4.4 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Energie – Facturi – EFECTUL NOII LEGISLAȚII Facturile la electricitate se… – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, noile prețuri plafonate vor fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror "consum lunar" (nu "consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021", cum este cazul facturării până la finalul acestui an) este cuprins între 0-100 kWh și de maximum 0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror "consum lunar" (nu "consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021"...

Avantajul încadrării în plafoanele de preț în funcție de consumul mediu lunar al anului precedent, care a fost în vigoare în acest an, este faptul că, și în cazul în care consumul pe o lună de iarnă depășește 300 KWh, media lunară anuală se poate situa lejer sub acesta, mai ales dacă se fac economii în celelalte 3 anotimpuri, în care nu este nevoie de încălzire.

Locuințele care se încălzesc electric, care nu au acces nici la sisteme centralizate, nici la gaze, vor plăti toate 1,3 lei/KWh, fiind imposibil să coboare sub pragul de 300 KWh în lunile de iarnă din perioada 2023-3025, chiar dacă unele dintre acestea aveau un consum mediu lunar pe 2021 de sub 300 KWh, dat fiind nivelul mult mai redus al consumului în celelalte anotimpuri în care nu este nevoie de încălzire.

Facturile la electricitate a unei importante părți din populație se vor dubla începând cu 1 ianuarie, după decizia Parlamentului de a aplica plafoanele la consumul curent, în detrimentul mediei lunare pe anul precedent. Principalele victime ale acestei decizii sunt consumatorii care se încălzesc exclusiv electric, dar și o parte a consumatorilor care beneficiază de serviciu de încălzire centralizat, care uneori funcționează „din doi în doi”, relevă calcule Profit.ro.

Potrivit actului normativ votat în Parlament, de la 1 ianuarie 2023, încadrarea în plafoanele de preț se va face prin raportare la consumul din fiecare lună, nu la cel mediu lunar din anul anterior (2021), cum prevedea vechea legislație.

Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, noile prețuri plafonate vor fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror „consum lunar” (nu „consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021”, cum este cazul facturării până la finalul acestui an) este cuprins între 0-100 kWh și de maximum 0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror „consum lunar” (nu „consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021”, cum este cazul facturării până la finalul acestui an) este cuprins între 100,01 și 255 kWh.

Consumul de energie electrică  cuprins între 255 și 300  kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh, iar în cazul în care consumul depășește 300 kWh/luna întreg consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh.

Modificarea este importantă mai ales în lunile de iarnă. Mulți dintre consumatorii care se aflau în tranșe de consum inferioare în funcție de consumul lunar mediu pe 2021 se vor trezi în tranșe de consum superioare ca urmare a introducerii noului criteriu, consumul lunar efectiv, care pe timp de iarnă este unul mai ridicat.

″Pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, pentru perioadele de facturare pentru care consumul se stabilește în baza indexului citit și transmis de către client, încadrarea în transele de consum stabilite se realizează pe baza consumului de energie electrica determinat luând în considerare indexul transmis de acesta.

În cazul în care intervalul de citire de către operatorul de distribuție (OD) este cel stabilit prin dispozițiile legale în vigoare, consumul aferent fiecărei perioade de facturare cuprinse intre doua citiri ale contorului de către OD se stabilește ca produs intre numărul de zile a perioadei de facturare și consumul mediu zilnic, încadrarea și facturarea clientului fiind în conformitate cu tranșele de consum aferente”, precizează actul normativ.

Nu este exclus ca, dată fiind starea deplorabilă în care se află sistemele de termoficare, blocuri, dacă nu chiar cartiere sau orașe întregi, să rămână fără încălzire centralizată în această iarnă sau ca aceasta să funcționeze deficitar. Pentru a nu sta în frig, probabil că proprietarii vor apela la calorifere electrice.

Numai introducerea în priză a unui singur calorifer electric de 2 KW timp de 5 ore pe zi într-un apartament va majora consumul lunar la peste 300 KWh, ceea ce va antrena, potrivit legislației votate de coaliția guvernamentală, achitarea unui preț de 1,3 lei/KWh pentru toată energia consumată.

Avantajul încadrării în plafoanele de preț în funcție de consumul mediu lunar al anului precedent, care a fost în vigoare în acest an, este faptul că, și în cazul în care consumul pe o lună de iarnă depășește 300 KWh, media lunară anuală se poate situa lejer sub acesta, mai ales dacă se fac economii în celelalte 3 anotimpuri, în care nu este nevoie de încălzire.

Astfel, majoritatea celor care, potrivit noului act normativ, vor achita de la 1 ianuarie 1,3 lei/KWh, în prezent plătesc 0,8 lei, dacă nu chiar 0,68 lei/KWh, pentru că media lunară a consumului pe întreg anul 2021 s-a situat sub 300 KWh, respectiv sub 100 KWh. Cu alte cuvinte, la un consum similar, de la 1 ianuarie vor achita facturi duble comparativ cu cele din iarna trecută (cazul celor care avut o medie lunară a consumului de până la 100 de KWh în 2021) sau mai mare cu 62,5% (în cazul celor care au consumat în medie între 100 și 300 KWh pe lună în 2021).

Locuințele care se încălzesc electric, care nu au acces nici la sisteme centralizate, nici la gaze, vor plăti toate 1,3 lei/KWh, fiind imposibil să coboare sub pragul de 300 KWh în lunile de iarnă din perioada 2023-3025, chiar dacă unele dintre acestea aveau un consum mediu lunar pe 2021 de sub 300 KWh, dat fiind nivelul mult mai redus al consumului în celelalte anotimpuri în care nu este nevoie de încălzire.

Iar mesajul transmis consumatorilor prin această reglementare este unul contrar discursului oficialilor, care fac apel la eficientizarea energetică, la renunțarea la gaz și la instalarea de panouri solare și pompe de căldură.

Un consumator (cu excepția celor care sunt clienți Hidroelectrica și care beneficiază de prețul de aproximativ 0,7 lei/KWh) care a investit peste 10-15.000 de euro în această toamnă în instalarea de panouri solare și a achiziționat și o pompă termică va fi cel mai penalizat, urmând a achita, potrivit legislației pregătite de coaliție, cel mai scump preț reglementat la energie electrică în următorii 3 ani, de 1,3 lei/KWh.

Producția panourilor nu-i va asigura, pe timp de iarnă, cantitatea necesară de electricitate menită a reduce consumul din rețea la sub 300 KWh. Dacă era luată în calcul media lunară pe anul precedent, ca până acum, mai mult ca sigur că s-ar fi calificat într-una din tranșele inferioare, și ar fi achitat 0,68 lei/KWh sau cel mult 0,68 lei/KWh.

În plus, se poate vorbi de o discriminare masivă a consumatorilor care sunt nevoiți să se încălzească electric și care vor fi obligați să achite cel mai ridicat preț reglementat la electricitate, de 1,3 lei/KWh.

Același apartament, cu un necesar identic de încălzire, beneficiază de o subvenție de 70% (800 lei/Gcal din prețul total de 1150 lei/Gcal în București) în sistem centralizat și de o dublă subvenție, cea implicată de prețul plafonat la gaz, de 0,31 lei/KWh și cea implicată de încadrarea în plafoanele inferioare ale consumului de electricitate, cu prețuri de 0,68 lei/KWh sau 0,8 lei/KWh, după caz, în cazul unui apartament care este încălzit cu gaze. Pentru că este aproape imposibil ca nivelul consumului de energie electrică a unui apartament care se încălzește cu gaze să se ridice peste 300 KWh, chiar și pe timp de iarnă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!