2.9 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Energie – EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă vrea să impună prin lege “achizitor unic” de electricitate pentru consumul tehnologic al sistemului energetic – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... În plus, în aplicarea legislației primare privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie în iarna aceasta, ANRE a înghețat tarifele reglementate de transport și distribuție până la 30 martie 2022... 123/2012 în vederea definirii achizitorului unic pentru consumul propriu tehnologic al operatorilor economici din sistemul energetic, precum și pentru stabilirea cadrului legal de recuperare a tarifelor de distribuție pe o perioadă mai îndelungată de timp"... În ultimul raport trimestrial al companiei se arată că prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU a fost de peste două ori mai mai mare în perioada ianuarie – septembrie 2021 față de perioada similară a anului anterior... Cel mai probabil este vorba de consumul propriu tehnologic (CPT) al operatorilor concesionari ai rețelelor de distribuție a energiei și al operatorului de transport și sistem Transelectrica..

Programul de guvernare al PNL, PSD și UDMR – prevede impunerea prin lege a unui “achizitor unic” de energie electrică pentru consumul tehnologic al sistemului național de profil.

Astfel, Programul stipulează “Modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 în vederea definirii achizitorului unic pentru consumul propriu tehnologic al operatorilor economici din sistemul energetic, precum și pentru stabilirea cadrului legal de recuperare a tarifelor de distribuție pe o perioadă mai îndelungată de timp“.

Cel mai probabil este vorba de consumul propriu tehnologic (CPT) al operatorilor concesionari ai rețelelor de distribuție a energiei și al operatorului de transport și sistem Transelectrica.

Avantajul impunerii unui achizitor unic ar fi, teoretic, acela că o astfel de entitate ar avea mai multă putere de negociere cu producătorii și ar reuși să obțină prețuri mai mici.

În prezent, transportatorul și distribuitorii își achiziționează fiecare pe cont propriu energia necesară acoperirii CPT.

Cheltuielile cu CPT ale Transelectrica au crescut cu 63% (108 milioane lei) în primele 9 luni ale anului, principala cauză fiind scumpirea masivă a energiei pe piețele angro. În ultimul raport trimestrial al companiei se arată că prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU a fost de peste două ori mai mai mare în perioada ianuarie – septembrie 2021 față de perioada similară a anului anterior, depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

Operatorii de distribuție se confruntă cu o problemă similară. De altfel, ei au și solicitat Guvernului, fără succes, compensarea de la bugetul de stat a majorărilor de costuri cu acoperirea CPT determinate de scumpirea energiei.

În plus, în aplicarea legislației primare privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie în iarna aceasta, ANRE a înghețat tarifele reglementate de transport și distribuție până la 30 martie 2022, tarife care ar fi trebuit actualizate în primul rând pentru a reflecta creșterea costurilor cu energia necesară acoperirii CPT.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!