13.5 C
București
marți, octombrie 3, 2023

Energie – EXCLUSIV Producția internă de gaze a scăzut astăzi cu aproape 20%. Revizie la cel mai important hub de tratare autohton – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

EXCLUSIV Producția internă de gaze a scăzut astăzi cu aproape 20%.

Producția internă de gaze naturale a scăzut astăzi cu aproape 20%, în urma intrării în revizie a hub-ului OMV Petrom de la Hurezani, unde se află și cea mai importantă stație de tratare a gazelor din România...

Dacă în ultimul timp producția internă se stabilizase la aproximativ 25 milioane mc/zi (265 GWh/zi), joi, potrivit datelor publicate de Transgaz, se va situa doar la 20,7 mil mc.

Producția internă de gaze naturale a scăzut astăzi cu aproape 20%, în urma intrării în revizie a hub-ului OMV Petrom de la Hurezani, unde se află și cea mai importantă stație de tratare a gazelor din România. Importurile efectuate de companie pentru compensarea reducerii producției și onorarea contractelor pe care le are semnate ar putea fi una din explicațiile pentru care, deși importurile din această săptămână s-au situat la un nivel ridicat, volumele tranzacționate pe piețele spot ale Bursei Române de Mărfuri (BRM) au fost scăzute.

Revizia de la Hurezani a început de luni, 3 octombrie, și va dura câteva zile, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piață.

Dacă în ultimul timp producția internă se stabilizase la aproximativ 25 milioane mc/zi (265 GWh/zi), joi, potrivit datelor publicate de Transgaz, se va situa doar la 20,7 mil mc.

Operatorul de transport estimează că joi vor intra în țară 5,4 milioane mc cubi de gaze, din care vor fi reexportați către Ungaria 1,4 milioane mc de gaze.

În ultimele zile, volumul tranzacționat pe cele 2 piețe spot operate de BRM, care, de obicei, se situa la nivelul importurilor destinate pieței interne, a fost unul redus, de 10 GWh/zi, în condițiile în care în România au intrat aproximativ 80 GWh/zi, din care aproximativ 20-30 GWh/zi au tranzitat SNT în direcția Ungaria.

Pentru a-și acoperi deficitul de gaz creat de revizia de la Hurezani și a-și onora contractele, OMV Petrom a apelat probabil la importuri, acesta fiind unul dintre motivele pentru care o parte din gazul importat nu s-a regăsit în volumele înregistrate pe platformele BRM.

O situație similară s-a înregistrat în urmă cu 2 ani, când producția internă a scăzut cu aproximativ 2,5-3,5 milioane mc cubi pe zi, tot ca urmare a opririi mai multor instalații de la hub-ul de gaze de la Hurezani.

Hub-ul de gaze de la Hurezani, care este responsabil pentru intrarea în SNT a 5-6 milioane mc/zi, deservește patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul OMV Petrom, este situat în județul Gorj și include cea mai mare stație de tratare a gazelor din țară.

OMV Petrom a investit în acest hub aproximativ 200 milioane euro în ultima perioadă. Investiția s-a realizat în trei etape. Aceasta a inclus 135 de milioane de euro pentru unitatea de comprimare gaze pusă în funcțiune în 2010, circa 13 milioane de euro pentru unitatea dedeshidratare pusă în funcțiune în 2015 – care înlătură apa din gazul natural, și aproximativ 50 de milioane de euro pentru cel mai recent proiect – CHD Hurezani (Instalația Centralizată de separare a hidrocarburilor).

Cea mai recentă etapă, din 2019, care include stațiile de tratare și infrastructura de conducte, a închis lanțul de comprimare și tratare a gazelor naturale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!