Clădirea de birouri Euro Tower, dezvoltată de Cascade Group în București, este prima clădire din țară certificată LEED Zero Carbon. Certificarea LEED Zero Carbon este considerată cel mai riguros standard din lume pentru evaluarea și certificarea clădirilor ca fiind neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2.
Strategia de decarbonizare a fost realizată și implementată sub coordonarea BuildGreen, lider al pieței de certificare și consiliere a dezvoltărilor sustenabile din Europa Centrală și de Est.
„Viziunea noastră, ca dezvoltator imobiliar și susținător al principiilor de dezvoltare sustenabilă, este să asigurăm tot necesarul pentru Euro Tower în menținerea neutralității de carbon pe termen lung”, a declarat Alex van Breemen, General Manager Cascade Group.
Euro Tower a fost dezvoltata de Cascade Group în 2010, și este amplasată în imediata apropiere a stației de metrou Ștefan cel Mare. Are o suprafață totală de 18.000 mp structurată pe 18 etaje și 5 niveluri subterane, care includ 200 locuri de parcare.
În 2009, Euro Tower a obținut certificarea BREEAM Very Good, fiind astfel prima clădire din România certificată ca fiind “verde” conform standardelor globale de dezvoltare sustenabilă.
În urmă cu peste patru ani, Cascade Group, dezvoltatorul Euro Tower, s-a angajat într-un proces pe termen lung de neutralizare a tuturor emisiilor de CO2. Euro Tower a atins pragul de neutralitate în 2019, ulterior și în 2020 și 2021, conform unui audit realizat de BuildGreen, pentru evaluarea gradului de emisii CO2 în perioada menționată.
„Acesta este abia începutul. Neutralitatea de carbon a devenit obligatorie pe mapamond, dar instrumentele exacte pentru monitorizarea și atingerea acestui prag sunt încă în curs de dezvoltare. Întrucât clădirile sunt responsabile pentru circa 40% din emisiile de gaze cu efect de seră, iar spațiul per capita crește odată cu creșterea populației, nevoia drastică de reducere a gazelor cu efect de seră duce la creșterea presiunii asupra dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari” – explică Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.
LEED Zero Carbon vizează bilanţul emisiilor de carbon care au fost cauzate şi care pot fi evitate. Principalele categorii analizate în certificarea LEED Zero Carbon sunt:
- Energie: energie și combustibil consumat, inclusiv la fața locului și în afara amplasamentului, cum ar fi rețeaua electrică furnizată pentru o perioadă de 12 luni
- Transport: transportul rezidenților sau a angajaților din clădire
- Apă: emisiile asociate cu apa potabilă consumată în clădire și on-site, precum și cu tratarea apelor uzate, folosind cele mai bune date disponibile pe parcursul unui an- Deșeuri: emisii provenite din transportul și eliminarea materialelor de construcție și de la locație, inclusiv deșeurile de la groapa de gunoi, deșeurile de incinerare, reciclare și compost pe o perioadă de 12 luni.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).