19.7 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Energie – “Diplomaţia energetică”, prima carte lansată din trilogia dedicată ambasadorului Mihnea Constantinescu – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Elena Ratcu, coordonatorul acestui volum, a arătat că, pentru a scrie cartea, a vorbit cu 15 foşti colegi şi prieteni şi a consultat peste 60 de articole şi discursuri.

“Am lucrat cinci luni la această carte, am avut dialoguri lungi cu 15 foşti colegi şi prieteni ai lui Mihnea.

Acestor 15 persoane care şi-au deschis inima am adăugat o importantă sursă de documentare, 64 de articole pe care le-am studiat, pentru că erau foarte multe lucruri de spus despre el şi simţeam nevoie să trebuie să se ştie.

Asociaţia Ambasador Mihnea Constantinescu şi Asociaţia Emblematic România au lansat, astăzi, cartea “Diplomaţia energetică”, în memoria reputatului ambasador Mihnea Constantinescu, adeptul diversificării surselor de aprovizionare cu energie a României.

Coordonat de Elena Ratcu, volumul “Diplomaţia energetică” este primul din trilogia “Mihnea Constantinescu – Emblematic România”, organizată pe cele trei mari domenii la care fostul ambasador a avut contribuţii importante: diplomaţia energetică, memoria Holocaustului şi diplomaţia.

Luminiţa Odobescu, consilier prezidenţial şi fost ambasador al României la UE, a declarat, în cadrul evenimentului de lansare a cărţii, că lecţia învăţată de la Mihnea Constantinescu a fost că trebuie să lucrăm cu tinerii şi să le împărtăşim experienţa noastră, astfel încât această să fie dusă mai departe.

“Mihnea Constantinescu a crescut generaţii de diplomaţi. De la el am primit primele sfaturi. Împreună am trecut prin multe situaţii de criză, avea stilul său calm de a aborda lucrurile, eleganţă şi ironie, capacitatea de a ne aduna şi de a găsi soluţii. Întotdeauna era cu un pas înainte, ne făcea să gândim pe termen mediu şi lung. Am păstrat toate mesajele de la el. În momente dificile, sfatul său era extrem de util pentru că avea acel calm. Ne spunea “Hai, mă…!”, era modul lui de a detensiona situaţia”, a spus Luminița Odobescu.

Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, a spus: “Mihnea Constantinescu avea viziune energetică. Cu el puteam avea dialog şi înţelegere. Ni se spunea din piaţă: “Ne-am săturat de discursul vostru cu diversificarea mixului energetic, numai asta ştiţi”. Iată că acum se dovedește că Mihnea a avut dreptate –  diversificarea rutelor, a surselor, interconectările, reducerea dependenţei de Rusia, o viziune care s-a dovedit foarte bună”, a spus Popescu.

Elena Popescu a mai spus că se simte lipsa unui specialist de talia lui Mihnea Constantinescu în cadrul instituţiilor statului: “Mihnea ne lipseşte enorm. Diplomaţia energetică este un concept gândit de el. El este persoana pentru care am rămas toţi aceşti ani în Ministerul Energiei, unde tot timpul eşti sub presiune. Nu a fost uşor, s-au schimbat mulţi miniştri, multe cabinete, am avut multe tentaţii de a pleca, dar Mihnea mi-a spus “Nu, trebuie să rămâi, să ne vedem de drumul nostru, de calea noastră”. Din păcate, diplomaţia energetică Mihnea la MAE nu este continuată, pentru că Mihnea este de neînlocuit. E greu să găseşti un diplomat şi un expert în energie. Nu există continuitate, el era singurul care avea continuitate, indiferent de schimbările politice. Mihnea nu mai poate fi înlocuit, din păcate, pentru că este nevoie de o persoană care să transmită mesaje foarte clare şi cu conotaţie politică, şi cu viziune strategică. Este greu să ai o persoană care să transmită atât de bine mesajele. Tot timpul mă gândesc, când sunt în întâlnirile mari: “Oare Mihnea ce ar fi spus?”. A rămas un reper. E fantastic că am un reper. Mă gândesc la generaţia tânără, dacă ei au nişte repere”.

Corina Popescu, director general al Electrica şi fost secretar de stat în Ministerul Energiei, a amintit de echilibrul lui Mihnea Constantinescu în discursurile şi abordările sale: “Unul dintre proiectele sale de suflet a fost inteconectarea cu Republica Moldova şi cel mai mare ajutor pentru cei din Ucraina a fost să reuşim într-o perioadă foarte scurtă unul din visele lui, să ne interconectăm şi să le exportăm securitate energetică acum în timpul războiului, să-i ajutăm să-şi alimenteze sistemul energetic. La minister, când nu ştiam ce să mai facem, ne gândeam la domnul ambasador, el valida în puţine cuvinte, îţi arăta ce greşeai şi îţi dădea alternative. Este un talent pe care nu l-am mai văzut la nimeni până acum”.

Elena Ratcu, coordonatorul acestui volum, a arătat că, pentru a scrie cartea, a vorbit cu 15 foşti colegi şi prieteni şi a consultat peste 60 de articole şi discursuri.

“Am lucrat cinci luni la această carte, am avut dialoguri lungi cu 15 foşti colegi şi prieteni ai lui Mihnea. În momentul în care le transcriam şi le prelucram, emoţia o simţeam fizic. Acestor 15 persoane care şi-au deschis inima am adăugat o importantă sursă de documentare, 64 de articole pe care le-am studiat, pentru că erau foarte multe lucruri de spus despre el şi simţeam nevoie să trebuie să se ştie. Am transcris o parte din discursurile lui, pentru că în final această carte va rămâne una cu lecţii de învăţat pentru viitoarea generaţie şi pentru noi toţi”, a spus Elena Ratcu.

Horia Necula, prorectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, prezent la eveniment, a afirmat că, începând de anul universitar viitor, UPB va acorda bursa de studiu Mihnea Constantinescu celui mai bun student al Facultăţii de Energie.

Mihnea Constantinescu a fost un înalt funcţionar şi diplomat român. Potrivit biografiei de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, Constantinescu a absolvit Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice Bucureşti, obţinând titlul de Doctor la aceeaşi Universitate. Implicarea sa în administraţia publică a început imediat după Revoluţia din 1989, când a obţinut atribuţii importante în aparatul guvernamental.

În Ministerul Afacerilor Externe, a preluat prima funcţie de conducere în anul 1996, devenind Director de cabinet al ministrului afacerilor externe. A contribuit substanţial la succese ale diplomaţiei româneşti, din poziţiile de Director general pentru afaceri politice, Secretar de Stat coordonator, director de cabinet al mai multor premieri români, consilier de stat, ambasador şi reprezentant cu însărcinări speciale pentru securitate energetică.

Pentru meritele sale deosebite a fost promovat de Preşedintele României, în anul 2002, în cel mai înalt grad diplomatic, cel de Ambasador, potrivit Agerpres. Mihnea Constantinescu a decedat în anul 2018, la vârsta de 56 de ani.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!