3.5 C
București
marți, ianuarie 31, 2023

Energie – DOCUMENT Hidroelectrica pregătește a cincea licitație pentru una dintre cele mai importante centrale de producție din România. Prețul s-a dublat – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Între timp, din cauza inflației galopante, costul total al lucrării este apreciat acum de Hidroelectrica la un nivel mai mult decât dublu, de peste 175 milioane euro plus TVA, se arată într-un document al companiei.

″În acest moment, având în vedere creșterea exponențială a prețurilor la echipamente, materiale, manoperă din ultima perioadă, precum și caracterul instabil al pieței în domeniul proiectelor de investiții, coroborat cu anularea altor proceduri de achiziție derulate în perioada 2021-2022 din cauza estimărilor peste bugetul alocat primite din partea posibililor ofertanți interesați (ex.: cazul procedurii de achiziție <negociere competitivă pentru Retehnologizare CHE Retezat>), am constatat necesitatea actualizării devizului general și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții <Retehnologizare AHE Vidraru>.

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, se pregătește să scoată la licitație, pentru a cincea oară consecutiv, contractul ″la cheie″ de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție din România, după ce cele 4 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini, relevă date analizate de Profit.ro.

La cea mai recentă licitație, demarată în 2020 și anulată la începutul anului în curs, contractul fusese estimat la o valoare totală de circa 87 milioane euro plus TVA.

Între timp, din cauza inflației galopante, costul total al lucrării este apreciat acum de Hidroelectrica la un nivel mai mult decât dublu, de peste 175 milioane euro plus TVA, se arată într-un document al companiei.

Licitația anulată anul acesta fusese câștigată de consorțiul de consorțiul Romelectro- Litostroj Power, însă în cele din urmă contractul nu a mai fost semnat (ca urmare a refuzului consorțiului, potrivit Hidroelectrica), iar Romelectro a intrat în insolvență.

″Prin puterea instalată de 220 MW, centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic national (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem″, se menționează în document.

Hidroelectrica amintește că retehnologizarea amenajării Vidraru a fost considerate prioritară încă din 2014, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din portofoliul companiei, inclus și în planul de afaceri pentru perioada 2020-2024.

″În acest moment, având în vedere creșterea exponențială a prețurilor la echipamente, materiale, manoperă din ultima perioadă, precum și caracterul instabil al pieței în domeniul proiectelor de investiții, coroborat cu anularea altor proceduri de achiziție derulate în perioada 2021-2022 din cauza estimărilor peste bugetul alocat primite din partea posibililor ofertanți interesați (ex.: cazul procedurii de achiziție <negociere competitivă pentru Retehnologizare CHE Retezat>), am constatat necesitatea actualizării devizului general și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții <Retehnologizare AHE Vidraru>. (…) proiectul de investiție are indicatori de performanță financiară peste limita de rentabilitate, chiar și la variații cu peste +/-10% ale parametrilor care îl influențează (costul investițional și prețul energiei electrice). (…) Neaprobarea realizării obiectivului de investiții (…) va conduce la imposibilitatea organizării unei noi proceduri de atribuire a contractului de retehnologizare și implicit la prelungirea funcționării echipamentelor și instalațiilor CHE Vidraru în condițiile actuale, precum și la creșterea costurilor de mentenanță″, precizează sursa citată.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

DOCUMENT Hidroelectrica pregătește a cincea licitație pentru una dintre cele mai importante centrale de producție din România. Prețul s-a dublat

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!