27.2 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Energie – Doiceşti, noua Cernavodă a României. Cum ar putea ajunge o comună din Dâmboviţa cu 5.000 de locuitori primul „laborator” din lume pentru cea mai nouă tehnologie nucleară americană. Cosmin Stana, primarul din Doiceşti (Dâmboviţa): „Nici noi nu ştiam nimic concret, am aflat din social media.” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Planul este ca până la finalul acestui deceniu la Doiceşti să fie montate 6 module nucleare NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW, care ar crea 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii şi 2.300 de locuri de muncă în producţie.

„Nici noi nu ştiam nimic concret, am aflat din social media”, spune Cosmin Stana, primarul din Doiceşti (Dâmboviţa), comuna care în urma unui studiu de 1,2 milioane de dolari lansat în 2021 a fost aleasă ca locul unde ar putea fi construită prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume, cu tehnologia SMR a americanilor de la NuScale.

Alegerea acestui amplasament a venit în urma unui studiu care a analizat mai multe locuri, lansat în 2021, finanţat de americani, care s-a ridicat la o valoare de 1,2 milioane de dolari.

Planul este ca până la finalul acestui deceniu la Doiceşti să fie montate 6 module nucleare NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW, care ar crea 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Mai departe, la cei 462 MW ar urma să se adauge proiecte solare, astfel încât puterea totală de pe amplasamentul de la Doiceşti să ajungă la 600 MW.

„Nici noi nu ştiam nimic concret, am aflat din social media”, spune Cosmin Stana, primarul din Doiceşti (Dâmboviţa), comuna care în urma unui studiu de 1,2 milioane de dolari lansat în 2021 a fost aleasă ca locul unde ar putea fi construită prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume, cu tehnologia SMR a americanilor de la NuScale.

La acest moment, nu este clar la cât se va ridica investiţia, ce se va produce aici şi nici măcar de unde va fi cumpărat uraniul pentru pornirea unităţii, dar la nivel de discurs România este deja un hub nuclear regional, având avantajul de a fi prima ţară în care se va construi centrala încă netestată a celor de la NuScale.

„Studiul de amplasament a fost finalizat, astfel o veche termocentrală pe cărbuni, Doiceşti, va găzdui primele reactoare nucleare SMR (small modular reactors). Mai departe, trecem la designul acestor unităţi”, a anunţat pe 23 mai Virgil Popescu, ministrul energiei. Alegerea acestui amplasament a venit în urma unui studiu care a analizat mai multe locuri, lansat în 2021, finanţat de americani, care s-a ridicat la o valoare de 1,2 milioane de dolari. Termocentrala de la Doiceşti a funcţionat 56 de ani, dar de 13 ani unitatea pe cărbuni este închisă. De ase­menea, terenul şi utilităţile de acolo au trecut prin mai multe vânzări, fiind deţinute acum de Teofil Mureşan, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, proprietarul grupului E-INFRA (Electrogrup).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!