6.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Energie – EXCLUSIV Interagro a recrutat un ex-ministru PNL, fost șef AVAS și ANRE, pentru un proiect energetic dezvoltat pe un teren al istoricului combinat Nitramonia Făgăraș – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae l-a recrutat pe Teodor Atanasiu, fost ministru PNL al Apărării în Guvernul Tăriceanu, șef al AVAS, de două ori parlamentar al partidului și, cel mai recent, membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, în funcția de administrator unic al unei companii din grup ce are în plan construirea unei noi centrale de producție de energie electrică. Firma intenționează să cumpere în acest scop un teren de circa 10 hectare de pe fosta platformă industrială Nitramonia Făgăraș, aflat în proprietatea companiei falimentare Gladwell Energy, parte a aceluiași grup Interagro... "Obiectivul meu este de a construi o centrală electrică de 400 MW la Făgăraș, care va asigura și servicii de sistem.În 2007, chiar în mandatul de președinte AVAS al lui Teodor Atanasiu, compania Viromet din grupul Interagro a preluat de la stat toate cele 5 companii care activau pe platforma industrială Nitramonia Făgăraș... Sursă foto: Facebook Teodor Atanasiu (59 de ani), absolvent al Facultății de Mecanică TCM din Cluj, a condus operatorul de apă și canalizare Apa CTTA din județul Alba (1996-1997), după care a fost membru al CA-ului Fondului Proprietății de Stat (1997-2000), director al uzinei de armament din Cugir (1997-2001), administrator al Palplast Sibiu (2001-2004), ministru al Apărării (2004-2006), președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (2006-2008), parlamentar PNL (2008-2016) și membru al Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (2017-2020).

Grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae l-a recrutat pe Teodor Atanasiu, fost ministru PNL al Apărării în Guvernul Tăriceanu, șef al AVAS, de două ori parlamentar al partidului și, cel mai recent, membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, în funcția de administrator unic al unei companii din grup ce are în plan construirea unei noi centrale de producție de energie electrică.

Firma intenționează să cumpere în acest scop un teren de circa 10 hectare de pe fosta platformă industrială Nitramonia Făgăraș, aflat în proprietatea companiei falimentare Gladwell Energy, parte a aceluiași grup Interagro, relevă documente analizate de Profit.ro.

Obiectivul meu este de a construi o centrală electrică de 400 MW la Făgăraș, care va asigura și servicii de sistem. Centrala va fi pe gaze la început, iar după maturizarea tehnologiilor legate de hidrogen, se va face o trecere spre amestec de gaze cu hidrogen sau chiar numai hidrogen“, a declarat, pentru Profit.ro, Teodor Atanasiu.

Asociații firmei conduse de Atanasiu, North Chemical Energy Făgăraș, sunt North Chemical Complex (50% din capital), Interagro SA și Interagro SRL (câte 25%).

În toamna anului trecut, North Chemical Energy a transmis administratorului judiciar al Gladwell Energy o ofertă de cumpărare a unui teren de aproape 10 hectare din Făgăraș, situat pe amplasamentul fostei platforme industriale chimice Nitramonia din municipiu. Gladwell Energy, în insolvență din 2017, a intrat în faliment în noiembrie 2021.

În 2007, chiar în mandatul de președinte AVAS al lui Teodor Atanasiu, compania Viromet din grupul Interagro a preluat de la stat toate cele 5 companii care activau pe platforma industrială Nitramonia Făgăraș, contra sumei de circa 33 milioane lei. Ulterior, în 2010, pentru stingerea unui împrumut intragrup, Viromet a dat în plată către Gladwell Energy toate terenurile, clădirile și instalațiile tehnologice de pe platformă, acestea fiind ulterior închiriate înspre operare companiei Nitroporos, din același grup Interagro, pentru 200.000 lei pe lună plus TVA.

Producătorul de îngrășăminte chimice Nitroporos, controlat de Gladwell Energy și de compania sa mamă din Insulele Virgine Britanice, Gladwell Limited, a intrat în insolvență ulterior, în 2014, iar în 2016 – în faliment.

În 2013, Ioan Niculae anunța un plan de construire la Făgăraș a unei centrale pe gaze cu putere instalată de 450 MW.

Teodor Atanasiu. Sursă foto: Facebook

Teodor Atanasiu. Sursă foto: Facebook

Teodor Atanasiu (59 de ani), absolvent al Facultății de Mecanică TCM din Cluj, a condus operatorul de apă și canalizare Apa CTTA din județul Alba (1996-1997), după care a fost membru al CA-ului Fondului Proprietății de Stat (1997-2000), director al uzinei de armament din Cugir (1997-2001), administrator al Palplast Sibiu (2001-2004), ministru al Apărării (2004-2006), președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (2006-2008), parlamentar PNL (2008-2016) și membru al Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (2017-2020).

Pe plan politic, Atanasiu a fost vicepreședinte al liberalilor și membru în Biroul Politic Național, precum și președinte al organizației Alba a partidului, el fiind membru PNL de la începutului anilor ‘90.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!