15.1 C
București
vineri, septembrie 30, 2022

Energie – DOCUMENT Criza gazelor naturale: Complexul Energetic Oltenia este alimentat de luni de zile în regim de ultimă instanță, nereușind să încheie contracte concurențiale. Preț uriaș – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Până la această dată (18 august, data documentului – n.r.), Tinmar Energy, OMV Petrom și Romgaz nu pot oferi nici o ofertă din cauza contextului actual al pieței de gaze naturale, MET România Energy, în urma discuțiilor telefonice, urmând să transmită o propunere privind furnizarea gazelor naturale pentru lunile septembrie și octombrie 2022 numai pentru locurile de consum de la SE Rovinari, SE Turceni și SE Ișalnița (fără SE Craiova II, care are consumul cel mai mare și beneficiază și de preț plafonat – n.r.)″, se menționează în document, adăugându-se că, în caz că nu se reușește încheierea de contracte concurențiale, se va merge în continuare pe furnizarea în regim de ultimă instanță.

Compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, care are nevoie de cantități semnificative de gaze naturale pentru pornirea, stabilizarea și susținerea arderii în focarele cazanelor sale de generare, în principal la cele ale termocentralelor de la Turceni, Ișalnița și Craiova II, este alimentată de luni de zile în regim de furnizare de ultimă instanță (FUI), nereușind să încheie nici un contract concurențial.

De la finalul lui 2021 și până pe 30 aprilie anul acesta, CEO a avut contract concurențial de furnizare de gaze cu MET România Energy SA, potrivit unui document al companiei de stat.

În martie și aprilie, până la expirarea contractului, CEO a organizat 2 licitații la Bursa Română de Mărfuri (BRM), pentru semnarea unui nou deal de furnizare, însă nu a primit absolut nici o ofertă de preț.

În consecință, la cea de-a treia procedură consecutivă organizată, tot în aprilie, CEO a acceptat să încheie două contracte FUI cu valabilitate de numai o lună, cu OMV Petrom și Tinmar Energy. E.ON Energie și Romgaz au transmis atunci ″justificări de neparticipare″.

DOCUMENT Criza gazelor naturale: Complexul Energetic Oltenia este alimentat de luni de zile în regim de ultimă instanță, nereușind să încheie contracte concurențiale. Preț uriaș
DOCUMENT Criza gazelor naturale: Complexul Energetic Oltenia este alimentat de luni de zile în regim de ultimă instanță, nereușind să încheie contracte concurențiale. Preț uriaș

″Pe baza Regulamentului nr. 173/2020 emis de ANRE, contractele încheiate în regim de FUI nu pot depăși o perioadă mai mare de 30 de zile de la data încheierii, entitatea contractantă fiind obligată să demareze în paralel procedura de achiziție gaze naturale″, se arată în documentul citat.

Ca urmare a OUG nr. 27/2022 privind noua schemă de plafonare a prețurilor, CEO și-a schimbat strategia de achiziție, urmărind să cumpere gaze pentru sucursalele Craiova II și Rovinari la prețul plafonat de 370 lei/MWh, Craiova II fiind îndreptățită să beneficieze de el ca producător de energie termică, iar Rovinari – grație consumului mai mic de 50.000 MWh de anul trecut. Pentru Turceni și Ișalnița, care nu beneficiază de plafon, Complexul a estimat componenta de achiziție din prețul de furnizare la 350 lei/MWh pentru iulie-septembrie 2022, 400 lei/MWh pentru octombrie-decembrie 2022 și 450 lei/MWh pentru ianuarie-martie 2022.

DOCUMENT Criza gazelor naturale: Complexul Energetic Oltenia este alimentat de luni de zile în regim de ultimă instanță, nereușind să încheie contracte concurențiale. Preț uriaș

Însă nici la următoarea licitație, din 26 mai, nu s-a prezentat nimeni, astfel că CEO a fost obligată să semneze din nou contracte FUI pe o lună, cu aceleași OMV Petrom (pentru Rovinari și Craiova II) și Tinmar Energy (pentru Turceni și Ișalnița). Același lucru s-a întâmplat și la licitațiile ulterioare, din 23 iunie și 19 iulie, după fiecare dintre acestea fiind încheiat contract FUI pe încă o lună cu OMV Petrom, pentru aprovizionarea tuturor celor 4 sucursale, ultimul expirând pe 31 august.

Legislația în vigoare prevede că, pentru noncasnici cu consum anual sub 50.000 MWh (Rovinari), precum și pentru producători de energie termică (Craiova II), furnizorul de ultimă instanță facturează prețul plafonat de 370 lei/MWh, diferența până la acoperirea costului real de achiziție a gazelor din piață urmând să o încaseze de la bugetul de stat. Însă consumul de la Turceni și Ișalnița este facturat la prețul stabilit de FUI, OMV Petrom având pentru luna august prețul uriaș de 2.387 lei/MWh.

DOCUMENT Criza gazelor naturale: Complexul Energetic Oltenia este alimentat de luni de zile în regim de ultimă instanță, nereușind să încheie contracte concurențiale. Preț uriaș

FUI-i practică prețuri de furnizare mult superioare celor din piața concurențială pentru că sunt obligați să preia oricând în portofoliu orice client care se întâmplă să rămână fără furnizor, neputând astfel planifica în avans achiziții de gaze pentru aceștia, pentru a avea costuri mai reduse.

″În data de 22.07.2022, Direcția Energie a solicitat oferte neangajante pentru furnizarea gazelor naturale pentru o perioadă de două luni (septembrie, octombrie 2022), sau o perioadă și mai mare (…), de la Romgaz, OMV Petrom, Tinmar Energy și MET România Energy. Până la această dată (18 august, data documentului – n.r.), Tinmar Energy, OMV Petrom și Romgaz nu pot oferi nici o ofertă din cauza contextului actual al pieței de gaze naturale, MET România Energy, în urma discuțiilor telefonice, urmând să transmită o propunere privind furnizarea gazelor naturale pentru lunile septembrie și octombrie 2022 numai pentru locurile de consum de la SE Rovinari, SE Turceni și SE Ișalnița (fără SE Craiova II, care are consumul cel mai mare și beneficiază și de preț plafonat – n.r.)″, se menționează în document, adăugându-se că, în caz că nu se reușește încheierea de contracte concurențiale, se va merge în continuare pe furnizarea în regim de ultimă instanță.

Din informațiile Profit.ro rezultă că, și în septembrie, CEO se alimentează cu gaze tot în baza unui contract FUI, compania demarând în cursul lunii o nouă procedură de achiziție.

″Societatea Complexul Energetic Oltenia SA este principalul producător de energie din România pe bază de lignit indigen, cota sa medie de piață fiind de circa 24%. Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia a contribuit semnificativ la asigurarea securității energetice naționale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioadele de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul centralelor pe cărbune în structura producției, la nivel național, a crescut până la aproape 35%″, arată Ministerul Energiei în nota de fundamentare a ordonanței de urgență din vară, de eliminare etapizată a cărbunelui din sistemul energetic național, care nu mai reglementează “închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă”, cum prevedea o primă variantă a proiectului de OUG, ci “închiderea și conservarea lor”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!