Europa ar putea ajunge cel mai mare producător de hidrogen verde, cu o pondere de 30%, datorită resurselor regenerabile vaste și ieftine de care dispune, iar România ar putea juca un rol important, dacă va avea un ”nivel de ambiție corespunzător”.
”Prin potențialul său semnificativ din zona energiilor regenerabile, și România poate juca un rol important și sper ca viitoarea strategie națională a hidrogenului să reflecte un nivel de ambiție corespunzător acestui potențial”, a declarat Sorin Elisei, director consultanță, Deloitte România, și liderul practicilor de sustenabilitate și energie.
Însă, pentru materializarea scenariului „emisii zero până în 2050” propus de Comisia Europeană, volumul de hidrogen „curat” produs la nivel mondial ar trebui triplat, apreciază Deloitte.
Orientul Mijlociu și Australia au, la rândul lor, capacități importante de producție, cu cote estimate la aproximativ 20% fiecare.
Hidrogenul este una dintre ”foarte puținele opțiuni viabile” pentru reducerea emisiilor de carbon, pe lângă electrificare, inclusiv din cauza accesului diminuat la combustibilii clasici.
În ceea ce privește automobilele și încălzirea imobilelor, acestea beneficiază de alternativa energiei electrice, astfel că sunt mai puțin predispuse tranziției către hidrogen. Hidrogenul verde este obținut din apă, prin electroliză.
UE estimează că, până în 2030, fiecare miliard de euro investit în proiecte pe bază de hidrogen va produce 10.000 de noi locuri de muncă directe și indirecte.
Dintre cele 600 de proiecte pe hidrogen anunțate sau operaționale la nivel mondial în 2022, cele mai mari 25 cumulează aproximativ 70% din capacitatea totală actuală, ceea ce indică o piață deja diversă, cu multe proiecte locale, de mică amploare, care pot acoperi cereri punctuale, și câteva proiecte majore, cu valențe regionale, concentrate în Europa, Orientul Mijlociu, SUA și Australia.
Hidrogenul este optim în procese industriale care au loc la temperaturi înalte, aduce o densitate energetică mai mare decât cea a bateriilor, deci oferă putere mai mare pentru mașini și utilaje grele, și are capacitatea de a stoca energie obținută din surse regenerabile intermitente, precum cea solară și eoliană, arată studiul.
State precum Japonia, Coreea de Sud și SUA iau în calcul folosirea hidrogenului pentru generarea de energie electrică sau producerea de combustibili sintetici.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).