12.2 C
București
vineri, mai 20, 2022

Energie – Europa va avea probleme să își refacă stocurile de gaze în lipsa livrărilor rusești – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Rusia livrează de obicei Europei aproximativ 40% din necesarul de gaze al acesteia, dar posibilitatea întreruperii aprovizionării în urma invaziei Rusiei în Ucraina a crescut în ultima săptămână, țările G7 respingând cererea Moscovei ca plățile să fie făcute în ruble...

În încercarea de a consolida aprovizionarea pentru iarna viitoare, Comisia a propus o legislație care să oblige operatorii de stocare a gazelor să umple depozitele la cel puțin 80% din capacitate până la 1 noiembrie.

Dar, având în prezent rezervoarele pline doar un sfert și sub media pe cinci ani pentru acerastă perioadă anului, de puțin sub 34%, sarcina pare incredibil de dificil de îndeplinit fără livrările rusești.

Planurile Europei de a-și constitui stocuri și de a-și asigura aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare ar putea fi afectate dacă exporturile din Rusia vor fi oprite într-un impas legat condițiile de plată, riscând reducerea activităților industriale, au avertizat analiști citați de Reuters.

Rusia livrează de obicei Europei aproximativ 40% din necesarul de gaze al acesteia, dar posibilitatea întreruperii aprovizionării în urma invaziei Rusiei în Ucraina a crescut în ultima săptămână, țările G7 respingând cererea Moscovei ca plățile să fie făcute în ruble, scrie News.ro.

Comisia Europeană spune că gazele depozitate reprezintă de obicei aproximativ un sfert din cantitatea utilizată în Europa în lunile de iarnă, unde este un combustibil important pentru încălzire.

În încercarea de a consolida aprovizionarea pentru iarna viitoare, Comisia a propus o legislație care să oblige operatorii de stocare a gazelor să umple depozitele la cel puțin 80% din capacitate până la 1 noiembrie. Dar, având în prezent rezervoarele pline doar un sfert și sub media pe cinci ani pentru acerastă perioadă anului, de puțin sub 34%, sarcina pare incredibil de dificil de îndeplinit fără livrările rusești.

”Ținta de 80% până la 1 noiembrie este realizabilă atâta timp cât gazele rusești vor continua să curgă mîcar în parte”, a declarat Jack Sharples, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Oxford.

”Dar cred că fără gaze rusești pur și simplu nu este fezabil”, a adăugat Sharples.

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ jumătate din nececesar, și-a stabilit un obiectiv de 90% până în noiembrie.

Stocurile de gaze ale Germaniei sunt în prezent pline în proporție de 26%. Dar, într-o mișcare fără precedent, țara a declanșat miercuri și un plan de urgență care ar putea asigura puterea guvernamentală în cazul în care aprovizionarea cu gaze din Rusiei ar fi întreruptă sau oprită.

Comisia Europeană a declarat că urgențele de aprovizionare imediată vor avea prioritate față de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile dacă declară o urgență de aprovizionare cu gaz la nivel european sau regional – ceea ce se poate face dacă cel puțin două țări au emis deja propriile declarații.

”Dacă luvrările rusești se opresc mâine și apoi nu vor reporni până în iarna viitoare sau pentru întregul an sau mai mult, atunci stocurile nu se vor putea umple până la nivelul de 80%. Cel mai probabil, stocurile UE vor ajunge undeva la puțin peste jumătate, poate în jur de 54%”, a declarat Kateryna Filippenko, analist principal la Global Gas Supply la Wood. Mackenzie.

Acest lucru, a spus Filippenko, ar putea pune probleme pentru industrie, deoarece Europa ar încerca să protejeze consumatorii vulnerabili prin reducerea consumului industrial de gaze, potențial cu până la o cincime.

Planul de stocare a gazelor este complicat și mai mult de controlul companiei de stat ruse de gaze Gazprom asupra mai multor centre de stocare din nord-vestul Europei, unde stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani.

În Germania, o treime din capacotatea de stocare a gazelor aparține Gazprom.

”Credem că este puțin probabil ca Gazprom să încerce să umple complet aceste centre, având în vedere cererea contractuală din ce în ce mai scăzută pentru livrările din Rusia și apetitul redus al Gazprom de a vinde pe piața spot”, a declarat Leon Izbicki, asociat la European Natural Gas la Energy Aspects.

În cazul unui deficit de gaze, legea germană permite Trading Hub Europe (THE), un hub al pieței de gaze supravegheat de autoritatea de reglementare a energiei din țară, să folosească instalații de stocare goale sau sub nivelurile de umplere prevăzute pentru a-și stoca propriile achiziții.

”Managerii de piață precum THE vor ocupa probabil acest spațiu în baza principiului ”folosește-l sau pierde-l”… și umple această capacitate”, a spus Izbicki.

Comisia Europeană a mai propus ca începând cu 2023 toate centrele de stocare a gazelor să fie pline în proporție de 90% până la 1 noiembrie. UE își propune să reducă dependența de gazul rusesc cu două treimi în acest an și să pună capăt tuturor importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!