FacebookTwitterLinkedIn

Guvernele accelerează programele de energie regenerabilă pentru a contribui la reducerea dependenței de energia importată, în contextul tensiunilor geopolitice și al incertitudinii economice continue. SUA și China conduc aceste demersuri, iar România își păstrează poziția în top 30 Corporate Power Purchase Agreement index.

“România și-a păstrat poziția în top 30 Corporate Power Purchase Agreement (PPA) index, care acționează ca un indicator pentru potențialul PPA-urilor corporative la nivel de țară. Rezultatele au fost anunțate după o evaluare cuprinzătoare a 100 de piețe în funcție de 12 parametri cheie”, afirmă Mihai Drăghici, Director, Consultanţă, EY România.

Un studiu realizat de EY relevă că SUA își păstrează prima poziție, datorită Legii privind reducerea inflației, adoptată în august 2022, care este considerată un factor de schimbare a jocului pentru industria americană de hidrogen verde.

Pe locul second, China rămâne angajată în accelerarea tranziției în domeniul energiei regenerabile, în timp ce urmărește să reducă emisiile la un nivel maxim, până în 2030 și să atingă un nivel de emisii net zero până în 2060.

Germania urcă un loc, până pe poziția a treia, deoarece se așteaptă ca sectorul energiilor regenerabile, stimulat de angajamentul  asumat prin pachetul de Paște, să își tripleze expansiunea în decurs de un deceniu.

Marea Britanie a coborât un loc, ajungând pe locul patru, dar dispune de o mare cantitate de energie eoliană offshore, care ocupă un loc important în strategia energetică a guvernului.

Țările de Jos au intrat în top 10 datorită programului de energie verde, care include un obiectiv de 70GW de energie eoliană offshore până în 2050.

O poziție notabilă ocupă Grecia, determinată de noile obiective de 15 GW de energie curată nouă până în 2030 și 2 GW de energie eoliană offshore în același interval de timp.

Indonezia marchează o nouă intrare în top 40, ca urmare a adoptării unei legislații de încurajare a utilizării energiei regenerabile.