3 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Energie – EXCLUSIV FOTO Milionarul Dan Nicorescu, nepotul marelui industriaș Dumitru Mociorniță, intră pe piața de energie regenerabilă și își oprește temporar investițiile imobiliare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În acest context, și-au anunțat sau extins prezența pe piața românească companii precum R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, danezii de la European Energy, fondul austriac de investiții Core Value Capital - care administrează activele a o serie de milionari și investitori instituționali, dar și dezvoltatorul austriaco-german de parcuri fotovoltaice CCE Holding, susținut de fondul de pensii al landului german Turingia și de fondul de investiții francez Omnes Capital (fostul Crédit Agricole Private Equity).

Omul de afaceri a fost autorizat în februarie 2023 să construiască un bloc cu 6 etaje și 70 de apartamente lângă complexul rezidențial Dristor Park și complexul comercial Shopping Park Mihai Bravu, recent vândut de grupul belgian Mitiska.

Proiectul prevede construcția unui bloc cu două subsoluri, parter și 7 etaje, cu un total de 77 de apartamente, pe un teren cu o suprafață de circa 2.400 de metri pătrați amplasat între spitalul Medicover și clinica Oculus.

Omul de afaceri Dan Nicorescu, nepotul marelui industriaș Dumitru Mociorniță, își pregătește intrarea pe piața de producție de energie regenerabilă, prin 4 parcuri fotovoltaice ce vor fi amenajate în județul Dâmbovița, și a decis să își oprească temporar investițiile imobiliare, din cauza situației economice, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Investitorul așteaptă avizul tehnic de racordare (ATR) pentru 4 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 21,6 MW și speră să înceapă în acest an construcția lor. Două dintre acestea vor fi amenajate în localitatea Băleni și câte unul în Bucșani și Morteni, toate localități din județul Dâmbovița.

Dan Nicorescu a declarat pentru Profit.ro că valoarea de investiție în aceste proiecte este cuprinsă între 15 și 20 de milioane de euro și că va fi susținută din fonduri proprii.

„O să aplic la o schemă de ajutor de genul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau Programul Tranziție Justă, dar este greu să accesezi astfel de fonduri. Sunt multe condiții și trebuie să ceri cât mai puțin ca să fii sigur că primești fonduri“, a explicat Nicorescu.

Întrebat dacă vrea să vândă parcurile fotovoltaice după dezvoltare, Nicorescu a spus că intenționează să le exploateze, „dar depinde și de situația economică“.

Prin PNRR, guvernul a bugetat 1,62 miliarde euro proiectelor de energie verde.

În acest context, și-au anunțat sau extins prezența pe piața românească companii precum R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, danezii de la European Energy, fondul austriac de investiții Core Value Capital – care administrează activele a o serie de milionari și investitori instituționali, dar și dezvoltatorul austriaco-german de parcuri fotovoltaice CCE Holding, susținut de fondul de pensii al landului german Turingia și de fondul de investiții francez Omnes Capital (fostul Crédit Agricole Private Equity).

Imobiliare „on hold“

Omul de afaceri a fost autorizat în februarie 2023 să construiască un bloc cu 6 etaje și 70 de apartamente lângă complexul rezidențial Dristor Park și complexul comercial Shopping Park Mihai Bravu, recent vândut de grupul belgian Mitiska.

Proiectul a fost pus în așteptare, deoarece dezvoltatorul consideră că piața nu se află într-o situație bună din punct de vedere economic, în principal din cauza dobânzilor crescute.

El are în plan să înceapă construcția acestui bloc în 2024, mizând pe faptul că „orice criză are și sfârșit, iar dobânzile se pregătesc deja să coboare“.

Dan Nicorescu nu este singurul investitor imobiliar care a luat această decizie. Compania cu capital sud-african MAS Real Estate, printre ai cărei acționari se numără și cel mai mare fond de pensii din Africa, a pus în așteptare proiectele rezidențiale care nu se află în prezent în construcție și fazele noi ale proiectelor aflate în dezvoltare în România, justificând decizia prin faptul că, deși fundamentele pe termen lung ale pieței rezidențiale românești rămân puternice, cererea este în prezent suboptimă date fiind creșterile semnificative ale costurilor de construcție.

Investitorul este în etapa de obținere a Planului Urbanistic de Detaliu pentru un alt proiect rezidențial amplasat în cartierul bucureștean Băneasa, însă nu crede că va obține autorizația de construire în 2024.

Proiectul propus de Dan Nicorescu pe strada Pechea 5-9

Proiectul propus de Dan Nicorescu pe strada Pechea 5-9

Proiectul prevede construcția unui bloc cu două subsoluri, parter și 7 etaje, cu un total de 77 de apartamente, pe un teren cu o suprafață de circa 2.400 de metri pătrați amplasat între spitalul Medicover și clinica Oculus. Valoarea de investiție a acestui proiect este estimată la circa 10 milioane de euro, din care 2 milioane de euro reprezintă valoarea terenului, potrivit lui Nicorescu.

Omul de afaceri, originar din Târgoviște, este cunoscut în lumea mondenă și datorită colecției sale de mașini de lux, printre care se numără un Lamborghini Aventador, un Aston Martin DBS Superleggera, un Rolls Royce Phantom Coupe, un Bentley Continental GT și un Ferrari Superfast 812.

El a declarat, în trecut, că a fost acționar la Banca Românească, la Banca Transilvania și la fosta bancă Albina și că a făcut avere din textile, cafea, fier vechi și speculații bancare. Până în 2005, el a deținut și fabrica de material rulant pentru căi ferate SC Întreținere și Reparații Vagone de Călători CFR Sirv Titu SA, pe care a vândut-o către Astra Vagoane Călători, afacerea milionarului Valer Blidar.

Nicorescu are o vilă impunătoare pe Șoseaua Nordului, chiar peste drum de Parcul Herăstrău.

Bunica sa din partea tatălui, Ioana, a fost sora marelui industriaș Dumitru Mociorniță, unul dintre cei mai bogați români din perioada interbelică.

Extras de pe fostul site oficial al familiei Mociorniță

Extras de pe fostul site oficial al familiei Mociorniță

Piața rezidențială din București și împrejurimi și-a revenit ușor în cel de al treilea trimestru din 2023, când au fost vândute în regiune cu doar 3,8% mai puține locuințe comparativ cu trimestrul III din 2022, un an în care s-au stabilit recorduri absolute de vânzări de locuințe, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

Vânzările de unități rezidențiale înregistrate în București și împrejurimi în primele zece luni din 2023 s-au redus cu 17,5% față de perioada similară din 2022, procentul fiind semnificativ mai mic comparativ cu scăderea de 26,6% înregistrată după primele șase luni din 2023.

Infografic realizat de Alexandru Urzică

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!