28 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Energie – ELCEN a convenit să încheie contract cu Romgaz pentru consumul de gaze din noiembrie. Pentru restul iernii încă se negociază – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, dar și unul dintre cei mai importanți producători de electricitate din România, a convenit să încheie contract cu producătorul de profil Romgaz privind livrarea de gaze pentru centralele ELCEN în cursul lunii noiembrie, pentru restul lunilor de iarnă negocierile fiind încă în derulare între cele două companii de stat controlate de Ministerul Energiei.

″În aplicarea prevederilor OUG nr.27/2022, OTS (SNTGN Transgaz SA) a repartizat ca obligație de vânzare către furnizorii consumatorilor casnici, furnizorii producătorilor de energie termică și director producătorilor de energie termică, inclusiv ELCEN, întreaga cantitate de gaze naturale disponibilă a Romgaz pentru perioada 1 mai 2022-31 martie 2023.

Repartizarea de către OTS a cantităților de gaze naturale reprezentând obligație de vânzare în sarcina producătorilor, s-a făcut pentru cele două perioade prevăzute de OUG nr.27/2022: perioada 1 (1 aprilie – 31 octombrie 2022) și perioada 2 (1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023)″...

Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, dar și unul dintre cei mai importanți producători de electricitate din România, a convenit să încheie contract cu producătorul de profil Romgaz privind livrarea de gaze pentru centralele ELCEN în cursul lunii noiembrie, pentru restul lunilor de iarnă negocierile fiind încă în derulare între cele două companii de stat controlate de Ministerul Energiei.

Potrivit unui document al Romgaz, de la 1 octombrie nu mai există contract în vigoare între producătorul de gaze și ELCEN. Profit.ro a relatat în detaliu despre cauzele care au îngreunat negocierile dintre cele două companii, aici și aici.

″În aplicarea prevederilor OUG nr.27/2022, OTS (SNTGN Transgaz SA) a repartizat ca obligație de vânzare către furnizorii consumatorilor casnici, furnizorii producătorilor de energie termică și director producătorilor de energie termică, inclusiv ELCEN, întreaga cantitate de gaze naturale disponibilă a Romgaz pentru perioada 1 mai 2022-31 martie 2023. Repartizarea de către OTS a cantităților de gaze naturale reprezentând obligație de vânzare în sarcina producătorilor, s-a făcut pentru cele două perioade prevăzute de OUG nr.27/2022: perioada 1 (1 aprilie – 31 octombrie 2022) și perioada 2 (1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023)″, menționează sursa citată.

Romgaz mai afirmă că, la solicitarea ELCEN, în luna aprilie 2022 a fost încheiat Contractul de vânzare gaze naturale nr. PET15/2022, numai pentru livrările aferente perioadei 1 mai – 31 octombrie 2022, urmând ca pentru livrările afernte perioadei 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 să se încheie fie un act adițional la Contractul nr.PET15/2022, fie un nou contract.

Contractul pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 se află încă, la data prezentei, în curs de negociere. Având în vedere faptul că, pentru luna octombrie 2022, nu exista un contract de vânzare-cumpărare gaze naturale între Romgaz și ELCEN, pentru acoperirea necesarului de consum al lunii octombrie, coroborat cu lipsa cantităților de gaze naturale disponibile din producția internă curentă și cu faptul că ELCEN deține cantități de gaze naturale în depozitele de înmagazinare, părțile au convenit ca necesarul de consum al ELCEN aferent lunii octombrie 2022 să fie acoperit din cantitățile pe care aceasta le deține în depozitele de înmagazinare subterană, iar Romgaz să vândă cantitatea de 437.000 MWh în luna noiembrie 2022, în baza unui contract de vânzare-cumpărare gaze naturale cu livrarea în depozite″, se mai spune în document.

Valoarea estimată a contractului, despre a cărui semnare Romgaz spune că este necesară ″astfel încât să nu fie întreruptă livrarea gazelor naturale″ și care trebuie aprobat de acționarii Romgaz, este de aproape 333 milioane lei plus TVA – în total, peste 395 milioane lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!