28.2 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Energie – Este vorba de Ungaria sau de Marea Britanie, „farul“ capitalismului? Marea Britanie impune o taxă excepţională de 25% pe profiturile companiilor de petrol şi gaze – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Guvernul britanic condus de Boris Johnson a decis impunerea unei taxe excepţionale pe profiturile companiilor de petrol şi gaze, cedând presiunilor în creştere de susţinere a britanicilor care se confruntă cu o deteriorare record a nivelului de trai...

Taxa de 25% pe firmele de energie va genera aproximativ 5 mi liarde de lire sterline (5,90 miliarde de euro) pentru finanţarea granturilor excepţionale de 650 de lire sterline acordate unui număr de peste 8 milioane dintre cele mai sărace gos podării din UK...

Aproximativ 8 milioane de pensionari vor primi plăţi de 300 de lire sterline, iar facturile la energie vor fi subvenţionate cu 400 de lire sterline pentru fiecare gospodărie din UK, înlocuind planul anterior privind acordatea de credite de 200 de lire.

Guvernul britanic condus de Boris Johnson a decis impunerea unei taxe excepţionale pe profiturile companiilor de petrol şi gaze, cedând presiunilor în creştere de susţinere a britanicilor care se confruntă cu o deteriorare record a nivelului de trai, scrie Bloomberg.

Taxa de 25% pe firmele de energie va genera aproximativ 5 mi­liarde de lire sterline (5,90 miliarde de euro) pentru finanţarea granturilor excepţionale de 650 de lire sterline acordate unui număr de peste 8 milioane dintre cele mai sărace gos­podării din UK, a anunţat ministrul britanic de finanţe, Rishi Sunak.

Aproximativ 8 milioane de pensionari vor primi plăţi de 300 de lire sterline, iar facturile la energie vor fi subvenţionate cu 400 de lire sterline pentru fiecare gospodărie din UK, înlocuind planul anterior privind acordatea de credite de 200 de lire. Pachetul are o valoare de 15 miliarde de lire sterline, susţinerea totală decisă până acum ridicându-se la 37 miliarde de lire sterline.

„Ştim că gospodăriile suferă dramatic acum. Susţinerea fiscală trebuie să vină la timp, să fie ţintită şi temporară“, a declarat Sunak.

Miniştrii se opuseseră intro­du­cerii unei taxe speciale pe companiile de energie temându-se că aceasta ar sufoca investiţiile, însă cererile de a se interveni în criza costurilor de trai s-au intensificat puternic, o taxă excepţională fiind din ce în ce mai populară în rândul britanicilor.

Anunţând taxa, Sunak a încercat să stăvilească criticile că măsura ar fi anti-business prin includerea unei alocaţii pentru investiţii, companiile de energie putându-şi reduce taxa plătită dacă se angajează la cheltuieli de capital. Sunak a declarat că taxa va fi eliminată când preţurile petrolului şi gazelor vor reveni la „niveluri mai normale istoric“.

Marea Britanie este pe cale să devină ţara avansată cel mai puternic afectată de o combinaţie de creştere puternică a inflaţiei şi creştere slabă.

Şi alte ţări au impus taxe excepţionale similare.

În septembrie, Spania a adoptat mă­suri de urgenţă pentru reducerea fac­turilor la energie prin redirec­ţio­narea a miliarde de euro sub formă de pro­fituri extraordinare de la companii de energie către consumatori via o taxă excepţională. În martie acest an, gu­vernul spaniol a decis menţinerea taxei.

În mai, Italia a anunţat că o taxă excepţională de 10% pe producătorii şi comercianţii de electricitate, gaze naturale şi produse petroliere va fi majorată la 25% pentru a ajuta consumatorii şi companiile să facă faţă costurilor în creştere la energie, potrivit Reuters.

În Franţa, guvernul a anunţat la începutul anului că va forţa EDF, gigantul de stat din energie, să suporte un impact financiar de 8,4 miliarde de euro pentru a proteja gospodăriile de costurile în creştere ale energiei prin limitarea majorărilor facturilor la 4% în acest an.

În Ungaria, guvernul condus de Viktor Orban a anunţat că marile companii care operează în ţară, inclusiv companiile de energie, vor fi obligate să-şi transfere „profiturile suplimentare“ către stat pentru finanţarea subvenţiilor. Unul dintre cei mai afectaţi va fi MOL, gigant de petrol şi gaze.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!