19 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Energie – Deputatul USR Cristina Prună, despre Legea Offshore: Procentele vehiculate de Marcel Ciolacu la televizor cu privire la câștigurile statului și ale investitorilor -60-40% – sunt ele corecte? – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Deputatul USR Cristina Prună se întreabă dacă procentele vehiculate de Marcel Ciolacu la televizor cu privire la câștigurile statului și ale investitorilor -60-40%- din modificările la legea Offshore sunt corecte.

Procentele vehiculate de Marcel Ciolacu la televizor cu privire la câștigurile statului și ale investitorilor -60-40%- sunt ele corecte? Ce nu ne întrebăm este cum am ajuns din nou ca discuția să se poarte doar în jurul unor procente? Ca de obicei...

Sunt două întrebări pe care ar trebui să ni le punem cu toții în ceea ce privește gazele din Marea Neagră: (1) Această lege va avea ca efect începerea investițiilor în exploatarea gazelor offshore sau ele vor rămâne în continuare în pământ?(2) Ce va face statul român cu banii din aceste exploatări? Vor fi folosiți în interesul românilor sau vor fi îngropați în găuri negre? Referitor la prima întrebare...

Deputatul USR Cristina Prună se întreabă dacă procentele vehiculate de Marcel Ciolacu la televizor cu privire la câștigurile statului și ale investitorilor -60-40%- din modificările la legea Offshore sunt corecte.

Ea a scris pe Facebook: “Se discută intens zilele acestea despre legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră. Foarte bine, deși este extrem, extrem de târziu.

Au început și întrebările. Procentele vehiculate de Marcel Ciolacu la televizor cu privire la câștigurile statului și ale investitorilor -60-40%- sunt ele corecte?

Ce nu ne întrebăm este cum am ajuns din nou ca discuția să se poarte doar în jurul unor procente? Ca de obicei, abordarea este una tipică politicienilor autohtoni. Pun carul înaintea boilor. Socotesc ei procente prin birouri, le aruncă pe piață, mai scot o lege și se așteaptă să credem că totul e rezolvat.

Sunt două întrebări pe care ar trebui să ni le punem cu toții în ceea ce privește gazele din Marea Neagră:

(1) Această lege va avea ca efect începerea investițiilor în exploatarea gazelor offshore sau ele vor rămâne în continuare în pământ?
(2) Ce va face statul român cu banii din aceste exploatări? Vor fi folosiți în interesul românilor sau vor fi îngropați în găuri negre?

Referitor la prima întrebare, o lege offshore avem și acum, adoptată în 2018, în epoca Dragnea. Doar că e una proastă. Legea existentă nu doar că nu a stimulat începerea exploatărilor de gaze în cel mai mare zăcământ din Marea Neagră, dar singura companie care a investit într-un zăcământ mai mic a anunțat că va merge la arbitraj contra României pentru că legea offshore nu s-a modificat.
Revenind la procente, și în 2018 tot despre ele se discuta, în birou la PSD, nu în parlament. Dar degeaba! Ce nu știm este dacă măcar acum au existat consultări cu investitorii astfel încât modificarea legii offshore chiar să aibă efect. S-a discutat despre stabilitate și predictibilitate a cadrului fiscal? Adică, crearea unui cadru serios pentru ca aceste exploatări chiar să demareze, să consumăm gaze autohtone, să nu mai fim dependenți de gazele rusești. Iar legea să genereze cu adevărat efecte economice și sociale pozitive pentru România.

Și ajungem și la ce va face statul cu acești bani din redevențe și impozite suplimentare. Dacă iar vor fi puși într-un fond din care se va construi infrastructură pe hârtie sau dacă acești bani vor ajunge iar să plătească cheltuieli curente ale statului atunci chiar această coaliție va fi una a PROSTIEI.

USR a spus mereu că acești bani trebuie să ajungă în pensiile românilor pe model norvegian. Adică să avem un pilon II de pensii care să creeze valoare pentru fiecare dintre noi, investind acești bani în economie și asigurându-ne o pensie la bătrânețe. Vom depune și de această dată un amendament în acest sens.

Despre toate acestea ar fi trebuit să fie dezbaterea publică pe legea offshore. Nu la coaliție, ci în comisiile parlamentului.

Între timp vedem că Virgil Popescu, ministru al energiei de 2 ani și jumătate e complet dispărut din peisaj. Da, ministrul Energiei care ar fi trebuit să explice în fiecare zi ce înseamnă această lege pentru România și să își asume ce se va întâmpla pe mai departe.

În schimb, Marcel Ciolacu de la PSD a devenit marele expert al legii offshore. Același PSD care în 2018 a făcut o lege offshore care ne-a adus azi în situația de a fi dependenți de gazele rusești în proporție de peste 25% de la 10% în 2018. Și asta într-o țară precum România, al doilea producător de gaze din UE și singurul din Europa Centrală și de Est!”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!