0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Energie – EIT InnoEnergy intră în acţionariatul Prime Batteries Technology din România, pentru a extinde producția de baterii și stocare în Europa – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Investiția oficializează intrarea EIT InnoEnergy ca acționar al Prime Batteries Technology, care va sprijini compania în realizarea ambiției sale de a crește producția anuală la 8 GWh, atrăgând talente și deschizând calea pentru ca aceasta să devină una dintre poveștile de succes ale lanțului valoric european al bateriilor...

Răzvan Nicolescu, membru în bordul EIT, a scris: “Astăzi, la Bruxelles, EIT InnoEnergy, cea mai activă organizație a UE în domeniul inovației în energie, intră în acționariatul unui start up românesc (Prime Batteries Technology) ce ar putea deveni cel mai mare proiect industrial greenfield românesc după Revoluție cu o investiție totală planificată de 1 miliard de euro.

Având în vedere că valoarea pieței globale a bateriilor se va dubla în următorii patru ani, pe măsură ce cererea crește rapid pentru bateriile litiu-ion – iar în Europa, această cerere depășește producția – creșterea dinamică și consolidarea lanțului de aprovizionare al continentului sunt vitale...

• Prime Batteries Technology produce baterii litiu-ion de ultimă generație și sisteme de baterii personalizate pentru sectorul auto, rețelele inteligente și sectoarele industriale.
• Compania a semnat un acord de investiții cu EIT InnoEnergy cu scopul de a-și crește producția anuală la 8 GWh.

 

Compania românească Prime Batteries Technology, producător și distribuitor inovator de baterii litiu-ion și sisteme de stocare la comandă, a semnat astăzi un acord de investiții cu EIT InnoEnergy, motorul inovației pentru energie durabilă susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), potrivit unui comunicat de presă.  Conform Eximbank, Prime Batteries Technology este singurul producător de baterii litiu-ion din România și din Europa de Sud-Est.

Investiția oficializează intrarea EIT InnoEnergy ca acționar al Prime Batteries Technology, care va sprijini compania în realizarea ambiției sale de a crește producția anuală la 8 GWh, atrăgând talente și deschizând calea pentru ca aceasta să devină una dintre poveștile de succes ale lanțului valoric european al bateriilor.

Răzvan Nicolescu, membru în bordul EIT, a scris: “Astăzi, la Bruxelles, EIT InnoEnergy, cea mai activă organizație a UE în domeniul inovației în energie, intră în acționariatul unui start up românesc (Prime Batteries Technology) ce ar putea deveni cel mai mare proiect industrial greenfield românesc după Revoluție cu o investiție totală planificată de 1 miliard de euro. Realizarea proiectului va avea un impact de minim 5% pe balanța comercială a României”.

Prime Batteries Technology proiectează, produce și comercializează baterii litiu-ion care deservesc o mare varietate de domenii de activitate precum industria energetică,  vehicule de tracțiune sau industria auto pentru mașinile electrice. Compania are parteneriate cu producători de energie regenerabilă din Regatul Unit, Germania, Norvegia, Spania, Italia, Polonia, Croația, Slovenia și Turcia.

Prime Batteries Technology, companie fondată de Adrian Polec și Vicențiu Ciobanu  în calitate de acționari și administratori în cadrul Consiliului de Administrație, operează o capacitate de producție situată lângă București, în comună Cernica, unde produce sisteme de stocare pentru de producția energiei electrice verzi din surse regenerabile (fotovoltaice și eoliene) și pentru mobilitate electrică (autovehicule electrice – autobuze, utilaje portuare, vehicule de agrement, mașini agricole), cât și pentru ambarcațiuni maritime.

Având în vedere că valoarea pieței globale a bateriilor se va dubla în următorii patru ani, pe măsură ce cererea crește rapid pentru bateriile litiu-ion – iar în Europa, această cerere depășește producția – creșterea dinamică și consolidarea lanțului de aprovizionare al continentului sunt vitale. UE este pe cale să devină al doilea cel mai mare producător de baterii după China până în 2025, iar această investiție este un exemplu de expertiză și alocare de resurse pentru a permite extinderea rapidă a capacității jucătorilor cheie de pe piață, potrivit unui comunicat EIT.

EIT InnoEnergy, pe care Pitchbook îl clasifică drept cel mai activ investitor în energie durabilă la nivel global, este forța motrice din spatele Alianței Europene pentru Baterii (EBA) și este recunoscut ca un investitor important în alte proiecte de succes. Acestea variază de la firma suedeză Northvolt (rundă de finanțare recent închisă de 2,75 miliarde de dolari), până la compania franceză Verkor (rundă de finanţare închisă de 250 de milioane de euro, care a asigurat un parteneriat strategic cu Renault).

„Livrăm soluții avansate de stocare către diverși clienți internaționali și am asigurat deja majoritatea comenzilor pentru 2023 și 2024. Datorită cererii în creștere, trebuie să ne creștem capacitatea de producție. Ambiția noastră este să creștem producția noastră anuală la 2 GWh până în 2024 și la 8 GWh până în 2026. Vom face acest lucru prin dezvoltarea în continuare a fabricii noastre inteligente care, în același timp, ne permite să producem baterii la un cost semnificativ mai mic”, spune Vicentiu Ciobanu, director executiv la Prime Batteries Technology.

„Investiția activă în electrificarea Europei este cheia pentru securitatea energetică a continentului și pentru a accelera tranziția către durabilitate. Ne angajăm să găsim cele mai bune tehnologii și să sprijinim cele mai promițătoare companii pentru a le ajuta să se dezvolte și să aibă un impact real la o scară din ce în ce mai mare”, spune Diego Pavia, CEO al EIT InnoEnergy.

Prime Batteries Technology a fost înființată în 2016, iar în cei șase ani de activitate cifra de afaceri a cunoscut creșteri spectaculoase de la an la an (în 2021 a crescut de 7 ori față de 2020, iar, la iunie 2022, compania a depășit deja cifra de afaceri realizată în 2021) ca urmare a majorării portofoliului de comenzi de la clienți atât din România, cât și din Europa, pe fondul creșterii cererii de sisteme de stocare a energiei electrice, mai ales pentru energii regenerabile verzi (fotovoltaice și eoliene).

Prime Batteries Technology a avut anul trecut o cifră de afaceri de 38,33 milioane de lei, faţă de 7,1 milioane de lei în 2021. Profitul a fost de 5,6 milioane de lei, faţă de 391.643 lei în 2021, potrivit termene.ro .

Polec Adrian Alexandrin deţine 63% din capitalul societăţii,  Florentin Vincențiu Ciobanu- 27%, iar grupul sud-african Metair, care controlează și Rombat – cel mai mare producător de baterii de plumb din România, are 10%.

În septembrie, EximBank  a încheiat un acord financiar de 8,75 mil. euro cu Prime Batteries Technology

În luna septembrie, Grupul EximBank a încheiat un acord financiar în valoare totală de 8,75 milioane de euro cu compania Prime Batteries Technology. Pachetul financiar este destinat finanțării activității curente a societății și include o linie de credit în valoare de 5 milioane de euro acordată de Banca Românească și o garanție de stat emisă de EximBank în numele și în contul statului, care acoperă 75% din valoarea finanțării.

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!