Furnizorii de energie electrică nu mai facturează de astăzi dezechilibrele prosumatorilor cu centrale de producție de energie regenerabilă mai mici de 400 kW, nici în ceea ce privește consumul acestora și nici pe partea de producție, a decis Guvernul, prin ordonanță de urgență.
″Ȋn cazul prosumatorilor care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate mai mici de 400 kW pe loc de consum, furnizorii de energie electrică nu facturează pentru locul de producere și consum contravaloarea dezechilibrelor aferente atât energiei electrice consumate, cât și energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică″, stipulează actul normativ.
De asemenea, Senatul, în calitate de primă camera sesizată, este aproape de aprobarea solicitării din decembrie anul trecut a președintelui Klaus Iohannis, de anulare a dublării, de la 400 kW la 900 kW, a limitei de putere instalată pentru care prosumatorilor nu li se aplică responsabilitatea în materie de echilbrare, aceasta revenind furnizorilor lor.
Comisia de Energie și cea Economică ale Senatului au adoptat la finalul săptămânii trecute raportul pe fond de aprobare a solicitării președintelui, acesta așteptând acum votul în plen.
Potrivit sursei citate, va fi păstrată forma actuală a legii, care prevede că ″Responsabilitatea în materie de echilibrare nu se aplică prosumatorilor cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 400 kW. Responsabilitatea în materie de echilibrare revine furnizorului acestora, conform reglementărilor ANRE″.
Dublarea limitei de la 400 kW la 900 kW contravenea Regulamentului UE nr. 943/2019 privind piața internă de energie electrică, ce stipulează că ″Statele membre pot prevedea derogări de la responsabilitatea în materie de echilibrare numai în ceea ce privește: (…) b) instalațiile de producere a energiei electrice care utilizează surse regenerabile de energie, cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 400 kW (…)″.
În mod corespunzător, va fi anulată și dublarea de la 400 kW la 900 kW a limitei de putere a instalațiilor prosumatorilor persoane fizice, juridice, precum și autorități și instituții publice, pentru care este permisă vânzarea energiei produse sau stocate atât furnizorilor cu care aceștia au contracte, cât și consumatorilor racordați la barele centralelor.
De asemenea, va fi eliminată dublarea de la 200 la 400 kW a limitei de putere instalată în centralele prosumatorilor pentru care furnizorii sunt obligați să aplice compensarea cantitativă, rămânând în vigoare cea actuală, de 200 kW. La cei cu instalații între 200 și 400 kW se va aplica regularizarea financiară între energia produsă și cea consumată.
În plus, va fi eliminată posibilitatea acordată prosumatorilor, prin proiectul de lege criticat de Administrația Prezidențială, de a alege între compensare cantitativă și regularizare financiară. ″Posibilitatea de a opta între compensare cantitativă și regularizare financiară nu este considerată oportună. Aplicarea acestei măsuri poate determina dezechilibre grave în relația furnizor-prosumator, cu potențial de exploatare și optimizare de către una din părți în detrimentul celeilalte″, spun senatorii din Comisii.
Prosumatorii persoane fizice cu instalații de producție de cel mult 27 kW pe loc de consum vor avea dreptul să utilizeze sumele rezultate din aplicarea de către furnizori a compensării cantitative pentru achitarea obligațiilor de plată a consumului de curent electric pentru toate locurile de consum/producere pe care le dețin și care sunt în portofoliul aceluiași furnizor (nu doar pentru cel unde se află instalația de producție), dar și pentru achitarea facturilor de consum de gaze naturale de la respectivele locuri de consum/producere.
Pe de altă parte, în contrapartidă cu privilegiul de mai sus, prosumatorii persoane fizice cu centrale de cel mult 27 kW vor fi obligați ca, la semnarea contractelor cu furnizorii, să aleagă una (sau niciuna) dintre cele 2 variante posibile, pentru o perioadă stabilită contractual cu furnizorii, dar care nu va putea fi mai mică de 12 luni. Senatorii din Comisii precizează că această obligație nu trebuie să afecteze dreptul legal al prosumatorilor de a-și schimba furnizorul de energie în cel mult 21 de zile.
″Pentru a menține relația furnizor-prosumator echitabilă și a încuraja stabilitatea în raporturile contractuale între părți, prosumatorul trebuie să își exprime opțiunea pentru una sau niciuna din destinațiile sumelor rezultate din aplicarea mecanismului de compensare cantitativă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Cu toate acestea, prosumatorul, îndeosebi cel casnic, este în primul rând un client final de energie electrică. Nu este în intenția legiuitorului să îi îngrădească acestuia dreptul de a își schimba furnizorul de energie electrică″, este justificarea amendamentului.
Prosumatorii cu mini-centrale de cel mult 27 kW vor păstra beneficiul de a nu fi obligați să emită facturi pentru energia pe care o vând furnizorilor cu care au contracte, în condițiile în care proiectul de lege retrimis de Iohannis în Parlament avea în vedere majorarea pragului de putere pentru care se aplica acest beneficiu la 900 kW.
Potrivit datelor oficiale, în prezent, România are un număr de peste 120.000 de prosumatori, cu centrale de producție de energie cu putere instalată însumată de circa 1.500 MW.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).