25.7 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Energie – ELCEN îi dă replica lui Nicușor Dan: Termoenergetica ne datorează peste 800 milioane lei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Toate la un loc au produs în 2016 intrarea în insolvență a RADET, care a atras în mod automat intrarea aproape simultană în insolvență a ELCEN, intrarea în faliment a RADET în 2019 și, în prezent, acumularea de datorii mari într-un timp foarte scurt de către Termoenergetica (înlocuitoarea RADET) față de ELCEN.

Totuși, neplata de către PMB a subvenției - cauza intrării în insolvență a ELCEN - face deocamdată dificilă atragerea banilor europeni pentru implementarea unor grupuri noi la ELCEN.

Demararea imediată a investițiilor în proiecte de eficientizare energetică ar permite o bună funcționare a sistemului de termoficare, a sistemului energetic național, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum și flexibilitate crescută", conchide ELCEN.

Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică și electrică din Capitală, controlat de Ministerul Energiei, transmite că centralele sale nu au beneficiat de investiții majore în modernizarea echipamentelor pentru că Primăria Capitalei nu ar fi achitat la timp, pentru mai mulți ani, subvenția pentru energia termică produsă și livrată.

ELCEN a făcut această afirmație publică în replică la o declarație recentă a primarului general al Bucureștiului, Nicușor Dan, potrivit căreia “S-a tot vorbit de rețeaua noastră de termoficare care este praf (…). Însă aceleași probleme sunt și la producție, pentru ca există centrale din 1964, cele mai vechi”.

“CET-urile ELCEN nu au beneficiat de investiții majore în modernizarea echipamentelor pentru că Primăria Capitalei nu a achitat la timp, pentru mai mulți ani, subvenția pentru energia termică produsă și livrată. Datoriile restante ale Termoenergetica față de ELCEN sunt în prezent în sumă de 803.285.507 lei. Acest lucru se datorează faptului că nu a existat timp de mai mulți ani și nu există nici în prezent o sursă de finanțare sigură: Primăria Municipiului București acumulează datorii mari la plata subvenției, Termoenergetica acumulează implicit datorii la ELCEN, iar ELCEN este în consecință privată de resursele financiare esențiale pentru realizarea investițiilor în modernizarea CET-urilor”, arată ELCEN.

Potrivit sursei citate, în acest “lanț vicios” s-au estompat în timp șansele de modernizare a sistemului de termoficare, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție. Toate la un loc au produs în 2016 intrarea în insolvență a RADET, care a atras în mod automat intrarea aproape simultană în insolvență a ELCEN, intrarea în faliment a RADET în 2019 și, în prezent, acumularea de datorii mari într-un timp foarte scurt de către Termoenergetica (înlocuitoarea RADET) față de ELCEN.

Chiar și în aceste condiții, ELCEN susține că furnizează, în schema de vară, agent termic la parametrii optimi de funcționare până la gardul CET-urilor, conform comenzii Termoenergetica. Compania spune că, din punct de vedere al activității prestate de ELCEN, necesarul de agent termic pentru apă caldă pentru locuitorii orașului este în prezent asigurat.

“E nevoie de modernizarea CET-urilor și există suficienți bani europeni disponibili pentru acest lucru. Totuși, neplata de către PMB a subvenției – cauza intrării în insolvență a ELCEN – face deocamdată dificilă atragerea banilor europeni pentru implementarea unor grupuri noi la ELCEN. Demararea imediată a investițiilor în proiecte de eficientizare energetică ar permite o bună funcționare a sistemului de termoficare, a sistemului energetic național, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum și flexibilitate crescută”, conchide ELCEN.

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul vrea să îl oblige pe Nicușor Dan să cheltuiască banii primiți de la bugetul de stat exclusiv pe subvenția la gigacalorie, până la stingerea datoriei pe care Primăria Municipiului București (PMB) o are față de Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat local de încălzire.

În martie, Termoenergetica a atras atenția că bugetul Capitalei pe 2022 aprobat de CGMB prevede subvenții la gigacalorie de doar circa 988 milioane lei, mai puțin de jumătate din necesarul de peste 2,1 miliarde lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!