul în care se plafonează este foarte birocratic și cere foarte multe documente și date. Dar, trebuie să admit că, în ultimele luni, a devenit mult mai fluid sistemul. Adică ANRE confirmă mult mai repede către Ministerul Finanțelor datele, dar sumele sunt mari. (…) Este o diferență pe care avem nevoie de sprijin să o acoperim în perioada imediat următoare.  Statul român trebuie să găsească soluții cumva. Problema de lichiditate în sectorul de furnizare este una reală.(…)

Pe furnizare, lipsa de lichiditate a fost sprijinită de furnizori și de tot sistemul bancar. Avem nevoie de măsuri un pic mai rapide, cu impact imediat.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!