4.1 C
București
miercuri, noiembrie 30, 2022

Energie – Facturi energie – PROFIT NEWS TV Președintele Energia… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Traderii care au contracte cu gigantul rus Gazprom au decis să reducă, din moitive comerciale, volumele de gaze alocate României, atât rezervările lunare, cât și cele zilnice fiind mai mici de 2-3 ori comparativ cu cele din prima parte a lunii august.

Avem un consum în scădere în momentul de față față de anul trecut, care probabil se va regăsi și în semestrul al doilea, iar această scădere a consumului coroborată cu faptul că, așa cum arată lucrurile acum, vom avea cel puțin 90% gaze în depozitele de înmagazinare, la care se adaugă și faptul că vom avea o iarnă ușoară, putem spune că România va trece ușor peste iarna următoare.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune, la PROFIT NEWS TV, despre informările transmise de ANRE și Ministerul Energiei privind piața de energie, solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă, că nu “informările sunt cele necesare în momentul de față, ci planul de măsuri care să fie analizate din perspectivă financiară, tehnică, socială și a posibilității implementării acestora într-un timp relativ scurt”.

„Și pe timp de pace e greu să ajungi la un consens, darămite pe timp de criza în care ne aflăm în momentul de față. E clar că o să fie cineva mai avantajat, iar cineva mai dezavantajat de măsurile care vor trebui luate. Important este să vedem aceste măsuri. Vedem iarăși ca și anul trecut în toamnă, ca și în primăvară, zile întregi de retorici, de acuzații, tot felul de elemente care sunt vehiculate în spațiul public, dar mai puțin elemente concrete care să fie măsură + impactul măsurii.

Ne-am jucat cu niște cuvinte până acum. Ne-am jucat cu cuvântul compensare, plafonare, acum ne jucăm cu cuvântul reglementare, și fiecare înțelege ce vrea din aceste cuvinte. Eu cred că trebuie să trecem de faza asta mai ales după atâtea experiențe neplăcute în special pentru consumatorii finali. Cred că superficialitatea asta de a discuta niște probleme extrem de grave cu care se confruntă România este foarte păguboasă și n-are cum să ducă la nimic altceva decât la un alt eșec în zona pieței energiei”, precizează acesta.

Despre amenințările Rusiei conform cărora va opri livrările de gaze către Europa, Chisăliță afirmă că nu crede că va exista o suspendare totală a acestora.

Traderii care au contracte cu gigantul rus Gazprom au decis să reducă, din moitive comerciale, volumele de gaze alocate României, atât rezervările lunare, cât și cele zilnice fiind mai mici de 2-3 ori comparativ cu cele din prima parte a lunii august.

De asemenea, livrările de gaze naturale rusești către Uniunea Europeană (UE) prin gazoductul Nord Stream 1 urmează să fie întrerupte timp de trei zile, de la 31 august la 2 septembrie, în vederea unor lucrări de ”mentenanță”, anunță gigantul rus Gazprom

„Au o problemă tehnică în acest sens, este și o problemă economică, dar mai mult ca sigur va exista un joc de-a șoarecele și pisica. Săptămâna asta opresc nord stream, peste 2 săptămâni turkstrem, peste 2 luni opresc o anumită conductă în Ucraina. Cred că un astfel de joc va exista în această iarnă. El se prefigurează în momentul de față. Sunt, într-adevăr anumite experimente care se fac.

În spatele acestor accidente care există în momentul de față întotdeauna există și o simulare a modului în care se desfășoară activitatea din punct de vedere tehnic, comercial, relațional. Adică, orice întrerupere de genul acesta are și alte feluri de conotații, analize, care sunt folosite în anumite momente în ceea ce privește livrările de gaze. Eu nu cred că va exista o sistare totală, sunt convins că vor exista sistări parțiale cu reluări parțiale. Îi avantajează în situația de față atât din punct de vedere tehnic, cât și economic”, mai spune el.

În ceea ce privește România, președintele Asociației Energia Inteligentă susține că sunt diverse scenarii despre ceea ce se va întâmpla iarnă din punct de vedere energetic.

„Există un scenariu în care gazele din Rusia vin ca și până acum, prin diverse firme. Avem un consum în scădere în momentul de față față de anul trecut, care probabil se va regăsi și în semestrul al doilea, iar această scădere a consumului coroborată cu faptul că, așa cum arată lucrurile acum, vom avea cel puțin 90% gaze în depozitele de înmagazinare, la care se adaugă și faptul că vom avea o iarnă ușoară, putem spune că România va trece ușor peste iarna următoare.

Dacă scenariul merge în direcția opusă, adică vom avea de-a face în primul rând cu o iarnă foarte grea, cu sistarea de gaze pentru România dinspre Rusia și cu imposibilitatea luării unor gaze din alte surse, asta înseamnă că nu va exista gaze pentru toată lumea. Există o lege care spune că, în situații de genul ăsta, anumiți consumatori industriali neesențiali trebuie să fie opriți”, precizează Dumitru Chisăliță.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!