28 C
București
vineri, septembrie 29, 2023

Energie – Europenii se pregătesc pentru iarnă şi pentru tot felul de crize – 11.10.2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Vânzările de pături cu glugă, lenjerie groasă, halate şi papuci au crescut în ultimele săptămâni, potrivit companiei John Lewis, cel mai mare lanţ de magazine universale din Marea Britanie.

Facturile pentru energie ale britanicilor au crescut în acest an, iar consumatorii se confruntă cu inflaţia ridicată pentru toate bunurile, inclusiv produsele alimentare, în timp ce dobânzile ipotecilor au început şi ele să crească, ceea ce duce la o creştere bruscă a costului vieţii.

Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite s-au confruntat în acest an cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din toate timpurile, zeci de milioane de păsări fiind sacrificate în fiecare regiune.

Europenii se pregătesc pentru o perioadă de criză fără precedent. Fiecare ţară are preoblemele proprii, care se adaugă la cele ale regiunii. Economie este cuvântul de ordine. Economie la mâncare, la apă, la consumul de energie electrică, la căldură. Pe acest fond nu mai miră nimic. În mai multe regiuni instituţiile de învăţământ vor funcţiona doar atât timp cât există lumină naturală. Există şi propunerea ca şcolile să revină la online, dar acest lucru este similar cu cel al economiilor făcute cu telemunca, scad cheltuielile la instituţie şi cresc la fiecare individ în parte, ceea ce nu înseamnă o economie reală ci un soi de păcăleală.

Ultimele ştiri demonstrează în linii mari starea de spirit a cetăţeanului european. Cumpărătorii britanici cumpără masiv lenjerie groasă, mănuşi şi halate, care să-i ajute să se protejeze de frig în această iarnă, în încercarea de menţine scăzută temperatura termostatelor pentru a economisi bani, transmite Reuters. Vânzările de pături cu glugă, lenjerie groasă, halate şi papuci au crescut în ultimele săptămâni, potrivit companiei John Lewis, cel mai mare lanţ de magazine universale din Marea Britanie. Facturile pentru energie ale britanicilor au crescut în acest an, iar consumatorii se confruntă cu inflaţia ridicată pentru toate bunurile, inclusiv produsele alimentare, în timp ce dobânzile ipotecilor au început şi ele să crească, ceea ce duce la o creştere bruscă a costului vieţii. Acest lucru face ca îmbrăcarea unor haine groase pentru a evita creşterea temperaturii termostatelor să devină o opţiune atractivă, iar John Lewis a spus că clienţii săi cumpără mai multe astfel de produse pentru a trece iarna. Vânzările de haine groase pentru femei s-au dublat săptămâna trecută, comparativ cu săptămâna precedentă, iar cel mai vândut produs a fost o pătură purtabilă cu glugă. Vânzările de halate au crescut cu 76% faţă de anul trecut. De asemenea, salopetele au zburat de pe rafturi mult mai devreme decât de obicei, a spus retailerul, în semn că au fost cumpărate pentru căldură anul acesta, mai degrabă decât ca un cadou de Crăciun.Tesco, cel mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, a declarat săptămâna trecută că clienţii continuă să-şi schimbe obiceiurile de cumpărături pentru a economisi bani.

Nici în materie de alimentaţie lucrurile nu mai stau ca în vremurile bune. Majorarea de peste două ori a preţurilor ouălor în Franţa, din cauza creşterii preţurilor furajelor şi energiei şi a ofertei insuficiente, după cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, i-a determinat pe unii producători de alimente fie să reducă producţia fie să schimbe reţetele. Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite s-au confruntat în acest an cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din toate timpurile, zeci de milioane de păsări fiind sacrificate în fiecare regiune. La rândul său, producţia mondială de ouă, care a atins 1.500 de miliarde în 2021, este aşteptată să scadă în acest an pentru prima dată în istorie, după un declin de 4,6% în Statele Unite, de 3% în UE şi o scădere de 8% în Franţa, cel mai mare producător de ouă din bloc, a declarat grupul industrial francez CNPO. „Suntem într-o situaţie care nu s-a mai văzut până acum. În crizele anterioare obişnuiam să apelam la importuri, în special din Statele Unite, dar în acest an situaţia este proastă peste tot”, a spus vicepreşedintele CNPO, Loic Coulombel. Scăderea vine într-un moment al cererii puternice a consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine într-o perioadă de inflaţie mare. „În imposibilitatea de a scăpa de creşterea preţurilor, unele companii au început deja să schimbe reţetele sau au oprit liniile de producţie”, a spus Coulombel. O schimbare a reţetei ar putea fi schimbarea tipurilor de ouă, reducerea volumului folosit sau, mai rar, schimbarea acestora cu alternative precum proteinele din mazăre sau lapte. Preţurile ouălor din supermarketurile franceze au crescut cu aproximativ 15%-20% de la începutul anului, în urma unei legi care indexează preţurile alimentelor din supermarketuri în funcţie de costurile pentru hrana animalelor consemnate de producători. Dar preţurile ouălor din industrie pe piaţa spot franceză, care sunt, de asemenea, legate de cerere şi ofertă, s-au tranzacţionat săptămâna trecută la 2,2 euro kilogramul, mai mult decât dublul preţului de la începutul anului şi cu aproximativ 65% peste preţul lor mediu în această perioadă a anului, a spus Coulombel. Era probabil ca preţurile să depăşească un record de 2,3 euro/kg înainte de sfârşitul anului 2022, din cauza cererii în creştere la sfârşitul anului, dar vor rămâne în continuare cu mult sub preţurile spot din SUA pentru ouăle standard, aflat acum la 4,24 euro/kg, a spus el. Scumpiri se înregistrează şi la produsele din carne, dar şi la fructe şi legume.

Încercarea de a face economii în ceea ce priveşte coşul alimentar reprezintă în această perioadă o provocare majoră.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!