1 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Energie – Decizie pregătită – Distribuitorii de energie, obligați să racordeze gratis anumiți fermieri – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

″Prin excepție (…), în vederea extinderii rețelei pentru alimentarea echipamentelor și agregatelor pentru irigații, precum și pentru înființarea de noi stații de punere sub presiune, operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri, aflată pe teritoriul unității administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuție, a cărei contravaloare va fi recunoscută în tarif de către ANRE.

Cei care solicită racordare pentru irigații vor avea obligația să utilizeze locurile de consum respective și să păstreze destinația acestora pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare...

Operatorii de distribuție a energiei electrice ar putea fi obligați legal să-i racordeze gratis la rețele pe agricultorii deținători de sisteme de irigații, urmând să-și recupereze costurile cu racordarea acestora prin majorarea tarifelor de distribuție percepute de la toți consumatorii de electricitate.

Legea energiei stipulează în prezent că, în cazul clienților noncasnici, cu excepția persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și instituțiilor publice, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului sau branșamentului, se suportă integral de către aceștia, iar activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare nu intră în patrimoniul operatorilor de distribuție, fiind doar cedate spre exploatare acestora.

Un draft de act normativ introduce acum o excepție de la această regulă.

Prin excepție (…), în vederea extinderii rețelei pentru alimentarea echipamentelor și agregatelor pentru irigații, precum și pentru înființarea de noi stații de punere sub presiune, operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri, aflată pe teritoriul unității administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuție, a cărei contravaloare va fi recunoscută în tarif de către ANRE. Termenul de realizare a racordării este de maximum 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire″, prevede proiectul.

Cei care solicită racordare pentru irigații vor avea obligația să utilizeze locurile de consum respective și să păstreze destinația acestora pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare, în caz contrar urmând să li se impună să restituie distribuitorilor contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție proporțional cu perioada rămasă neutilizată, în mod gradual, în conformitate cu reglementările adoptate de ANRE.

Inițiatorii arată că, anul trecut, din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr 123/2012 a fost eliminată obligația distribuitorilor de a asigura finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalațiilor de racordare ale clienților finali noncasnici, pe o lungime de până la 2.500 metri, ceea ce ar fi blocat dezvoltarea sistemelor de irigații din România.

Totodată, în acest context al crizei mondiale de resurse, pentru asigurarea securității alimentare și, mai ales, datorită efectelor dramatice generate de seceta prelungită din țara noastră în ultimii ani, considerăm că agricultura românească, unul dintre motoarele de dezvoltare cele mai importante ale economiei naționale, trebuie să fie sprijinită în general prin orice mijloace materiale și financiare și în special prin accesul la rețelele de distribuție a energiei electrice care să asigure apoi resursa de apă atât de necesară domeniului agricol. Nu în ultimul rând, numeroasele solicitări venite din partea unui număr important de investitori din agricultură cu privire la susținerea financiară a accesului la rețelele de distribuție necesare extinderii sistemelor de irigații ne oferă argumente în plus pentru susținerea acestei inițitive legislative″, se menționează în expunerea de motive.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!