27.2 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Energie – DJ Gazprom. Gigantul rus, tactică specifică anilor ’90 în România: a vrut să dea filiala din Germania pe mâna unui dealer auto care mixează în cluburi – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Cel mai mare producător de gaze la nivel global, compania rusă Gazprom, ar fi încercat să aplice o tactică specifică anilor ’90 în România, folosindu-se de "un om de paie" pentru a controla filiala sa din Germania, cu o cifră de afaceri anuală de 15 miliarde de dolari și responsabilă pentru principalele sale afaceri în Europa.

După Revoluție, în România, multe firme erau trecute sub proprietatea sau administrarea unor persoane ale străzii, pentru ca, în eventualitatea unor probleme cu partenerii de afaceri sau cu statul, să nu fie nimic de executat.

0,1% din acțiuni au revenit Palmary, compania condusă de DJ-ul dealer auto, restul de 99,9% fiind preluate chiar de GPEBS, compania din Sankt Petersburg fiind acum deținută majoritar de ea însăși.

Cel mai mare producător de gaze la nivel global, compania rusă Gazprom, ar fi încercat să aplice o tactică specifică anilor ’90 în România, folosindu-se de “un om de paie” pentru a controla filiala sa din Germania, cu o cifră de afaceri anuală de 15 miliarde de dolari și responsabilă pentru principalele sale afaceri în Europa. Autoritățile germane au refuzat să aprobe tranzacția și au fost nevoite să preia, cel puțin temporar, administrarea companiei.

După Revoluție, în România, multe firme erau trecute sub proprietatea sau administrarea unor persoane ale străzii, pentru ca, în eventualitatea unor probleme cu partenerii de afaceri sau cu statul, să nu fie nimic de executat.

O tactică similară ar fi folosit și Gazprom, care a anunțat transferul controlului Gazprom Germania GmbH către o companie, Palmary, cu sediu social, “de garsonieră”, într-o cameră dintr-un complex de birouri din sud-vestul Moscovei și cu obiect de activitate în domeniul “tranzacților imobiliare”, potrivit Der Spiegel.

Mai mult, pe 31 martie, la conducerea Palmary a fost numit un nou director executiv, Dmitrij Z.

Potrivit Registrului Comerțului din Rusia, pentru Dmitrij Z., singura afacere care are legătură cu sectorul energetic, pe care acesta o deține, ar fi „vânzarea cu amănuntul de aparate electrocasnice în magazine specializate”.

Pe lângă aceasta, Dmitrij Z. are afaceri în domeniul comerțului cu autoturisme și un service auto.

În baza de date a Registrului Comerțului din Rusia, în dreptul “antreprenorului rus” mai figurează o adresă personală de e-mail și un cont Google.

Potrivit Der Spiegel, pe conturile de pe rețelele sociale ale lui Dmitrij Z., acesta apare mixând muzică electronică în cluburi și chiar cântând la pian „Georgia on my mind”.

Unicul acționar al Gazprom Germania, Gazprom Export Business Services (GPEBS) din Sankt Petersburg, făcea la rândul său parte din Grupul Gazprom, deținut majoritar de statul rus.

Potrivit agenției ruse Tass, pe 31 martie, în aceeași zi în care Dmitrij Z. a fost numit CEO al Palmary, Gazprom Holding a vândut GPEBS.

0,1% din acțiuni au revenit Palmary, compania condusă de DJ-ul dealer auto, restul de 99,9% fiind preluate chiar de GPEBS, compania din Sankt Petersburg fiind acum deținută majoritar de ea însăși.

Participația Palmary la GPEBS este de doar 100 de ruble, echivalentul unui euro, și, cu toate acestea, GPEBS a transferat 100% din drepturile de vot către Palmary.

Cu alte cuvinte, o participație de 1 euro i-a oferit Dj-ului controlul total asupra unei companii germane care avut o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari în 2020 și controlează infrastructura critică, cum ar fi depozitele de gaze din Germania. Și asta în condițiile în care președintele consiliului de administrație al Gazprom Germania GmbH era Alexander Medvedev, care, printre altele, este și președintele clubului de fotbal Zenit Sankt Petersburg.

La scurt timp după schimbarea acționariatului, cei doi noi proprietari (Palmary și GPEBS) au anunțat lichidarea Gazprom Germania.

Potrivit Ministerului Federal al Economiei din Germania, schimbările efectuate în structura acționariatului încalcă Legea comerțului exterior german.

Drept urmare, autoritățile nu i-au recunoscut pe noii proprietari ai Gazprom Germania și au plasat filiala germană sub administrarea unei Agenții Federale până la sfârșitul lunii septembrie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!