FacebookTwitterLinkedIn

Compania daneză European Energy are în curs de dezvoltare în România proiectele de energie regenerabilă cu o capacitate cumulată de 935 MW. Dintre total, 810 MW urmează să fie instalați în parcuri solare și 125 MW în parcuri eoliene.

”Energia regenerabilă ajunge la stadiul în care poate fi folosită în tot mai multe scopuri în următorul deceniu. Credem că suntem unul dintre liderii de pe piața Power-to-X nu doar în România, ci și în lume, a spus Ioannis Kalapodas, Head of Office European Energy România.

În următorii ani, compania își propune să devină unul dintre jucătorii importanți pe piața din România în ceea ce privește energia regenerabilă, dar și să fie printre companiile care vor juca un rol important pe piața locală eoliană offshore și Power-to-X.

European Energy a semnat în august 2021 un acord cu cea mai mare companie de transport maritim din lume, A.P. Moller Maersk, pentru a livra 10.000 de tone de e-metanol pentru prima navă Maersk.

Din martie 2022, European Energy a devenit un partener strategic și unul dintre furnizorii săi cheie de e-metanol, ceea ce va asigura pentru flota de transport maritim Maersk tranziția ecologică de la combustibilul tradițional.

European Energy s-a angajat să livreze anual pentru Maersk între 200.000 – 300.000 de tone de e-metanol până în 2025.

Construcția primului proiect de parc solar din România, de 20 MW, este programată să înceapă în 2023.

Compania a primit, de asemenea, aprobarea de conectare la rețea pentru un alt proiect de 125 MW, care este în curs de desfășurare.

European Energy are zece proiecte în curs de dezvoltare în România, nouă în energie fotovoltaică și unul în eolian.

European Energy a făcut deja pași în lumea tehnologiei Power-to-X, începând să dezvolte proiecte Power-to-X în Danemarca, folosind electricitatea din centralele solare și eoliene, ca sursă de energie fără CO2.

România este văzută ca o piață cu creștere rapidă a energiei eoliene în regiunea Europei de Sud-Est și ar putea adăuga încă peste 2 GW în parcuri eoliene până în 2030.

În prezent, țara are aproximativ 3 GW în parcuri eoliene și aproape 1,5 GW în parcuri solare, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) de la finalul anului 2021.

Potrivit Planului Național Integrat pentru Energie și Climă, până în 2030, în România ar putea fi construite peste 3,5 GW de noi capacități solare.

European Energy dezvoltă, finanțează, construiește și operează parcuri eoliene și solare, precum și proiecte la scară largă Power-to-X.

Compania a fost fondată în 2004 și are în curs de dezvoltare peste 40 GW în proiecte de energie regenerabilă.